Работа има, кадри няма! Фирмите ни изправени пред сериозна криза

Търсене на квалифицирани служители има във всички отрасли
4 юли 2018 13:53, Екип на Investor.bg
831
Работа има, кадри няма! Фирмите ни изправени пред сериозна криза
Снимка: архив, БулФото

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването на ManpowerGroup "Недостиг на таланти 2018", което включва над 600 компании.

Във времена, в които има повече работни места, отколкото квалифицирани служители, 68% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри, показва изследването.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%).

Освен това 11 на сто от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения - комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

"Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния", казва Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани, цитиран в прессъобщение.

"Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план".

За своята анкета ManpowerGroup е попитала 39 195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти.

Кои са най-трудните кадри за намиране в България, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


831
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
646
0
 
23
 
! Отговори
денчо преди 5 години
Заслугата нещата да стигнат до тук е изцяло на българският работодател, а причините глупост и алчност. Както знаем повечето собственици на фирми са или бивши мутри или политици или хора близки до тях, така че не очаквам някакво развитие по въпроса, като инвестиции в образование или увеличаване на заплати. Който го е разбрал и има някакъв мозък се изнася ат България, които не е остава с напразната надежда, че нещата ще се променят!
645
0
 
26
 
! Отговори
до 700 преди 5 години
Западните фирми - си гледат печалбата!Всички фирми си гледат печалбата!Ако - западните фирми - бъдат принудени да плащат заплати като в страните от които идват...няма да стоят в България.Друг е въпроса, че "родните ни кожодери" инвестират не в работниците си...а в автомобили, вили, и разточителни почивки из Европа! Докато има будали - да им работят...ще има и кожодери!
644
9
 
6
 
! Отговори
az преди 5 години
Да стават келнери и ***. Там са парите, а не някакви смешници в БАН с по 500 лева заплати.
643
0
 
22
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Да ги изтепосат евродепутатите по новините с въпроса - защо вашите фирми дават за труд за една манипулация на българина 0,07 евро, а на вашите за същата манипулация ще му дадат 4,56 евро (примерно)? И след това да повдигнат въпроса, фирмите които ни дават работа да плащат същата цена за производство тук колкото би им коствало в техните родни страни! А не като сега разход за труд 6 евро при цена на изделие 500 евро и реална печалба 494 евро! Е до кога с белите роби?
642
1
 
17
 
! Отговори
оп..фанахте ма.. преди 5 години
И някак си неусетно изчезнаха категориите ,завода може да е един но извършваните операции са различно вредни ,,да там където има вредности им хвърлят някой лев повече и това е не става въпрос за значима разлика и за по -висока категория ,ако искаш, Още малко и трябва да съм благодарен на някакви си ,че си отворили завод в бг,те си знаят защо са точно тук аз знам ,че при тези работа нямам мога да отида но искам достойно заплащане...КОГАТО ЩЕ СИ УМОРЕН И ГЛАДЕН ПО--ДОБРЕ Е ДА СИ САМО ГЛАДЕН
641
2
 
15
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Цялата истина е, че Европейците ни взеха за бели роби - затова и ни плащат толкова малко за труд и затова 5-10 качество скрапа и екарисажа е за нас. А нашите родни политици с радост дават да ни го слагат стига да прибират евра. Ако имахме истински политици досега да са започнали като Орбан да се борят, но нашите са послушни. Губиха времето докато бяхме европрецедатели, а не да ги хванат за ръчичка и да ги заведат в производствата и да питат на място и да питат- нашите колко ви дават за труд?
640
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чужда фирма, една от най-добрите като работодател в България си търсеше човек за определена позиция. Отиваш разпитват те на български, на английски, с дъгогодишен опит, отиваш готов кадър с неща близки до тези, които вършиш ежедневно и заплащането ..... ами не зависи от нас, ми от чужбина, вие колко искате, еми не искам по-малко от това, което взимам, дори не искат да покриват и транспортните разходи при условие, че се пътува извън населеното място. Резултат: не сте удобрен по е-мейл.
639
0
 
