Работа има, кадри няма! Фирмите ни изправени пред сериозна криза

Търсене на квалифицирани служители има във всички отрасли
4 юли 2018 13:53, Екип на Investor.bg
831
Работа има, кадри няма! Фирмите ни изправени пред сериозна криза
Снимка: архив, БулФото

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването на ManpowerGroup "Недостиг на таланти 2018", което включва над 600 компании.

Във времена, в които има повече работни места, отколкото квалифицирани служители, 68% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри, показва изследването.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%).

Освен това 11 на сто от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения - комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

"Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния", казва Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани, цитиран в прессъобщение.

"Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план".

За своята анкета ManpowerGroup е попитала 39 195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти.

Кои са най-трудните кадри за намиране в България, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


831
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
666
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам работа от 8:00 до 16:00 със събота и неделя почивка. Искам голяма заплата искам отпуск. Аз не искам работа от сутрин до вечер не искам заплата да е супер малка за цял ден работа не искам да ме лишавате от отпуск защото аз се чувствам като *** и като роб и толкова депресиран от толкова работа малко заплащане и никаква почивка то по добре да се самоубия от таказ работа. Имам работа в удома си имам други куп неща да се правят и просто не можеш да ги правиш.
665
4
 
3
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Гледам че някои хора са писали коментари от мое име.До 716Ако не си забелязал написал съм "демокрация" с кавички, защото ако бях използвал израза дивашка циг-ания, сигурно нямаше да го публикуват. Колкото за това кой е ***, мисля че трябва да погледнеш в огледалото и може да останеш изненадан от това което ще видиш в него.Колкото за мен, не се притеснявай, защото изобщо не бия самара. Предполагам че говориш за собственният си живот.
664
4
 
13
 
! Отговори
до 719 преди 5 години
Е, нали сега управлявате вие, антикомунистите.Начело с партизанския внук Боко Тикват, партизанската внучка Лили Талпата и носача на папки из коридорите на ДС - Цвък Ухото.
663
1
 
30
 
! Отговори
4321 преди 5 години
Ами оправете заплатите,отпуските и работното време и ще имате работници
662
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-върлите капиталисти у нас...са бившите комунисти!Поделиха си тлъстите мръвки, и заробиха народа!Факт!
661
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 5 години
До АнонименМного точно!!!
660
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Кой Знаещ, Можещ и Ценящ себе си би работил за 700лв брутна заплата... ?! Хубава Заплата + добри условия на труд и развитие= интерес от страна на по-добри специалисти
659
3
 
14
 
! Отговори
до Иван преди 5 години
Инане...Иванееее...къде я видя в България тази демокрация бе , пиле проскубано?Защо най-реномираните университети са в "гнилия запад"? Демокрация у нас - не е имало от 44 насам! Все същите партийци се разделиха на политици и мутри, и станаха работодатели, бизнЬЕсмени , и милионери!Нинова, Гергов, Овчаров....все селяни с партийни книжки! Докато лумneни като теб винят демокрацията, хората си тръгват! Към демокрацията! Номенклатурната олигархия се радва на такива като теб - дето бият самара!
658
3
 
7
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Непубликуваното последно изречение от предният ми коментар;Хубвото е, че българите сме любознателни, трудолюбиви и учим бързо, така че много скоро ще преодолеем и този проблем.
657
4
 
13
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Как ще имаме обучени кадри, след като от 1990 година до сега, беше направено всчко възможно, образованието в България да бъде увредено и унищожено за да бъде доведено до жалкто ниво на което е сега? Някои ученици завършват без да могат да четат, пишат и смятат. През 1983 година британският министър на образованието заявява, че българчетата са най-интелигентните деца в Европа.През Март 2015 бТВ заявява;Българските ученици са най-неграмотните в Европа. Ето това донесе "демокрацията" на България.Хубвото е, че българите сме любознателни, трудолюбиви и учим бързо, така че много скоро ще п
656
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отделно ,че се правят на голямата работа,държът се надменно с персонала като че ли си им роб,накрая ще си внасят работници от Индия и Виетнам,ама то така им се пада и не,гра от Африка!!ха-ха големите бг работодатели,я малко се упомнете и слезте на земята!
655
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам "шеф",подчинен на "шефа", двамата съкратиха работниците си. Сега в тяхната "фирма" работи майката на тоя "шеф". Добре, че е тя, иначе няма кой да им работи, а и да припечели някоя мизерна пара, горката. За любомото си синче,майката винаги е готова.
654
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам "щеф",подчинен на "шефа"- съкратиха си работниците си. Сега тяхната "фирма" работи майката на тоя "шеф". Добре, че е тя, да се навие,иначе няма кой да им работи, а и да припечели някоя мизерна пара, горката. За синчето си , винаги е готова.
653
1
 
18
 
! Отговори
Пепс преди 5 години
Така е,трудно се намират балъци вече!?Заплащане ниско,осигуровки на мин.работна заплата,работиш още куп други неща,освен твоите задължения и т.н.И по зле ще става господа и госпожи работодатели.Лудите свършват или се изнасят в чужбина за по-достойно заплащане и труд.Тук ще останат ***,ама и те вече са тарикати и няма да си мръднат пръста за малко пари!
652
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По голямата част от работодателите са се.л.Та.ци ,ала тип-чичо Скруч,иска да му изпълняваш няколко длъжности за смешни пари!
651
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какви се мислите? Това, че имате високо самочувствие, знаете чужд език, умеете да мамите хората,живеете в скъпи апартаменти в столицата и имате богати приятели- такива ваши "качества" не ви правят благородници. Истината е,че сте наследници на бедни хора, които по някакъв начин (някои често, други нечестно) са се издигнали. Ако трябва обществото ни да бъде разделено на хора с царско и благородно потекло и на такива с беден произход, то бг "работодателите" и повечето са от вторите
650
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До азТонът ти е надменен. Вероятно си бг "работодател" ,който е скъсил персонала до минимум, та в тази твоя фирма вероятно работят едва 3-4 души,. А и да включим някой от твоята рода...
649
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало квалифицирани работници ... ама 3 000 000 си намерили работа в чужбина! В чужбина - където изискванията са високи, конкуренцията жестока, и езика - не български.Чудничко!Вместо "мутрака работодател" да инвестира награбеното в курсове за квалификация, компютърна грамотност...или каквото там му трябва - той инвестира в Бугати...И те така!
648
23
 
6
 
! Отговори
аз преди 5 години
За да сме честни, трябва да споменем, че дажи и утре по чудо да вдигнат петорно заплатите, пак няма да им кой да им работи. Просто хората са необразовани и мързеливи. То наистина няма кой да им работи.
647
0
 
20
 
! Отговори
фани ма.. преди 5 години
И много хитри бе ...правят заводите покрай наи-гладните села и си викат тия ще дойдат щото иначе ще умрат от глад па и от малцинството са повече --ама те не знаят ,че в селата повечето българи отдавна изчезнаха ---и в чужбина пътуват до работата си ,ама има за какво, а тука като завода ти е извън града работният ден ти се увеличава с 2-часа минимум.Покрай Пловдив има един завод цял ден трябва да си облечен ,като космонавт и първоначално 650 лв,евентуално после е възможен някакъв растеж .