Газ, ток, парно – скачат. Доходите растат с 9%, разходите с 11! Логика?

В цената има имагинерни елементи, посочи Мика Зайкова
Обновена: 2 юли 2018 09:05 | 2 юли 2018 09:00,
246

Нови цени на газ, ток и парно бяха приети след закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Средното увеличение на цената на електроенергията е с 2%, на топлинната енергия с малко над 7%, а на природния газ - с 10,81%.

"Всяко тримесечие се следи цената за предните 9 месеца на суровия нефт и неговите деривати. Те определят цената, която "Газпром" предлага на "Булгаргаз". Тази година трендовете вървят нагоре. Беше предложено увеличение с 18%", обясни енергейният експерт Еленко Божков.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че задържането на цената на природния газ крие голяма опасност от скок с 30% за четвъртото тримесечие. По думите на бившия  член на КЕВР има ужасяващи неща, които се случват при формиране цената на електрическата енергия. Еленко Божков отбеляза още, че всички упреци към КЕВР са основателни.

В студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова подчерта, че цената на петрола спада през май и юни.

"Цената е монополна и в нея има имагинерни елементи, защото има такси, които се движат не по пазарен начин. Когато става въпрос за монополна цена, тя трябва да бъде социално поносима", каза Мика Зайкова.

Тя припомни, че в началото на година драстично се увеличи цената на водата на места. По думите ѝ ръстът на доходите е 9%, а ръстът на разходите - 11,3%.

Увеличението на цените ще повлияе на основните стоки, категорична бе Зайкова. По нейни груби сметки пенсионерите, които ползват парно и топла вода, ще обеднеят с не по-малко от 10%, а работещите българи -  с 4-5%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
26
 
! Отговори
Минно геолог преди 5 години
До СредногорецНе, грешиш или умишлено заблуждаваш. Капацитета на рудника в Челопеч е 7,43 млн. тона руда със съдържание на злато 5,47 г. на тон. При добивите които реализират Дънди прешъс и при цените на златото днес това са около 980 милиона долара годишно, почти милиард, които изнасят от България, а в същото време плащат по 700 лева заплати на работниците.
136
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яко са се разбързали да свалят ББ. Даже Д излезе от дупката да грачи. Загине ли бесепето, пада и производното и заедно с учителя по литература Захариев - местан.
135
0
 
13
 
! Отговори
Сметководител преди 5 години
Добре де това увеличение с 9 % на заплатите как го изчислихте ? Както винаги средностатистически ! Ако 1 от 100 е получил увеличение с 9 %, какво ги грее останалите 99 човека ? За тях увеличението на сметките си е чисто от 11 %. Статията ви е непълна и неточна, къде сте включили увеличението на цените на стоките от бита ? Най-интересното е, че увеличенията се правят през лятото, когато българина си мисли за море и планина, защото ако стават януари се сваля правителството.
134
0
 
12
 
! Отговори
Жо преди 5 години
МАЛКО АРИТМЕТИКА-Крайната сметка е важна! Имам предвид, къде отиват най-много от парите ни.Поскъпването на тока и парното ще вдигне месечната ни сметка с 7 лв и 50 ст.В същото време ЕЖЕДДНЕВНАТА ни сметка в магазина, ако е била 10 лв скача на 15 лв., ако е била 15 лв скача на 22 лв.30 дни по 6 лв отгоре в сметката правят месечно 180 лв повече разходи.Ето там е поскъпването, което ни прави по-бедни.
133
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПутин не ви ги вдига! Някой друг!
132
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Логиката е Терминал 2 и никакво връщане в тая дупка бг !!! При 1000 евро мин. заплата бензина е 1.24 литъра , кило банани 0.79 , два шоколада 0.90 цента тук 2.50 същите в лидл .. Не мерси съм !
131
6
 
