Прощаваме се с Божидар Димитров. Поклон!

Поклонението е от 10 ч. в Националния исторически музей
4 юли 2018 08:02, Елка Василева
49
Прощаваме се с Божидар Димитров. Поклон!
Божидар Димитров. Снимка: архив, БТА

Поклонението пред проф. Божидар Димитров /1945-2018/ е днес от 10.00 до 16.00 ч. в Националния исторически музей /НИМ/, съобщават от музея.

От този свят внезапно си отиде изключителен учен, историк, преподавател, ръководител, публицист, който завинаги ще остане в научната и в културната памет на България. Ние, неговите колеги от НИМ, имахме изключителния шанс и привилегията да работим години наред под ръководството на този уважаван, всепризнат и много продуктивен учен, който бе отдаден всецяло на любимата си история и на - без преувеличение - на своя музей, посочват от екипа на НИМ в скръбната вест.

С изумителната си работоспособност, с професионалната си упоритост и находчивост той участва активно в създаването, укрепването и утвърждаването на НИМ като най-представителната и най-авторитетната музейна институция в България, с престижно име у нас и в чужбина, припомнят колегите на проф. Димитров.

Още по темата

Той живя някак забързано, енергично, спонтанно, но и целенасочено, като внесе в културната съкровищница на България десетки забележителни научни и научно-популярни книги и сборници, стотици студии, монографии, статии. Всичко, излязло изпод талантливото му перо, бе задълбочено и сериозно и в същото време - увлекателно, и имаше чудното свойство бързо да се изчерпва от рафтовете на книжарниците и библиотеките. Поради една съвсем проста причина - винаги е интересно и вълнуващо. Той бе любим автор, телевизионен водещ и откровен събеседник на малки и големи, на селяни и граждани, на хора от всички социални слоеве и с различни професии. Една от най-отчетливите причини за това бе неговото безгранично, почти неистово родолюбие, неговият живителен и утвърждаващ национализъм, неговата силна и изстрадана любов към българите - в и извън пределите на страната ни.

Като ръководител проф. Димитров бе респектиращ и справедлив, като колега - толерантен и разбран, като приятел - верен и щедър. А във всички тези "длъжности" - неизменно /само/ироничен, с уникалното си чувство за хумор.
Ето какъв човек загубихме без време. Загубата ни е голяма. Скърбим за проф. Божидар Димитров. Прекланяме се пред светлата му памет, пишат от колектива на НИМ.
 


49
Още от Общество
Глас от миналото разкрива тайните около Панагюрското съкровище
Напиши коментар Коментари
47
2
 
2
 
! Отговори
Стършел преди 1 седмица
Най - после си отиде в ада един голям мошеник!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има господ. Забави го 72г.
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този Созопол ски самозванец измисляше какви ли не дивотии и небивалици представяйки ги за история и комплекси раните ганчовци си умира ха да им се радват.
Докато в научните среди открито му се подиграваха.
Той всъщност не никакъв професор. Борисов го обяви за такъв, защото му се под а ваше.
Той не е дори и доцент, а само скромен младши научен сътрудник, при това 2-ра степен.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Човек който разказваше историята като забавна случка а не сухарски с дати и места.Направи историята любимо занимание на стотици хиляди.За тоя дето бил "под турско, византийско и фашистко робство"да му кажа ЧЕ АКО БЕШЕ ГО ЧУЛ БОЖИДАР ДИМИТРОВ ЩЕШЕ ГРОЗНО ДА ГО НАПСУВА ДОРИ В ЕФИР.ВИНАГИ,ВИНАГИ Е КАЗВАЛ ЧЕ ТОВА ГОВОРЕНЕ ЗА РОБСТВО Е ЖЕСТОКА ЛЪЖА И КОМПЛЕКСАРСКО САМООПЛЮВАНЕ!Никога така за непознат лично човек не ми е било мъчно както сега.Дано има достойни наследници колеги а не мижитурки!!!
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сребърен куршум, тамян и дървен кръст за да не вампиряса като измишльотините си.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как ония дето не раждат и се осеменяват от бежанци ще победят славянска Европа??? Кайне шанс!!! Рано или късно славянските държави ще изгонят нпо мър шите и ще ги набутат в панделата. Рано или късно славяните ще командваме Европейския съюз. То и Франция и Германия що войни а днес са в съюз. Така че пред славяните има блестящо бъдеще.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В сайта има пет минимум чужденци, които оплюват Димитров и България. Хайде пайдос, ходете си в пиндоските държави аутисти. Ние сме издържали пет века турско, два византийско, 50 години фашистко и 45 комунистическо, ще издържим и демократечната ви робия и пак ДГД ДГД ДГД
СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е ВЕЛИК. Ето и Доган се осъзна че е потурчен българин.
40
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
До маке

