40% от смъртните случаи у нас са могли да се избегнат

Не биха се случили при наличие на оптимално здравеопазване
30 юни 2018 09:05, Александър Попов
19
40% от смъртните случаи у нас са могли да се избегнат
Снимка: Булфото, архив

Малко повече от 40 процента от смъртните случаи у нас са могли да бъдат предотвратени при наличието на оптимално здравеопазване и те не биха се случили, ако е имало ефективна здравна система и качествени медицински услуги и технологии, сочат данни от анализ на Евростат за случаите на т. нар. "предотвратима смърт" в ЕС през 2016 г., цитирани от БТА.

Средният показател в ЕС за "предотвратима смърт" е 33 на сто, а най-много неадекватни смъртни случаи, които биха могли да бъдат предотвратени, са регистрирани в северната ни съседка Румъния - близо 49 процента или почти половината от регистрираните смъртни случаи там.

Според данни от анализа най-много българи са починали у нас през въпросния период от болести на кръвообращението - 1 131 случая на 100 хиляди души население, което е близо 4 пъти повече от средностатистическите данни за ЕС - около 350 случая на 100 хиляди души в ЕС, починали от болести на кръвообращението.

Според актуални данни на НСИ у нас през миналата година са починали около 110 хиляди души, като близо 72 хиляди или 65 процента, са били смъртните случаи вследствие болести на кръвообращението, което поставя този вид смъртност на водеща позиция у нас.

Втората най-голяма група болести, от които са умирали сънародниците ни, са били злокачествените новообразования - около 17 хиляди, което е около 240 смъртни случая на 100 хиляди души и е съпоставимо с европейските критерии - 262 смъртни случая на 100 хиляди души в ЕС.

Най-малко са били смъртните случаи у нас вследствие на транспортни инциденти или самоубийства - по 9 случая на 100 хиляди души, при показатели за ЕС съответно 7 и 11 случая на 100 хиляди души население в ЕС.

Според данните на Евростат най-качествено здравеопазване и съответно най- нисък дял на неадекватни смъртни случаи, е регистриран във Франция - 25 на сто, Белгия и Дания - 26 на сто, Холандия - 28 на сто, Полша - 30 на сто.

В другия край на скалата с най-висок процент смъртни случаи, които са могли да бъдат избегнати, се нареждат страни като Румъния - 49 на сто, Латвия и Литва - по 47 на сто, Словакия - 44 на сто, България - 42 на сто, Хърватия и Унгария - с по 41 на сто и др.

Според анализа на Евростат индикаторите за смъртните случаи в страните-членки на ЕС, които са могли да бъдат избегнати, трябва да се използва в глобален контекст при оценките на здравните системи в страните на ЕС.

Макар показателят за смъртност да не е предназначен да бъде окончателно или уникално измерване на качеството на здравните грижи в държавите-членки, той дава известна индикация за качеството и ефективността на здравните политики в дадена страна, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: смъртностЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 12------------------За толкова пари- толкова работа.
17
1
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Само медик може да каже дали има грешки, и то при 2-3 - *** консултанти, дали случаят е "спасяем" и/или не. Медицината не е точна наука - не знаеш като отвориш човека, какво ще излезе от там - особено коремните оп.Я сравнете здравеопазването в Англия, САЩ - което е абсолютна диващина - пиша за достъп до лекар и правилни диагнози. Един месец чакаш за достъп до специалист.На фона на тези 2 д-ви в БГ здравеопазването е песен.Хубави д-ви за лечение са Германия, Испания, Израел - и трупане на стаж
16
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Ако се четат внимателно данните, излиза, че само с болестите по кръвообращението "прекаляваме". По другите показатели, вкл. онко, смъртността ни е под средната за Европа. Което ще рече, че самите ние сме си виновни с начина си на живот - обездвижени, ядящи и пиещи *** + огромния стрес, мизерия и несигурност, които ни стоварват управленците и това е първопричината най-вече.
15
1
 
0
 
! Отговори
аноним преди 5 години
Митев,когато говоря или пиша се позовава на действителен случай.Мога да цитирам,но вече съм изпратила всичко до където трябва.Болницата е 3 градска,това стана на 27.06.2018,часа е към 14.За дамата е вярно,тя работи в провинцията и съпругът и също работи в си Бя,но е началник.Тя самата го каза и наистина е така защото децата и както и тя са известни в града си.Наистина обаче е Глупост цялото здравеопазване.
14
1
 