8
 
! Отговори
Увеличение? преди 5 години
Никой не пита за увеличените транзитни такси от Украйна, и повишеният акциз от ЕС.Неудобни въпроси, нали.Защо в Беларус и Германия цените са по-евтини.Беларус се договаря с Русия, БГ пляска шамари за сметка на народа, защото ГЕРБ не ни плаща тока. ЮП не се построи - директно - без играчи по веригата.ВЕИ-та и волтаици си върнаха инвестициите и тока трябваше да е евтин - за това не се говори.Орешарски ви свали тока с 10 %, за 6 месеца.Гербаджиите и ДПС го свалиха.Да живее Ердо и ДПС
130
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално ,но закъсняло увеличение... Това е единственият начин българите да бъдат накарани да работят повече ,а не да се угояват, като шопари по Коледа.90% от българите искат добри доходи с малко работа, но това не е възможно никъде по Света...
129
4
 
10
 
! Отговори
Бенджамин Франклин преди 5 години
Народ който заменя свободата за временна сигурност не залужава нито свобода нито сигурност!
128
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на България сега е, че още живеем в комунизма и ни упралва проруската БКП - ГЕРБ/БСП/ДПС/Атака. България трябва да се изчисти от комунизма и да избвере нови про-западни политици реформатори които да въеведат капитализъм и демокрация и българите да взимат по 5 хил евро заплати като на Запад при капитализма.
127
4
 
11
 
! Отговори
до 125 преди 5 години
Президента Франклин е казал най-добре каво е демокрацията това са два вълка които спорят кой да изяде агнето. Демокрация има само ако агнето е въоръжено и оспорва вечерята на двата вълка. Тома е пробем на цялото човечество с изклюение на САЩ и Швецария където овцете са въоръжени.
126
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страната е в подем благодарение на мъдрата и справедлива политика на Генерал Борисов. Само ГЕРБ! ПОБЕДА! МАЧКАЙ КОМУНИСТИТЕ!
125
12
 
3
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До Анонимен 109Дънди прешъс изнася от България злато за 1 милиард долара годишно като плаща само 1% на държавата.Дънди прешъс не може да добие злато на тази стойност.Капацитета на рудника в Челопеч е 2,2млн тона руда със съдържание на злато 5,36г на тон.Сметни колко е добива и каква му е стойноста преди да пишеш глупости.Хайде, сложи 30% печалба, което силно ме съмнява и виж какви глупости пишеш.Концесионната такса отскоро е 5%.Правителството води ,,тайни преговори" до преди няколко месеца.
124
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на България и българите сега е, че България в фрашкана с проруски платени ***. Главната цел на българите сега е да се изчистят от платените проруски ***. САМО И ЕДИНСТВЕНО тогава България може да се оправи и да започнем най-после да взимаме големите западни заплати.
123
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на България сега е, че народът ни е едно общество от абсолютно послушни овце, а българите трябва да овълчат, вълци да станат хората в България ако искат да ги уважават и слушат политиците и да работят за тях и да им служат.
122
2
 
13
 
! Отговори
Увеличение 7 лв. преди 5 години
Не е вярно, за 3 месеца сметка за парно и топла вода скочи с 24+7=31%.Ако сметка за парно и топла вода е била 120 лв. сега става 162 лв. увеличение 30 %. ДДС 20% сметка под 200 лв. зимата няма да видите.Тока от 45 лв. година - в момента е 60 лв. за печка, хладилник и пералня.Жената готви 3-пъти седмично.Ако взимате 1200 лв. заплата, без данъци чисто хиляда - 35% от ср. заплата отива за ток, парно, вода - студена, топла, данък смет.Германия 10% от чиста средна заплата, Дания-5% Белdрус - 2%
121
5
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 119Брееееей, ти от яд и злоба чак взе да пишеш двойно и да фъфлиш бе :))) Американските ТЕЦ-ове искам да качат сега петорно цените, както Газпром и Лукойл правят и аз да се кефя, както вие се кефите, че Путиk ги е качил :))) Аз мога да плащам, а ти?
120
11
 
7
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Ми що купувате скъп Русия газ и нефт? Купувайте евтини шистов газ и нефт от САЩ!
119
8
 
6
 
! Отговори
НАРОДЕ???? преди 5 години
ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТ ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО! ДА ПОКАЖЕМ НА ЦАРЯ, Е НЕ СМЕ ОВЦЕ!
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
119 на грантаджиите не им купиха билет за световното та сега ли хахаха