ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!

Все така одобряваме ЕС, а АЕЦ "Белене" ни разделя
327
ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ постига ръст от 1.5% спрямо март и остава първа политическа сила с 24.5%, следвана от БСП с  20.1%. Обединените патриоти отбелязват лек спад - до 5.0% и почти се изравняват с ДПС - 4.9%. Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 българи.

С 2.2% подкрепа "Воля" е под 4%-та бариера, ако сега има избори за парламент. Със същата начална подкрепа от 2.2% стартира новосъздаденото обединение Демократична България.

Делът на нежелаещите да гласуват нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа сила. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години, все още има потенциал за нови политически субекти, коментират социолозите.

Проучването показва положителна равносметка за доверието към премиера Бойко Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Успоредно с това нарастващата активност от страна на опозицията, проблемите в социалната сфера и периодично изострящите се вътрешно-коалиционни противоречия, очертават някои симптоматични промени в общественото мнение, които по всяка вероятност ще търсят своето развитие в есенния политически сезон.

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%)

Темата "Белене" продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа задължително трябва да бъде построена, но за мнозинството икономическият фактор е решаващ – според 59% проектът си струва да се реализира само ако е икономически изгоден.

Аналогична е ситуацията и по отношение на евентуални рискове, свързани със строежа на централата. 30% нямат притеснения, но 69% изказват едни или други опасения. Сред тях най-съществени са рисковете от аварии и екологично замърсяване (46%), следвани от финансово икономическите (29%), геополитическите (23%), вътрешно-политическите (20%). По-младите хора, гледащи на проекта през призмата на по-дълъг житейски хоризонт, както и тези с по-високо образование, са много по-склонни да отчитат нивата на риск и да се въздържат от подкрепа за проекта.

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция "Алфа Рисър"ч. Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17-25 юни чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
3
 
5
 
! Отговори
Свети Тиквун Велики преди 5 години
Тиквата плаща на социологическите агенции да обявяват изгодни за гроб резултати.гроб загроби България.
273
3
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Стига с напудрените ви "изследвания" Народа не смее сам да излезе, а само ходи за "гъби" иска вожд, ама не корумпиран, но вече не вярва на никого. БСП си взе поука от миналото и може повече да им се вярва, но на ПР агентите от ГЕРБ е платено какво да пишат ...новия ТАТО и пак тато...! Ако "тато" всеки ден чете коментарите на народа и на АФЕРА.БГ ВЕДНАГА ЩЕ СИ ОТИДЕ НА ОСТРОВА !
272
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 5 години
БСП ВГЗ.
271
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умишлено ви втълпяват ,че не искате да гласувате ,за да не гласувате ! а електората гласува 100% и готово -честито ви !
270
3
 
13
 
! Отговори
To6 преди 5 години
СНОЩИ ПРОФЕСОРА ГО КАЗА ЗА тази агенциЙка КОЙ ЛИ ИМ ВЯРВА.
269
2
 
11
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
стига с тези статистики, никой не им вярва, мина времето на глупостите
268
1
 
23
 
! Отговори
ъахахах преди 5 години
свети Тиквун велики, известен като последния българси крал. Щото крал квот видял. И свети щото светил маслото на държавата за отрицателно време.представители на бананова република българия, пак за БОко и Цвъко да гласувате, нещастници плиткоумни
267
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога ще я държите на първа страница тази платена стъкмистика?
266
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Anonimen - Нима в България са останали все още толкова г-л-у-п-а-ц-и, че да гласуват за ГЕРБ!?А тези, гласуващи за бсп-то, дали не са по-големите г л у п а ц и или са дежурната им клиентела!Видя се, че Борисов тества РБ и резултатът за РБ беше тъжен.Сега се тества друга част от партиите. Какво да се прави, когато сами не могат да си осигурят маса за сформиране на правителство.Хиените от бсп-то са в очакване на мършата и нетърпеливао надават крясъци. Чакалите от дпс-то съшо са в очакване.
265
0
 
17
 
! Отговори
. преди 5 години
Не ни трябва ново гласуване, трябва ни нов стой в който тези крадливи политици без значение от цвета им, няма да могат да се възползват от никакви привилегии дори напротив, вместо имунитет ще има по строги правила за тях. Само да сменим едни крадци и мошеници с други няма смисъл видях ме го 30 години, трябват ни драстични промени и конфискация на всичко от крадците и семействата им!
264
6
 
6
 
! Отговори
Ахмет преди 5 години
ДПС ще падне и под 4,9, защото загуби категорично гласовете от Турция, а и голяма част от турците вече не гласуват на етнически принцип. Останаха само малко заблуедени пенсионери по селата и платени шведи...
263
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете спора кой е по по най! Всички са маскари.Трябва да се мисли както се прави бизнес, как един стопанин увеличава богатството не го пропилява. А именно ако имаме едно стадо овце и вълци в гората. Общо всичките взети заедно имат право на глас да избират кой да е овчаря. Какъв е интереса на ОВЧАРЯ добива на мляко и месо! Значи трябва да се грижи по добре за овцете. Тука е обратното колкото са по зле овцете толкова е по добре за овчаря който не спира да развъжда вълци и затрива стадото.
262
1
 
8
 
! Отговори
Не гласуващ преди 5 години
Изборите са преброяване на г.упаците Не е нормално гласа на един данъкоплатец да е равен на гласа на престъпник и никога не внесъл и 1 лв. в БЮДЖЕТА да решава кой да харчи парите събрани от данъкоплатците. Някои вериги магазини имат игра за 5-10 лв. покупки дават точки с които ползваш отстъпка. Не може да не си допринесъл с нищо за БЮДЖЕТА освен в разходната му част и да избираш хората които да се разпореждат с него! Ако гласуваш за някои които не печели просто вдигаш избирателната активност.
261
3
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Няколко рома ме изнудиха да платя за ремонт на покрив 10 пъти повече от първоначално договорената сума, а от полицията ми казаха защо им давам все едно имам избор! Няма да гласувам защото е същото нямаш никакъв избор.
260
2
 
9
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 5 години
Маума стара хептен се увълчих.А бе , га ГЕРБ с БКП/БСП/ нюхаха кюфтаците ззедно бе мирно и тихо.Сега га требе да делят процента в ? нещо не се получава.Що. щото са родени от една майка: БКП.Кърмила ги е , та до се сега.Пораснаха и сега си делят наследството.Е , не могат да се разберат?Що ,за комисионите:Те.,"ва сие е !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
259
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ами то свестните се изнесеха от страната. Тук останаха само празни кратуни нормално е да гласуват за други кратуни!
258
3
 
28
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Нима в България са останали все още толкова г-л-у-п-а-ц-и, че да гласуват за ГЕРБ!?
257
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Звездичките е "ромката",ц и г а н к аТ а
256
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаааааа,умря ***,която ги хвалеше и започнаха сами да се хвалят!АнаЛизаторите пак напълниха гушки от фейк нюза.
255
11
 
6
 
! Отговори
Курнелия Нинова преди 5 години
гласувайте за мен бьееее