ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!

Все така одобряваме ЕС, а АЕЦ "Белене" ни разделя
327
ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ постига ръст от 1.5% спрямо март и остава първа политическа сила с 24.5%, следвана от БСП с  20.1%. Обединените патриоти отбелязват лек спад - до 5.0% и почти се изравняват с ДПС - 4.9%. Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 българи.

С 2.2% подкрепа "Воля" е под 4%-та бариера, ако сега има избори за парламент. Със същата начална подкрепа от 2.2% стартира новосъздаденото обединение Демократична България.

Делът на нежелаещите да гласуват нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа сила. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години, все още има потенциал за нови политически субекти, коментират социолозите.

Проучването показва положителна равносметка за доверието към премиера Бойко Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Успоредно с това нарастващата активност от страна на опозицията, проблемите в социалната сфера и периодично изострящите се вътрешно-коалиционни противоречия, очертават някои симптоматични промени в общественото мнение, които по всяка вероятност ще търсят своето развитие в есенния политически сезон.

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%)

Темата "Белене" продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа задължително трябва да бъде построена, но за мнозинството икономическият фактор е решаващ – според 59% проектът си струва да се реализира само ако е икономически изгоден.

Аналогична е ситуацията и по отношение на евентуални рискове, свързани със строежа на централата. 30% нямат притеснения, но 69% изказват едни или други опасения. Сред тях най-съществени са рисковете от аварии и екологично замърсяване (46%), следвани от финансово икономическите (29%), геополитическите (23%), вътрешно-политическите (20%). По-младите хора, гледащи на проекта през призмата на по-дълъг житейски хоризонт, както и тези с по-високо образование, са много по-склонни да отчитат нивата на риск и да се въздържат от подкрепа за проекта.

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция "Алфа Рисър"ч. Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17-25 юни чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
7
 
29
 
! Отговори
бг преди 5 години
Доста коментари...на заблудени хора.От цялата ситуация е ясно че ни няма нас...НАРОДА...Ние създадохме всичко което ни заобикаля и ни изсмуква..ние с нашето бездеиствие и равнодушие...БСП , ГЕРБ, ДПС...те нямат значение...ако имаше НАРОД...активни хора...гневни, задружни, обединени, ако заливахме улиците при всяка простотия на управляващите....но уви..трябва да тропнем с крак , ако не е много късно.В Плевен за 2г. увеличиха парното с 50%...с50%...и никой не издаде звук...за това ни таковат 30 г.
233
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Лелка Зелка,и тиква.
232
7
 
21
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До П.ПетровПо същата логика,защо сме по зле от Зимбабве (те поне имат електронно работещо правителство):1.И двете държави имат за ръководител сатрап на които не му пука за народа.2.И в двете държави корупцията се шири като чумата през средните векове.3.И в двете държави всеки свестен ако има възможност се изнася и остават тези които нямат възможност да избягат, или тези на които не им стига мозъка.4.И двете държави имат почти умряла вече колабираща (почти без останало производство икономика
231
16
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До Го4оЗельо Бойчев умря от глад като истински *** и се премести в "бизнеса".Глад и лабут за ***, само от това разбират!!!
230
8
 
29
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До АЗЗЗЗВ в Чехия няма нито газ, нито нефт, но БВП на глава от населението е 3 пъти по- висок от на България. Ще кажете, че и те правят автомобили. Да правят! Защото в румънската Дачия инвестира Рено, а в чешката Шкода - VW. Общото е, че и в Чехия и в Румъния има огромни инвестиции в производства, които ангажират много работна ръка!За да има такива инвестиции, трябва ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА, СТАБИЛНОСТ, ИНФРАСТРУКТУРА И КВАЛИФИЦИРАН ПЕРСОНАЛ! Без ЗАКОННОСТ няма ДЪРЖАВНОСТ и всичко е на халос!
229
15
 
21
 
! Отговори
Лелка Зелка преди 5 години
Румънците разстреляха Чаушеску, а ние още имаме БСП
228
11
 
10
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 5 години
до П.ПЕТРОВ! БВП на Румъния е по-висок защото: Румъния произвежда автомобили! Защото Румъния има нефтени находища, газови находища, а ние СКАЧАМЕ срещу себе си и не искаме ДАЖЕ да се правят сондажи за газ и петрол..... пийте чиста вода от Добруджа г-н Петров!
227
9
 
