От 9 юли: Изплащат преизчислените пенсии

Увеличени с 3,8% са пенсиите от трудова дейност
2 юли 2018 10:00, Елка Василева
25
От 9 юли: Изплащат преизчислените пенсии
Снимка: Dnes.bg

Изплащането на пенсиите за юли ще започне от 9 юли и ще приключи на 20 юли, съобщават от Националния осигурителен институт.

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще е съобразно изготвен график, предварително обявен във всяка пощенска станция. Сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат заверени на 9 юли.

От вчера са преизчислени размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г. включително. Преизчислението е извършено с новата по-висока тежест от 1,169 за всяка година зачетен осигурителен стаж на лицата. Осигурено е увеличение с 3,8 на сто на получавания към 30 юни размер на пенсиите от трудова дейност.

Още по темата

Вече се прилага и нов минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст - 207,60 лв. Нови минимални размери имат и всички пенсии, свързани с трудова дейност, тъй като се определят като процент от тази сума, припомнят от НОИ.

Такива са пенсиите за осигурителен стаж и възраст, отпуснати при непълен осигурителен стаж, за които минимумът се определя на 176,46 лв.; пенсиите за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, чиито минимален размер зависи и от определения на пенсионера процент трайно намалена работоспособност; наследствените пенсии, чийто минимален размер става 155,70 лв.

Вече е увеличен и размерът на социалната пенсия за старост - 125,58 лв. Спрямо него са определени нови размери на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, каквито са пенсиите за военна инвалидност, пенсиите за гражданска инвалидност, социалните пенсии за инвалидност и персоналните пенсии, както и различните видове добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.
 


25
Още от Общество
Не и без децата... Битката на една бразилка с българския й съпруг
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заглавието на статията е,, Изплащат преизчислените пенсии". Да ама не! Изплащат индексирани пенсии, преизчисление няма. Това поредната журналистическа лъжа ли е или...
24
0
 
3
 
! Отговори
Тони преди 1 седмица
Не съм сигурна,дали се хвърлят пари през балкона.Това е политика на правителството.Видите ли ,колко са богати пенсионерите,а само реват за пари.
23
1
 
1
 
! Отговори
toki преди 1 седмица
До бай Петко

че то има ли народ бе боже
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много тъжно говорят евросъюза го споменават по десетки пъти на ден и не се свенят да оставят пенсионерите с 100- 150 евро пенсия аз бих се срамувала да разговарям да се пъча пред колегите от евросъюза.няма такава пенсия в Европа.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 17 въпроса ми е : защо получаваш МРЗ? ??
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен5
Най-накрая баба ми ще може да отиде до Дубай

Ако не си даде последните няколко десетки хиляди на телефонни измамници и на Луата може да отиде.
19
3
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 2 седмици
Време е народа да излезе да го види цяла Европа и света Време е и да каже на с какви пари се издържа като Европеец
18
1
 
9
 
! Отговори
Управляващите лъжат преди 2 седмици
Защо лъжете, че повишавате всички пенсии с 3,8%. Около 40 хиляди пенсионери, които получават несправедливо наложения таван от 910 лв. не получават от години насам никакво повишаване, което води до уравновиловка, известен похват от времето на социализма. Това безчовечно отношение към тези 40 хил. пенсионери (които очевидно не броите за хора) прилича на това да нагряваш тенджера под налягане, на която е завинтен капака. Какво следва – очевидно експлозия. Ако не искате това да се случи в най-скоро време, премахнете антиконституционния таван на пенсиите преди да има брожения. Докога само едни и с
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А МРЗ кога? В началото на 2018г. подхвърлихте едни 20€, които се стопиха още първия месец, заради постоянното покачване на цените, а сега ново поскъпване на всичко. Но минималната работна заплата си остава позорните 200€.
КОГА ЩЕ ИНДЕКСИРАТЕ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА?
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"И защо разликата между 0 години стаж и 40 години стаж е 80 лв?"

Та на мен ми е по-добре да не плащам никакви данъци и пенсионни осигуровки, да работя на черно и когато си реша да спра да работя, да си спестя няколко хиляди лева и да си излизам в частна пенсия, вместо 40 години гърч за някакви мижави пари, които я ги взема в края на живота, я не.
15
5
 
21
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
слънце "благодарим "ти за петте лева,дано от днес нататък,бял ден да не видиш.
14
2
 
18
 
! Отговори
Dd преди 2 седмици
Избори ли идват?
13
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 седмици
ха
12
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 2 седмици
Колега FCK, съгласно ЗСО пенсиите се изплащат от 7-мо число нататък, а ако е почивен ден - в първия работен ден след него. Затова и пенсиите за Великден бяха изплатени след празника, въпреки воплите на коментиращите тук и по други сайтове.
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще хвърлят от балконите с 3,8 % повече пари
10
2
 
24
 
! Отговори
До 6 преди 2 седмици
Явно си малък и не знаеш че пенсиите не се дават в един ден дете.Само тези по банков път.А тези,,които се чудят как да вържат двата края ще видиш до 20 число на опашка пред пощата.Спрете се голобради пубери ,без ден трудов стаж,да обяснявате убедено и безапелационно неща от които хал хабер си нямате.И се хванете да бачкате че с това висене по цял ден пред клавиатурата,ще попълните редиците на социалната или минималната пенсия и пак ще хленчите
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И защо разликата между 0 години стаж и 40 години стаж е 80 лв?
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дори да ги намалят с 30% изборите ще бъдат изкупени от г-н Цецун Цецун!
7
5
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
КАКВО ОБЛЕКЧЕНИЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ГОЛЯМА РАДОСТ ДОСТАВИХА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ. А ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ЗА СЕБЕ СИ ТЪЙ КАТО ВТОРО ТРИМЕСЕЧИЕ ИЗТЕЧЕ И ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ ЩЕ БЪДАТ ИНДЕКСИРАНИ МИНИМУМ С 300 ЛВ. Е ЕДНО Е ДА ПОЛУЧИШ 8-10 ЛВ ДРУГО Е ДА СА 300 ЛВ. КОЙ Е ПО ЩАСТЛИВ ПОЗНАЙТЕ????????
6
7
 
32
 
! Отговори
Fck преди 2 седмици
Що не ги дадете на 6-ти ами на 9-ти бе простаци!! Още два дена да се чудят хората как да вържат двата края! Тва винаги е било така в тая държава неможете да ги дадете на 6-ти един ден по рано защото 7-ми е събота.. а ще ги дадете на 9-ти два дена по късно. Простащина е това!!! При положение ,че знаят точно преди пенсия всички са на пангара! :(