Когато България ти обърне гръб... Търсиш убежище другаде

Жена със заболявания иска убежище в държава, където може да живее
5 юли 2018 10:39,
146


66–годишна жена и дъщеря ѝ поискаха убежище в държава, която има хуманна политика към хората с увреждания. Причината – дискриминация от страна на министерството в определянето на размера на интеграционните добавки. Как се оцелява с 50 лева на месец и присъда ли е да си инвалид в България?

Тя е на 66 и с 92% инвалидност. Списъкът със заболяванията ѝ е дълъг, а бюджетът с който оцелява на месец оскъден.

Причината – получава 200 лева, от тях около 100 дава за лекарства. И като на всеки човек с увреждане, тя получава интеграционна добавка.

Така за лекарствата на Живка държавата ѝ дава само 11 лева и 50 стотинки на месец, разказва жената пред Bulgaria ON AIR. Достъпът до медицинска помощ жената отново плаща от своя джоб. Живее на село, а до най-близкия град Радомир стига с такси.

А в София я доведе поредното заседание на социалната комисия, която трябва да реши проблемите на хора като нея.

Тук е, за да каже на управляващите, че интеграционните добавки трябва да се съобразят с потребностите на хората.

И макар, че Върховният административен съд определя сегашния размер на добавките като дискриминационни, Живка и дъщеря ѝ са притеснени, че министерството иска отново да ги наложи.

Затова молят за убежище в друга държава.

"Написали сме едно отворено писмо, че искаме да ни се даде убежище в страна, където се спазват правата на хората", казва дъщерята на Живка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скапана "държава"! Благодаря на Бог за това че децата ми са чужди граждани!
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България никога не е била в по-тежко положение през 1300 годишната си история,но ще затягаме колана така сме свикнали ние,покорен народец сме си страх ни е да викнем.Затова по тихи от водата по ниски от тревата,докато изчезнем!
87
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам и ПОЗОР за Мухобоико и г.рбераската крадлива с ***
86
3
 
31
 
! Отговори
гурбетчия преди 5 години
пиша ви от Анкара, тука здравеопазването е почти беплатно за работещите, за пенсионерите пък е напълно безплатно. От днеска раковите заболявания например ще са напълно безплатно лекувани. 4пъти съм бил в интензивното(с 4 инфаркта), и най малко за една седмица във университетска болница, ако бях без осигуровки сигурно немаше да ми стигне и апартаментите да си продам, плащал съм, да, но стотинки...Понякоса са питам, сега, кой според вас е в Европата...здраве за всички пенсионери и болни
85
1
 
11
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Проверете,и сега е там!Как се чистят червеи преди малки деца и как съм я гледала!Отгоре на всичко излязох най лошата дъщеря защото не съм гледала майка си здрава,с ума си 83 годишна си заминава!Безочие и цинизъм!
84
1
 
17
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Изоставих майка си в Пирогов. 5 пъти има отказ от лекуване.Жената получи гангрена а аз гледам Как тя си заминава обречена от здравеопазване то ни.Била възрастна нямало да може да издържи.А пък и казват че така можела да живее още 1 или 2 години.Представяте ли си,червеите ги чистя у дома от гангрена та те само можели да почистят с йода септепт По голям геноцид не съм виждала към собствения си народ.Поне турците са *** главите да не се мъчат
83
14
 
14
 
! Отговори
Левски преди 5 години
Българи, присъединете се към Турция!
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен83; Браво, точно, изчерпателно и логично. Пздрави Анонимен 83.
81
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До един от СеверозападаБаш 44 започна пропадането! И още продължава! Когато победена и изравнена със земята Германия - стана 3та икономическа сила в света....ние произвеждахме Поморин за СеСиСеРе...и одеколон Тройной ( любима напитка там) Комунистическите лъжи за "напредъка" лъснаха, когато българите видяха как изглежда "гнилия запад".Безнадеждно изостанали - "новите заводи" на Тошо - изкопаеми преди да са почнали да произвеждат.9те милиона - стояха в България заради минните полета, кльонове и
80
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаЩом никой не бяга от хубавото защо стреляха ако искаш да напуснеш страната? Ако тази жена направеше това изявление то тошово време 1000 пъти щеше да е в затвора или гроба за антисоциалистическа пропаганда.
79
16
 
19
 
! Отговори
Тракториста преди 5 години
Военно положение национализация народен съд за престъпниците от приватизацията ПРЕЗИДЕНСКА ДАРЖАВА и тогава ще има за народа вие не виждате ли че тоя ЕС и НАТО подържа мафиоти и бандити разделуха народа на бедни и богати *** българи турци които векове са живяли заедно тва ли са ви европейските ценности плюя им на такива ценности при сички положения при СССР и бай Тошо народа живееше по добре СЛАВА СССР
78
23
 
29
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Хан Кубрат от Азия Провалът в тази държава, не дойде 1944та, а 1989-та.По времето на Бай Тошо внасяхме ли си доматите, чушките, даже и кибрита, умираха ли от глад бабите и дядовците ви, майките и бащите ви ровиха ли по кофите, и колко се плащаше за учебници в средното училище, или ако идеш на доктор? И по кое време станахме почти 9 милиона, а сега сме под 7... Никой не бяга от хубавото, трябваше като в Китай, закон, ред и ефективни икономика и присъди.
77
12
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Гласувайте за Герб, Баце ще ни оправи! Спешно се предлагат и оттеглят лобистки закони, има желание за това, но няма желание да се помогне на наистина нуждаещите се, а не и на платилите за Телк....Но от тая баба, колкото и цинично да звучи, Баце , Герб и хазната, не могат да вземат нищо.А трябва да дават. За това, тя е икономически не рентабилна, а и от горе на всичко, ще гласува за БСП.Така че, гербаджиите ще почерпят даже, като емигрира.На тях разходи не им трябват, трябват импроекти иевропари
76
4
 
25
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
в България се живее прекрасно :)
75
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕлемагЩото твоя идол Хитлер беше много здрав физически и психически, нали?Един умствено увреден и физически изгнил, разложен *** подпали света и изби милиони, а такива като теб за пример го сочат.
74
4
 
34
 
! Отговори
позор сте! преди 5 години
До аз 32Ти добре ли си?В кое общество, в коя държава има само хора, които са полезни?ПОСОЧИ МИ ДЪРЖАВА ОТ 100% ЗДРАВИ И РАБОТЕЩИ ХОРА!Налазили сте тук разни партийни *** и програмистчета на по 20 год., с още жълто покрай устата, без реални приятели и контакти извън офиса, работещи по 2-3 часа на бюро, през др. време си чоплите носа и чешете неумитото междукрачие, храните на масата на родителите си, ни разходите плащате, ни данъци, а тръгнали да сочат с пръст болните и изстрадали хора!
73
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да ходи при путин, да не се излага при еврогейовете))): Той ще й реши проблема!
72
1
 
32
 
! Отговори
до 72 преди 5 години
Ти демокрацията няма да я познаеш, и в челото да те удари!У нас цари дива посткомунистическа номенклатура!Демокрацията ни заобиколи - през ЦК на БКП
71
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора споделяме съдбата на тази жена и дъщеря и. И на нас държавата ни е обърнала гръб отдавна.
70
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е демокрацията у нас.Много дива.Капитализъм.Много бедни и много богати.