5
 
! Отговори
12 преди 5 години
Който е писал текста, да мисли какво пише. За какво става дума и какво пише, трябва да се припокриват. Лекарските грешки, немърливостта и лошата организация на здравната система са много тясно свързани с лакомията, високомерието и липсата на добрина. А от своя страна ние, пациентите, също сме неразумни в голямата си част, имаме рисково поведение или се гордеем с модерните си болести (слаби физически, възпълнички, суха храна, нощни преживявания, изнеженост, опиати, ...)
13
3
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Какви ги говориш! Става дума за хора които са могли да бъдат спасени, но са починали поради лекарски грешки, непрофесионализъм, некомпетентност или немарливост в отношението към пациента, каквото преобладава в България. Или просто заради това че са нямали достатъчно средства да си платят лечението. Лекарите уморяват от безхаберие, а вие си пеете одата на радостта.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой смъртен случай не би могъл да се избегне. Който се е родил, ще си отиде.Могат да се избегнат много заболявания, ако хората имаха разум.Хората могат да живеят по-дълго, ако високомерието и лакомията бяха по-малко.Хората могат да бъдат значително по здрави, ако са по-добри.
11
3
 
1
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До анонимГлупости.
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично булга_ристнско мислене, докторите са ви виновни, а не виждате цялата картина
9
4
 
10
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
от *** и мързелив народ като българският толкоз ! какъвто народа такива му и докторите - демек НИКВИ ! некадърни , мърляви и крадливи ... 2 пъти ходих на лекар за 10 години - и 2та пъти ми сгрешиха тотално диагнозата ....С такива лекари толкова ! жалко за хората само ...
8
5
 
20
 
! Отговори
Ясно е,че... преди 5 години
Целта на управленците не е народът да оцелява. Тъкмо обратното.
7
3
 
1
 
! Отговори
Ifnos преди 5 години
Tvoiata bg zdravna debitna karta veche i v tvoia smarttelephon... Tvoeto zdrave v tvoite race...s edno dokosvane v tvoiata zdravna kasa...
6
5
 
17
 
! Отговори
мед сестра преди 5 години
До аноним Сега е времето на беззаконието в здравеопазването- всеки и най-вече дребните докторчета крадат като за световно! големите имена се вземат законно хилядите! Пари се искат за всичко за чаршафи памперси *** да се измие стая да се донесе храна !ЗА АБСОЛЮТНО ВСИЧКО,а работата е като през средновековието!
5
3
 
22
 
! Отговори
мед сестра преди 5 години
Характерно е за капитализма да се казват очевадни истини ,но най-важното е, че не се предприемат никакви действия ,за да се реши проблемът! Знаем ,че България умира, но се продължава да се пъдят младите и да се ликвидират възрастните хора! Всички сектори в държавата са забатачени ,но нашите простаци дето ни управляват се пъчат с безсмислени председателства сесии, фестивали, комисии ,брюкселски идиотии и тн
4
5
 
25
 
! Отговори
аноним преди 5 години
Дама,работещата в нзок,е пратена 5пъти да се лекува в Германия.За другите болни,дори деца няма.За да по викам бърза помощ, майка ми ми искаха пари от екипа който дойде.Нямах в себе си и коментара беше:Къде си тръгнала без пари.Щом стигнахме 3 градска,шофьорът ми посочи банкомата.Иначе ще я изоставят като едното нищо."Бърза помощ",""БЛАГОДАРЯ ВИ".
3
5
 
20
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Сгрешили сте.Процентът е много по висок.На жена,на 84 години е отказано лечение,защото процедурата в съдова хирургия струвала много пари.Отказ от 3 градска,че е възрастна,и имала някакви проблеми със сърцето,а кардиолозите казват че не е опасно;Отказ от Пирогов на 2 пъти да бъде лекуване поради същите причини;ПО добре лягам и умирай.*** всички с телк,работят и вземат пенсии.България, плащате и техните осигуровки. Отказ от направления,доплащане в болниците
2
2
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Според мен нещата се изкривяват - 6 човека починаха в блока ни, 5 от рак и 1 от инсулт. Ракът е като епидемия, но има страх, ако се изнесат официални данни, да се запитаме защо
1
3
 
18
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Добре дошли в _анадола. Всеки вика не ме интересува ама 2-3 в живота му трябва спешна помощ и то квалифицирана. На някои 1-т и до там. Булга_ристанския народ обаче си гледа в двора и този на съседа да крадне нещо и не го интерсува за друго. Ромите се _множат ,а 4 бъглари на ден у кофата