Той не понасяше антибългаристите в България, Македония и Сърбия.А ако мислиш,че ти си македонец,значи напразно плямпаш глупости,защото македонци ...няма.
39
6
 
9
 
! Отговори
Agenta преди 1 седмица
До Анонимен

Замълчи бре американски гъзолизец. Човекът ще остана в история, а за теб никой няма да си спомни.
38
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е писал доноси за колеги!Цялото му досие е публикувано в книгата.Стига сте чернили ,ограничени хора!Човек си личи,казваше каквото мисли,не е бил Идеал Петров,но не беше и нужно.Почивай в мир,професоре!Поклон!
37
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бог да го прости!Родолюбец,колоритен,неподправен,енергичен и всеотдаен.Помогна за реставрации на много църкви,манастири,войнишки паметници,гражданство на етнически българи от други държави.Изложба в Лувъра и не само там.
Надявам се ,че при кремирането ще запазят нещо,като коса и др .
Почивай в мир!
36
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Агент Кардам беше ***, говореше глупости, най-великото му постижение като заклет комунист беше да служи на партията като доносник в ДС. Същите, които скърбяха за придворния художник на правешката принцеса, сега скърбят за него.
35
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един платен руски Дезинформатор си замина от тоа Свят , сега е време да пренапишат тоест върнта в оригиналния си вид История на Българскиия Народ с всички небългарски Общетва които са живяли и сега живеят в България
34
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отиде си един ФАЛШИФИКАТОР на История на България , щото много детайли не пасват примерно (всички са потурчени а Роми няма в България) , посмъртно на Суд в Хага
33
13
 
9
 
! Отговори
:-) преди 1 седмица
Турския диктаторски режим мрази българския народ, но той мрази и турците в България. Само наивник би си купил турска храна, или пък турска дреха, или да отиде на екскурзия в Турция. Ако искам да видя как е в Турция, отивам в някоя циг ан ска махала. Същото е. Ако пък хептен искам да видя как е в Турция, отивам в махалата в Пазарджик. Ердоган мрази турците тук защото гласуват за опозицията му. Па е и по-грозноват от тях, щото са българи по произход.
32
6
 
10
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 1 седмица
Тактиките тука да се води антибългарска и антиправославна кампания се опират на следните опорни точки, разработени по посолствата и в шпионските структури на нпотата:
1. Оплюват се българските църква, институции, истинските не нпошки структури на българския народ.
2. Системно се обиждат всички професии, като задължително жертвата лош пример е от българския етнос.
3. Проповядва се прикрита или демонстративна хомофилия.
4. Който българин направи нещо патриотично, започват да му се търсят кусури.
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Национално предателство е, че десните в България начело с Жабата признаха че има македонска държава с антибългарски народ. Приемането им в НАТО и ЕС е върхът на национално-предателската политика, а нашите даже им и бабуват с Гърция. Божидар Димитров не пестеше повечето истини и вбесяваше внедрените тука ушета на други държави, изконни врагове на българщината. На тия бомбили София и направили пробива при Добро поле.
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поклон!
Такъв бил онакъв бил- както е казал друг достоен българин "Ние сме във времето и то е в нас, то нас обръща и ние него" - никой не може да избяга от историческия момент в който живее,
29
10
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 1 седмица
Палете кладата!
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До българче

Ти това тука за български сайт ли го имаш? Те троловете тука отвреме навреме избушват и почват да си признават че са друговерци. Чети внимателно. Тука българи от тия дето обиждат и мненията им са нередактируеми няма. Задачите са да сее нихилизъм и омраза между българите. Ако сме нормални, въобще не трябва да влизаме тука. Безсмислено е. Те са платена пропагандна антинародна точка.