Клошарите изкарват 16 млн. лв. годишно от картон, желязо...

Предават половината от рециклираните отпадъци, на месец си докарват 266 лв.
50
Клошарите изкарват 16 млн. лв. годишно от картон, желязо...
Снимка: Булфото, архив

Повече от половината от рециклираните отпадъци в София се предават от клошари, а общият им годишен доход възлиза на поне 16 милиона лева. Това показва анализ на Институт "Отворено общество".

Между 4 и 5 хиляди души редовно събират и предават отпадъци от контейнерите в София.

60% от рециклирания боклук в столицата се предава именно от бездомници. Годишно от предаване на хартия, стъкло и метал така наречените "дребни събирачи" печелят 16 милиона лева.

Това обаче не значи, че са милионери – годишно бездомник изкарва от рециклиране 3200 лева, или едва 266 лева на месец.

Любопитно е още, че 80% от клошарите работят всеки ден това, и то над 7 часа на ден.

В същото време повече от половината от фирмите и предприятията у нас вече събират разделно отпадъци.

Почти всички отпадъци в цех за пътни знаци се използват отново в производството – от тях се правят по-дребните детайли и така се пестят пари. Остатъците се събират разделно и пращат на лицензирана фирма за рециклиране.

"В самото производство и самата заявка за нашите детайли ние поръчваме ламарината в специален размер, който да дава все по-малко отпадък", отбеляза Георги Георгиев от предприятието.

Циментовият завод край врачанското село Бели Извор е затворил цикъла – там гори боклукът, който не може да се рециклира и се ползва като енергия за производството на цимент.

"С тези отпадъци помагаме на общините да намалят дела на отпадъците, които те депонират, и в същото време намаляваме консумацията на невъзобновяеми природни ресурси", обясни Ивайло Божков, технически директор на завода.

Освен битови отпадъци, половината от предприятията у нас генерират и промишлени. Повечето вече събират разделно и рециклират боклука, а само 10% не правят това. Според бизнеса обаче липсват стимули за екополитики в производствата.

"Колкото по-голям е обемът на боклука, толкова по-голяма да е таксата, а не както сега и за фирмите, и за гражданите е свързано със стойността на недвижимия имот" , посочи Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.

В много страни депонирането на отпадъци вече е забранено, а при нас идеята е това да стане най-късно до 2030 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клошарите били бизнесмени годишно печелели 16 млн. лв. Да бъдеш клошар било по-доходоносно отколкото да бъдеш депутат. В България имало в момента около 5000 клошаря. 5000 милионера бизнесмени по контейнерите за смет.
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според Отворено общество и БХК да си клошар е доходонсно и дори си докарват милиони, милиарди, трилиони, квадрилиони.
2
6
 
26
 
! Отговори
БРАВО РУСИЯ преди 5 години
РУСИЯ отстрани испания ааааааааааааа ще полудеяяяяяяяяяяяяяя
1
0
 
41
 
! Отговори
Гръм и мълнии преди 5 години
Политици, станете клошари! Ще се конкурирате и ще можете да изкарвате повече от тях със същата дейност!Смешници, започнаха да гледат у паничката и на безкрайно бедния човечец вече ... и на него завидяха. Очаквайте скоро данък "печалба" или др. подобно ...