Не и без децата... Битката на една бразилка с българския й съпруг

Мъжът на Розанджела не й дава да види собствените си деца
2 юли 2018 10:45,
46

Бразилката Розанджела Свиеркоски не е виждала децата си три години. След развод българският й съпруг получава пълно попечителство над малките Ангелина и Йоан, въпреки че законът позволява другият родител също да участва във възпитанието им.

Розанджела е родена в Бразилия, но вече близо девет години живее у нас. Проблемите със съпруга й започнали през 2012 г. когато се върнали от САЩ.

"Той се промени изцяло, стана агресивен и манипулативен", каза тя. Следва развод, насилие и отнемане на достъпа й до децата в годините от 2015 г. до 2018 г.

По темата за казуса между морала, закона и неминуемото влияние върху детската психика, в студиото на Bulgaria ON AIR коментираха Карло Луканов от Фондация "Бащи за отговорно родителство" и психологът Ина Антонова.

"В такива случаи, бившите съпрузи и родители могат да се възползват от услуги като медиация, и двамата родители имат своите страхове - бащата се бои, че децата могат да бъдат отведени в Бразилия. Той не знае дали би могъл да вижда децата си в такъв случай", каза Луканов.

Той добави още, че цялата уредба на Семейния кодекс трябва да бъде преразгледана, както и изпълнимостта на съдебните решения.

Според психоложката Ина Антонова в случая е налице типичен случай на Синдром на отчуждения родител, в който бащата е отчуждител.

"Децата в тази крехка възраст взимат страната на родителя, от който са зависими. Под една или друга форма развода на родителите поставя непоправим отпечатък върху детската психика. Децата развиват синдром на изоставянето, започват да изграждат погрешна социална представа, проявяват агресия, гняв, зависимост от опиати, за да преодолеят синдрома. В тази възраст детето не прави разлика между истина и лъжа", информира специалистката в "България сутрин".

Тя обясни, че в подобни случаи не може да се разчита на съзнанието на родителите, които вече са част от този конфликт. Антонова добави, че според родното законодателство, ако единият родител възпрепятства контакта на другия с децата, то съдът трябва да се произнесе в полза на ощетения родител.

Карло Луканов предложи като опция в такива казуси реформа на Семейния кодекс, като сравни Българското законодателство с това в развитите страни.

"Когато се подава молба за развод, съдът ги насочва към специална социална услуга, където се разяснява какви ще са психологическите и икономическите последици, за да имат съпрузите информиран избор. Семейните дела в Гърция задължително отиват на медиация. Важно е също въвеждането на споделеното родителство - двамата родители да могат да продължат заедно да упражняват родителските права. В Европа вече не се говори за родителски права, а се говори за родителски отговорности", каза още Луканов.

Психологът Ина Ангелова обясни, че раздялата или разводът са втората по значимост травма след смъртта на дете.

"Нараненият партньор търси реализация на егото си и не жали средства, за  да загърби скръбта и да докаже себе си като прав. Има период в който родителят е в период на оцеляване, не можем да съдим такива хора", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На медията може да разказва каквото си иска, стига да се получи добра история,която да й помогне ;) без значение дали е цялата истина или не.
35
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
Да ви има тъпотията. На въпросната измамница това и е втори брак. Зарязала е първото си дете в Бразилия. Сега тормози с непрекъснати скандали и двете си деца и бащата и всички наоколо. От хелзинския комитет по традиция се изказват неподготвени и невежи. И пак по традиция против интересите на българи и България. За правосъдната система - тука вече нямам думи. Не важат закони, няма здрав смисъл. Има тъпоумие и чужди интереси за защита. Журналистите са върха на безотговорност и тъпоумие.
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този баща не разбира ли, че всяко дете има нужда от майка. Тази жена изглежда нормална, но историята е като от трети свят в стил "Не без дъщеря ми'". Представям си как една серия роднини мачкат с приказки не си невинни деца и за какъв манталитет и простотия стана въпрос. Да лишиш детето си от читава майка и са ги гледат разни баби и костинбротският съд да дава такива решения, а бащата и да не ги изпълнява???? Това е трети свят, не държава в ЕС.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Розанджела Де Фатима Свиеркоски това е пълното й име.
32
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 9 години в България и една дума на български не може да обели докторката от Бразилия. Госпожата работи към БАН океанолотия.
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си вземе нашенски бразилец. Няма да има такива проблеми.
30
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не и е виновен на тая, че се е решила да се взема с тоя. Другият път д внимава.
29
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чукай на дърво, д-р Хауз, щото хората така се променят, че се чудиш ти какво изобщо си познавал . Баба ми казваше, докато не си изял една торба със сол с някой, нищо не знаеш. Промяната на средата, на работа, влияние на родители,на нови и стари приятели, влюбване,връзка са едва няколко от причините някой да се промени в отношението си към семейството си. Жалко, че почти винаги страдат деца в средата. Майката, не е местна и без опора в страната става губещият родител.
28
4
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Ако казаното от жената е вярно, възниква въпросът "Защо изобщо е имала каквито и да било лични отношения с този човек?"
27
5
 
10
 
! Отговори
Бай Хой преди 5 години
Да гледат всички български *** и да си записват. Че май е тенденция българките да правят деца на арабяги, после да заминават в държавата на мъжете си като си мислят че ще станат принцеси. Накрая ако имат късмет се връщат *** и сами, без мъж и без деца.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Киро Х 7На Андрей Луканов син. От еврейски произход са. Руски евреи.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
27 - "Именно" !
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пич, ако ще раздаваш етикети за простащина, томпоне пиши Вие с главна буква, освен ако не смяташ, че сме двама или повече души зад един коментар. На Вие, не ми говорят, зщаото го моля, да не ми говорят, поради причината, че вярвам в равенството. А не, "Вие" на някакъв управник или костюмар, но "ти" на хората, който "считам за недостойни".
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Да, има и българи с чужди и имена. Ферарио Спасов как ти звучи ?"---Като: Робин Кафалиев, Ричард Груев (покойник), Лоренцо Маринов (на "ромския слевей" Софи Маринов), като ... и много други. :)
22
11
 
30
 
! Отговори
Еднозъб ром преди 5 години
Аз съм за майката!Ние в арабели ли се превърнахме?Тя го е носила 9 месеца след като той се е хвърлил семeтo и постоянно ги настройва срещу нея.Ние не сме джамахирия, в която ранга на жената е след този на овцата и козата!То си личи, че жената не лъже!!
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от български ***. Станаха световно известни с простотията си.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 18 - Нима предпочиташ свят, пълен с хора, който вярват, че трябва да смачкат всичко и че не трябва да проверяват никаква милост и разбиране ? Това са същите, който се мислят за богоизбрани и ако им се отдаде шанс, ще ми сложат веригите. Явно Ем си срещаш толкова студени хора...
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 18Само потвърждавате думите ми. Невъзпитан, агресивен и ***, защото дори не може да чете с разбиране и не е склонен да признае очевидното. Казах "повечето" и отново очевидно вие сте един от тях. И не говорете на "ти" на хора, които не познавате. Не сте елементарен, да, пълен *** сте. А аз не влизам в отношения с такива като вас. Много сте ми под нивото.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
18 - Казах, дано не е от Тея мъже. И Тея мъже са повече в САЩ, защото там имат доста "класово". средновековни разбирания за живота.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Синдром на отчуждения родител. Хаха