ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!

Все така одобряваме ЕС, а АЕЦ "Белене" ни разделя
327
ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ постига ръст от 1.5% спрямо март и остава първа политическа сила с 24.5%, следвана от БСП с  20.1%. Обединените патриоти отбелязват лек спад - до 5.0% и почти се изравняват с ДПС - 4.9%. Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 българи.

С 2.2% подкрепа "Воля" е под 4%-та бариера, ако сега има избори за парламент. Със същата начална подкрепа от 2.2% стартира новосъздаденото обединение Демократична България.

Делът на нежелаещите да гласуват нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа сила. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години, все още има потенциал за нови политически субекти, коментират социолозите.

Проучването показва положителна равносметка за доверието към премиера Бойко Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Успоредно с това нарастващата активност от страна на опозицията, проблемите в социалната сфера и периодично изострящите се вътрешно-коалиционни противоречия, очертават някои симптоматични промени в общественото мнение, които по всяка вероятност ще търсят своето развитие в есенния политически сезон.

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%)

Темата "Белене" продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа задължително трябва да бъде построена, но за мнозинството икономическият фактор е решаващ – според 59% проектът си струва да се реализира само ако е икономически изгоден.

Аналогична е ситуацията и по отношение на евентуални рискове, свързани със строежа на централата. 30% нямат притеснения, но 69% изказват едни или други опасения. Сред тях най-съществени са рисковете от аварии и екологично замърсяване (46%), следвани от финансово икономическите (29%), геополитическите (23%), вътрешно-политическите (20%). По-младите хора, гледащи на проекта през призмата на по-дълъг житейски хоризонт, както и тези с по-високо образование, са много по-склонни да отчитат нивата на риск и да се въздържат от подкрепа за проекта.

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция "Алфа Рисър"ч. Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17-25 юни чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
7
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 217Статията го казва-при същите! А НЕ ТРЯБВА!Както се каза вече в коментарите българският избирател е много, ама много ***!НЕ ТРЯБВА да се е гласува за сладки приказки, ТРЯБВА да се гласува за конкретна управленска програма и принципни, последователни,компетентни хора,които да я изпълнят1 КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ;2 КАК ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ;3 В КАКВО СРОКОВЕ ЩЕ СЕ НАПРАВИ;4 КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ РЕЗУЛТАТА ОТ НАПРАВЕНОТО.Ако не се спазва програмата,протест до дупка и нови избори!
213
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно,все повече българи не искат да гласуват!На изборите гласуват едни други българи.
212
5
 
9
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Простотията на народа и алчността, продажността и некадърността на политическата класа взаимно се подхранват в един убийствен пагубен водовъртеж! Тежко ни! Толкова сме зле, че един качествен междуселски път държавата не може да построи, камо ли магистрали....елементарен ред не е в състояние да се наложи поне да намалеят битовите престъпления и кражби, както и да се спре войната по пътищата....пълна разруха, гарантирана от всички управлявали и управляващи ни шушляци!!!!
211
3
 
14
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До ужасно но фактА кой направи така, че българския народ да е *** като изкла всички интелигентни и проспериращи българи? Кой после си постави за цел да държи оцелелите в лишение и да ги възпитава в робско мислене?Кой продължава да прави образованието все по нискокачествено с цел всяко следващо поколение да е още по просто?Със сигурност виновни са марсианците и поради факта, че ни възприемат като пряка заплаха. Няма нищо общо с алчността и продажността на една шайка предатели!
210
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До П.ПетровДа речем, че Тиквата мята оставка, всички се мобилизират да гласуват.И за кой ще отидат гласовете????
209
9
 
13
 
! Отговори
ужасно но факт преди 5 години
До Iceblast88хаххахахахахахха и всичко ще се оправи като с магическа пръчка?проблема не е в бкп, нито в роднините на бкп, нито в наследниците на бкппроблема е в простия бг народщом проста мутра като ББ го залъгва вече 10г. всеки значи може да го излъжедаже е грехота да не го излъжеш, като го видиш колко е ***
208
9
 