17
 
! Отговори
БАЛАНС преди 5 години
ОПИТОМЕНИТЕ ПАТРИОТИ МАЙ СЕ ПРИБЛИЖАВАТ КЪМ ИЗХОДА НА ПАРЛАЧЕНТА, КАТО ИМ ГЛЕДАМ ПРОЦЕНТИТЕ...
226
11
 
11
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Нинова се е обградила с тези пичлемета, които хал-хабер си нямат как трябва да работ?ят, че да свалят някога ГЕРБ от власт! Напусна БСП и най-възрастния от пичлеметата Зельо Бойчев..... ами сега?
225
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието е лъжливо. Не, че не искат да гласуват, а просто няма за кого. България е под тежко комунистическо-болшевишко робство. Комунистическата шайка избива българския народ.
224
13
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До 233 - БСП,ГЕРБ и ДПС са едно и също нещо - НЕКАДЪРНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ХУНТА И РЕПРЕСИВНИЯ И АПАРАТ -ДС, ОТ ПРЕДИ 1989-та !Когато стане дума за реална борба с корупцията и независимост на съдебната система БСП,ГЕРБ и ДПС ВИНАГИ СА ЕДИНОДУШНИ! - ВСИЧКО ПО СТАРОМУ, СИМУЛИРАНЕ НА ДЕЙНОСТ!
223
8
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 229:Ето то няколко факта:-9 от 10 външни инвеститора предпочитат Румъния пред България, въпреки, че в българия данъците и разходите за труд са по-ниски;-Разходите само за рушвети и подкупи на външните инвеститори в България са колкото цената на цялата инвестиция в Румъния(питай Бритиш Табако); -БВП на глава от населението в Румъния е 25% по-висок, отколкото на България
222
13
 
12
 
! Отговори
До 225,226 - Петрое преди 5 години
Точно така е. Питам тогава, след като БКП/БСП бяха на власт 10 г. след 1990 и говореха абсолютно същите неща, защо не направиха абсолютно нищо??? ГЕРБ са на власт едва 6.5 г. и от тях се очаква и иска веднага да свършат абсолютно всичко разрушено от комунистите. И то при непрекъснати саботажи от червените, които плащат и за бунтове. Съдебната система е непоклатима от времето на комунизма, с малки рокади. Червените сега диктуват всичко - те са милионери, работодатели, рентиери, банкери...
221
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 217Тя тиквата е в Брюксел в Пес.Каква оставка ще "хвърля" след като тиквата си купи там шефското място!!!Явно вие искате Бсп и Дпс да са пак на власт така ли?!?!Ами честити избори тогава и пак ще има съборени/а банка/и!!!Е той командира пак няма да бъде на власт!
220
7
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 229Кое е празни приказки и кое е "пълни" ?
219
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До П.ПетровПразни приказки, то това да не е 286-тия конгрес на БКП :)))))))))))))
218
10
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
И сега аз да питам!ЗА КАКВА УПРАВЛЕНСКА ПРОГРАМА ГЛАСУВАХТЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
217
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 200 - 221 По-голямата част от парламента нямат нищо общо с Бсп!Ви плачете тъй като известна част потомство на Бсп са извън парламента!Те бяха в парламента за последно през 2014- 20015 бяха и в РБ.Накои ги изгониха от РБ, а те самите бяха кандидати за президент.Не станаха президент и партията им се разпадна и изкараха това правителство виновно за помогрома си.Тази партия е самопровъзгласила се вече за "'антикомунистическа"' но не е така.Бившия и лидер е дясна ръка на Бсп А.Луканов!!!
216
6
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
3 Сроковете ще ги каже, който се нагърби да го свърши;4. Какъв ще е резултата:- Стабилна и ясна бизнес среда, която привлича инвестиции;- Инвестициите означават по-висока производителност;- По-високата производителност води до по-високи доходи и приходи в бюджета;Всички излишъци от тези приходи трябва да се инвестират в по-качествено образование и наука, които да доведат до още повече от точка 4.ТОВА Е!
215
6
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
1. Какво трябва да се направи:- Независимост на съдебната система;- Отговорност на главния прокурор;- Реална борба с корупцията;- Ефективна държавна администрация.2. Как- Да се намалят партийните квоти във ВСС;- Главния прокурор да се отчита в НС;- Ясно дефиниране на отговорностите според компетенциите - полиция, следствие, експертиза, прокуратура, съд;- Постоянно повишаване на квалификацията според нивото на компетентност на всички работещи в държавната администрацията и институции.