Дарението на храна – трудно, с още регулации. А 670 т – на боклука!

Разпоредба в закона изисква допълнителна маркировка на пакетите с храна
3 юли 2018 09:00,
17

С 30% е намаляло количеството дарена храна от бизнеса от началото на годината, алармираха представители на Хранителната банка.

Оттам поясниха пред Bulgaria ON AIR, че това е в резултат на нова наредба в Закона за храните, която затруднява работата на дарителите.

В двора на църквата "Свети Георги" в кв. "Дървеница" от повече от година има помещение за приготвяне на топла храна, благодарение на дарението на Жеко Жеков.

Още по темата

Пред местната социална кухня се вият опашки, независимо от времето навън. За много от чакащите реденето на тази опашка е равносилно на това да оцелеят.

Обикновено за агнешка чорба чакат 200 души. Значителна част от хранителните продукти идват благодарение на Хранителната банка. В нея доставят храна институции, търговци и производители на храни, чийто срок на годност скоро изтича.

От няколко месеца обаче складът е по-празен от преди. Новата наредба за храните превръща опаковането им в приключение, свързано с време и допълнителни средства.

Новата бариера пред даряването на храна е свързана с допълнително маркиране на опаковката, с цел да не се допусне продажба на дарените продукти.

Към момента от Хранителната банка успяват да спасят над 290 тона храна годишно, отиваща за бедните българи, но 670 тона продължават да отиват на боклука.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Митьоизвинявай, ама да обиждаш всички наред, а да управляват няколко нихлюзи.на не е много адекватно
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
видяхме в търново склад за препакетиране на остарели продукти, ето, че мярката е наложена, за да ни ги продават, а не да ги даряват
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наи лаиняната така наречена държава това е б.лгаристан
12
1
 
3
 
! Отговори
Митьо преди 5 години
Най-ла*няната държава, най-отвратителня народ сме. Даже и не сме народ, а шайка крадливи копилета. С всеки изминал ден се отвръщавам все повече от абсурдната ни и гротескна, самоизяждаща се ла*нарска нация. Да ни пускат бомбите и да се свършва.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде е така и виновно е законодателството. Изхвърлят се тонове храна. Последно в Германия гръмна скандал с Амазон, които унищожават непродадени чисто нови скъпи стоки като компютри и принтери, защото изхвърлянето им е по-евтино от държането на лагер, а за да ги даряват, трябва да плащат на държавата. А не си струва да ги продават на истинска безценица, за да изчезнат, защото така вече никой няма да иска да купува продукта с нормална цена или с нормално намаление.
10
1
 
4
 
! Отговори
НЕВИННИЯ КОМУНИЗЪМ преди 5 години
Сигурно са виновни американците . Руските комунистически възпитаници и питомци учили и завършили в Русия и притежаващи цяла България и бизнеса в нея с нищо не са виновни . Било за изхвърляната храна , било за закона за изхвърляне на храните и прилагането му на практика , било за законите по които се прави бизнес у нас , изобщо за нищо са виновни . Само американците са виновни за всичко което е лошо и не е добре у нас . . . ТОЧНО ТАКА БЕШЕ И ДО 1989Г ! ! ! ТЕ СА ВРАГЪТ ! ТЕ СА ПРИЧИНАТА . .
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На депутатите храна не им трябва, те и без това са дебели, а щом на тях не им трябва, то значи не ги интересува. Народа да яде пасти и да е щастлив и без това белият хляб бил вреден.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То защото като бъркат по кофите за *** и ядат от там всички регулации са спазени и няма никакъв риск за здравето...
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
америкените са решили проблема, бе. отдавна. командировайте няколко специалиста да препишат и го правете и тук. говоря за готова сготвена но не продадена храна, което е по тежко и отговорно като дейност в сравнение снесготвената.
6
1
 
6
 
! Отговори
Базикам се ... преди 5 години
3 - Точно така ! Затова и аз не си храня децата ! Малките нехранимайковци за нищо не стават ! Викам му - копай у граднта вече, то ми вика "Ама учителката ни каза за правата на дитету" ... Беййй разхатено поколение. За тва и не му даввами да яде.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3Който не знае как функционира обществото- да ходи у джунглата.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 - Който може да работи и има работа за него, ама го мързи, не трябва да яде. Обаче тези храни отиват основни за пенсионери, бездомни хора, болни хора а знаеш ли, колко арод има, на който шефа им е забавила с месец-два заплатата и карат по 3 дена с кило картофи и хляб, заедно с децата си ?
3
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не работи не трябва да яде!
2
6
 
5
 
! Отговори
иван манчев преди 5 години
ами разбира се че ще намалява , никой не иска да приема тези отвратителни смески. да не са прасета хората. Какво като са социално слаби ? Това означава ли че трябва да ядат остатъци ? аз един единствен път сгреших и седнах в рестованта на Иван Манчев. върнах едно блюдо щото не ставаше за нищо и те ми го поднесоха преправен като комплимент , естествено изсипах го демнстративно на пода. Но съм сигурен че това отива и като дарение към по бедните хорица
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново.....казана и дявола!