14
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До фаните ***...Много просто.На БГ робите за да изработят даден детайл им дават цена за труд+материали колкото 1 работник в Западна Европа взима за 1 манипулация. Затова Европейците ни приеха като колония и държат цените ниски, ако поискаш по висока - балами бол, отиват в друга фирма. Докато работим на ишлеме, цялата печалба ще отива на запад. Трябва ни производство на наш продукт. А не магазини и администрация (те пари не вадят, само изнасят). Ама никои не иска в производство - там е трудно.
638
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро в България най печеливши ще станат фирмите "Вечен покой", "Божия милост", и прочие....ще има кратък подем в изработката на ковчези ,мраморни паметници, и венци, и восъчни свещи....Само пенсионери ще останат...а накрая - роми и афганистански мигранти!Далновидна е политиката на българските правителства за последните 28 години.Няма народ в работоспособна възраст...няма недоволни от заплати....няма проблеми!Сталивистки почин!
637
1
 
34
 
! Отговори
дреме ми за работода преди 5 години
Така им се пада на българските "работодатели" да нямат кьорав човек,който да им работи. Когато хората бяха тук и работеха те се подиграваха с тях като им плащаха заплати колкото да не умрат от глад и логично хората заминаха за чужбина и никога няма да се върнат тук,защото видяха хубавото. Сега работодателите се чудят,какво да правят,за да си наемат не квалифицирани,а каквито и да е работници само и само да има някой. Така ви се пада на вас работодателите. Сега ще ви се наложи да плащате и то ЯКО
636
1
 
17
 
! Отговори
фаните ма... преди 5 години
?0 човека работят на конвеер и поне 3-*** с 10 камери постоянно ги следят да не вдигат поглед от детаила от 07--12 една почивка 10 мин 12.30 --13ч. зо мин почивка иоще една от 10 мин през останалото време отклони са невъзможни ---е аджиба как в европа работят повече и по- бързо че на бг. работника му плащат 1000 лв чисто което е 500 евро ,а на германеца 2500 евро и има и други придобивки значи ни плащат около 5-пъти по малко не както казват наполовина....
635
2
 
41
 
! Отговори
СС преди 5 години
Продавачка в Мол - 1200 лв заплата, инженер в "сериозна" фирма - 800 лв. :)Ето откъде почва цялата обърквация.
634
1
 
20
 
! Отговори
комуняги-убийци!!! преди 5 години
До продължавам 683Кадрите ни отдавна забягнаха в чужбина навън и никога няма да се върнат!!!Елена Тодорова даде пример и остана в Америка!
633
0
 
35
 
! Отговори
Ай сега ма фаните... преди 5 години
Спокойно работодатели ...новите бачкатори дето сега завършват училище почти незнаят български...май и вие ще имигрирате.
632
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Български бизнесмени??? Не плащат на служителите си, но дават сериозни пари за коли, къщи за семействата, силикон и екскурзии на любовниците си.
631
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работа има, кадри няма!...изобщо не съм убеден, че има толкова работа, колкото кадри, точно обратното е!то затова са заплатите ниски, защото т.н. "работодатели" (а то работника му е работодател, дефакто) знаят, че могат да си ги връткат през 3 месеца на минимална заплата ... "сичко да е 6"защо 2005-2008 г заплатите бяха по-високи от сегашните? ами защото тогава се надуваше балона и имаше адски много работа, особено в строителството, имаше го "малкият краен клиент" ... а сега няма!
630
0
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 5 години
във чужбина взимат на час и им се плаща всеки петък не като в БГ един месец назадкой да идва да работи.
629
0
 
15
 
! Отговори
продължавам 683 преди 5 години
Малко кадърни успяват тук в чужди фирми срещу сериозен труд да получат 30-50% от заплащането на тези позиции в чужбина!
628
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работа има кадри има заплащане няма
627
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви фирми, какви квалифицирани служители...? Повечето мутри прекупвачи или вносители на стоки (срещу подкуп) без мита не дават повече от 500 лв. Гръцки и италиански фирми набират шивачки, не плащат с месеци и броят минутите до тоалетна. Къде е тази сериозна промишленост и високи технологии??? Има си службички за "наши деца, току що излюпени бакалаври" на митници, летища, мобилните оператори, министерства. Няма какво да си заравяме главите в пясъка, кадърните бягат навън!