От днес пенсиите скачат... С 3,8 процента

Социалната пенсия се повишава с 5 лева и става 125,58 лв.
1 юли 2018 08:00,
135
От днес пенсиите скачат... С 3,8 процента
Снимка: Dnes.bg

От днес пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2017 г., ще се преизчислят с новия процент за година осигурителен стаж, което ще ги увеличи с 3,8 на сто.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши до 207,60 лв., а социалната пенсия за старост ще стане 125,58 лв.

Още по темата


Промяната в социалната пенсия за старост ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега българският пенсионер от 28 години живее както са живяли старите хора в гладните следвоенни години, но така е при демокрацията и пазарната икономика в България. Важното е, че има банани.
82
0
 
4
 
! Отговори
правешкият преди 5 години
Освен да свалим "дамите" от дулово и болярово и "господата" от банки и плевен и да сложим кореняци -софийски другари и другарки.Поне няма да са драпали със зъби и нокти към столицата.
81
4
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Ххахаха 2000-5000лева преди 1989 пенсионерите с 6-7 пенсии нови коли ли си купуваха Всички толкова богати бяха че всяко лято затваряха буркани щото идва тежка зима и трябва се яде :D
80
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да имат същият живот както преди 1989 година масовия български пенсионер трябва да взима 2000-5000 лева пенсия месечно, а на село 600 лева.
79
3
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
точно така без минимални ,ако си внесъл за 50лв на месец толкова да вземаш а не 200лв за тези дето са се осигурявали на минимална и 300 на тея дето реално са си плащали За 40 години всеки да си прави сметката ама всеки си вика аз пенсия няма хвана и после пищи по форумите
78
7
 
6
 
! Отговори
Нема пари преди 5 години
Пари за пенсии нема, другарки и другари. Щото всеки краде и всеки е човек на некой и се получава че накрая никой няма нищо. И това не е от демокрацията, защото през соца се научихме да крадем и то на дребно и всичко беше с връзки. Неслучайно барман и магазинер бяха най-престижните професии. И сега същите мрънкат, че нема пенсии за тях.
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените *** какво се тревожат? Нали Кутев плаща?
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се премахне минималният размер на пенсиите. Щом някой се е осигурявал така, че сега трябва да взима 60 лева, а друг за 600 лева, то нека си ги взимат, а не както е сега, първият взима 200 лева, а вторият взима 300 лева. Тези дето укриват доходи и се осигуряват на минимална заплата, правят ли си сметка, че ще взимат минималната пенсия след години и ще мрънкат защо били ниски пенсиите. Ами точно заради такива мрънкачи са ниски.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите не осигуравят работещите. И при 40 г. трудов стаж реално имаш 10 при които си осигурен.Пенсия греда, пари греда, живот греда.
74
1
 
12
 
! Отговори
Не лъжете! преди 5 години
Ще видим, ще видим. Като се извадят процентите на повишението на ток и газ, ще се получи, че пенсиите са "скочили" с (- 7-10%), защото токът и газта влизат в редица производства и "бизнесмените" няма да пропуснат да ни оскубят. Нищо, нека да има пари за заплатите на Иванов, Горанов, Стоянова и т.н., пък ние някак си ще се оправим.
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време умираха от глад пенсионерите. С пенсия от 36 лв. и 0,40 лв. цена на хляба как да живеят. Отделно плащаха наеми, лекарства, дрехи, ток, парно, вода и т. н.
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мойто момче, нали заради строежа на АЕЦ в Румъния ни накараха французите да затворим 4 блока в Козлодуй, въпреки че двата ги и модернизиране за 1 милиард. Парите за 2 реактора в Белене ги платихме, а Боко лъжеше, че нямаме договори с Русия. Вчера Файнаншанъл Тайм , че ако искаме да имаме ядрена енергетика трябва да строим Белене, иначе след 20 години като затвори АЕЦ Козлодуйи ядрена енергетика няма да имаме
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои си мислят, че като укриват доходи, много печелят, но истината е, че работниците като цяло доста губят от това укриване на доходи. Общата сума, на която работниците са на загуба е колкото е общият размер на неплатените от работодателя осигуровки, която по груби пресмятания е около 300 милиона лева месечно неплатени от работодателя осигуровки и общо около 500 милиона като се прибавят неплатените осигуровки от работника. Губят се и около 200 милиона лева неплатен ДОД месечно.
70
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 евро пенЦия за 40 години стаж и 55 евро пенЦия за старост. БЛАГОДАРИМ ТИ ПАРТИЙО ЛЮБИМА! ПОКЛОН, ДЪЛБОК ПОКЛОН НА СВИРЕПАТА БЪЛГАРСКА МАФИЯ....
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на комунизма беше пълно с просещи пенсионери по центъра на София. Сега вече няма.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗащо да плащат пенциите за Белене?Който е спрял гьола преди време,а сега му сипва вода,той да плаща.Това важи и за патока.Ако беше много евтин американският втечнен газ,отдавна щяха да го внасят в дамаджани.Ами внасяйте по евтин газ.Ако намерите.Дерзайте!
67
2
 
8
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Това са социални един вид "помощи" както и минималните са спрямо вноскитеАз не съм съгласен някой който има 2 години стаж в живота си да му дават изобщо пенсия още повече да му я вдигат
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ako се увеличават в проценти,малките пенсии ще си стоят все малки.Трябва да се увеличат малките пенсии.А тези 3,8% са смешни.
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало Николов, дядо ми в Балкана получаваше земеделска пенсия, съвсем малка част от земите по чукарите не бяха в ТКЗС и малко хора без трудов стаж и осигуровки я получаваха. Селата опустява след вакханалията на ликвидационните съвети, изклаха 12 млн.животни и от 15 млн. Овце , кози крави прасета в момента са 3 млн и то без война. Спри да плямпаш лъжи за преди 50 или 100 години, а кажи защо сега живеем лошо. 10 години сме в ЕС, изхарчиха милиарди, а хората не го усещат и мизерстват
64
8
 
2
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Както и в Румъния нямат Цанков камък ,Белене, КТБ и всякви дру схеми за източване В Румъния едва ли има турски или руски партии!