11
 
! Отговори
8===о преди 5 години
В момента няма партия в парламента която да не е на къс повод от москва.Може би единствено Валери Симеонов - ама и той не е цвете за мирисане.Като не гласувате искате кримски сценрарии по българското черноморие.
207
8
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Като не искат да гласуват, ще получат още от същото - УПРАВЛЕНИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА МУТРО-ОЛИГАРГИЯ=БСП+ГЕРБ+ДПС!Има два начина за промяна:1 Да се гласува масово за други;2 Да се отлага, докато стане нетърпимо и избухнат кървави бунтове.ИЗБОРЪТ Е ВАШ! Само не забравяйте, че покрай сухото, гори и мокрото!
206
3
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 214Всеки с връзка с БКП или с роднини които са били членове на БКП да няма право да заема държавна длъжност или работа. Освен това да се изисква минимум 20г. трудов стаж в частния сектор (държавните не са данъкоплатци защото заплатите им са следствие от платени данъци)!Също така римските закони - право на кандидатиране 2 пъти през 10 години! Ако са те избрали - ОК направил си каквото можеш, ако не то значи никои не те иска и мястото ти не е в листите!Какво е това професия бездарник - 30г
205
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88хубаво бивши членове няма да има, само настоящи......и какво от това?
204
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не спори, това са платените ***, българина не спори, българина не му пука, за българина родината не означава нищо, българина е патриот само по празниците. Аз питам това изобще българи ли са? Това са просто хора които живеят на тази територия. Това не са българи, българите вече ги няма.
203
0
 
17
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Разберете, че докато не ги провесим всичките сегашни политици по стълбовете на въжета няма никога да се оправим. Е Румъния как дръпна, ама там хората си убиха диктатора, правят протести и политиците знаят, че народа като му писне ще намажат брадвата и дръвника, а нашите си знаят-и 1000 тояги да ни ударят ние все за още ще скимтим. Или ще ги избием или те нас! Няма средно положение. Малко време ни остана преди ситуацията да стане тотално неспасяема.Скоро вече и Господ да слезе управия няма да има
202
7
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Няма разлика между БСП и ГЕРБ! Няма такава, всичките за кокала се борят и ще се борят още 2 години, след това никои няма да иска да е на власт защото освен, че държавата е фалирала тотално, тогава вече и европапкане няма да има. Затова сега едните стискат като властта като удавник сламка, а другите толкова реват за нея. Това са последните години на крадене, после и да искат няма да има какво да се краде защото нищо няма да е останало.Колкото БКП докара равенство, толкова и ГЕРБ и БСП ни оправиха
201
5
 
11
 
! Отговори
равносметка преди 5 години
След време в историята, периодът на Боко Тиквата , ще е упоменат ,като нашия период на застоя. За 10г. демокрацията - отстъпи назад; мутризацията-набира ход; няма промени положителни за ограничаване на властта на гл. прокурор, субсидиите на партиите, няма децентрализация, намаляне на данъците, подобряване на жизненото равнище, ниво на здравеопазване.............
200
5
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
И нека започне плюенето на феновете на младежкото БКП (Герб) и дъртото БКП (БСП). Абе хора не разбрахте ли вече за толкова години, че дали ще е Бай ви Тиква или Курналина ви Никаква - все за *** (и то от най некадърните) гласувате. Ако искате да имаме надежда в следващия парламент нито БСП нито Герб трябва да влязат! Комунистите почти ни заличиха като народ. Ето вече сме под 7 милиона! И задължително трябва да проведем референдум, че бивши членове на БКП да не могат да се кандидатират!
199
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Командира реве за власт колкото ученичката си г-жа 48% техноимпекс!Ама власт няма да видят никога вече, особено Командира Лаборанг!
198
7
 
16
 
! Отговори
ужасно но факт преди 5 години
"Българският народ е достатъчно интелигентен" ХАХАХХАХААХАХХААХА. Даже предостатъчно, личи си по лидера, който избират три пъти подред - Боко Тиквата!!!
197
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета коментарите долу и се убеждавам, че за нищо не ставаме. ГЕРБ какви били, БСП какви били. Абе хора, вземете се в ръце и си уредете животите. С мрънкане по цял ден колко лоши ни били политиците няма да се почувствате по-добре, нито ще забогатеете. Тия политици не са ни спуснати от Марс, те са част от българското общество и няма как да са други. В днешния свят има толкова много възможности човек да се реализира добре в сферата, която иска. Политиците са ви най-малкия проблем.
196
4
 
6
 
! Отговори
Yan преди 5 години
До 105! За какво да гласува, когато "от нийде взорът надежда не види! "Тези за които гласува народът са част от същия този народ." Да, част от народа са, но до като ги изберат и яхнат властта. Тогава забравят кой ги е избрал и започват да работят за себе си за партията хранилка и олигархията която им плаща да законодателстват в полза на определени лица и групировки. Българският народ е достатъчно интелигентен и вижда, системата която е изградена така, че обслужва само политическата върхушка!
195
8
 
13
 
! Отговори
ужасно но факт преди 5 години
И да гласувате и да не гласувате (и да блеете и да не блеете) пак ще си останете прости овци. Прости като вашия лидер - Боко Тиквата.