Когато България ти обърне гръб... Търсиш убежище другаде

Жена със заболявания иска убежище в държава, където може да живее
5 юли 2018 10:39,
146


66–годишна жена и дъщеря ѝ поискаха убежище в държава, която има хуманна политика към хората с увреждания. Причината – дискриминация от страна на министерството в определянето на размера на интеграционните добавки. Как се оцелява с 50 лева на месец и присъда ли е да си инвалид в България?

Тя е на 66 и с 92% инвалидност. Списъкът със заболяванията ѝ е дълъг, а бюджетът с който оцелява на месец оскъден.

Причината – получава 200 лева, от тях около 100 дава за лекарства. И като на всеки човек с увреждане, тя получава интеграционна добавка.

Така за лекарствата на Живка държавата ѝ дава само 11 лева и 50 стотинки на месец, разказва жената пред Bulgaria ON AIR. Достъпът до медицинска помощ жената отново плаща от своя джоб. Живее на село, а до най-близкия град Радомир стига с такси.

А в София я доведе поредното заседание на социалната комисия, която трябва да реши проблемите на хора като нея.

Тук е, за да каже на управляващите, че интеграционните добавки трябва да се съобразят с потребностите на хората.

И макар, че Върховният административен съд определя сегашния размер на добавките като дискриминационни, Живка и дъщеря ѝ са притеснени, че министерството иска отново да ги наложи.

Затова молят за убежище в друга държава.

"Написали сме едно отворено писмо, че искаме да ни се даде убежище в страна, където се спазват правата на хората", казва дъщерята на Живка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
11
 
37
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
България е отвратителна държава, пълна с отвратителни хора. Тука, където съм чужденец, се държат много по-човешки с мене, отколкото в мащехата. Къде го извадих тоя куц късмет да се родя в БГ?!
68
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терминал 2.Вече не само за млади но и за стари.Който остане в БГ.е подложен на гиноцид.
67
10
 
6
 
! Отговори
дада преди 5 години
те ще се засилят да я вземат - много тънко номере да се изнижем и уредим...Вземете ме да ме гледате Няма как
66
15
 
19
 
! Отговори
Хан Кубрат от Азия преди 5 години
За съжаление от тази ''държава нищо не става.От 1944 година тази бедна,слаба и смешна страна е в глуха линия.Една шепа партизани поеха управлението на страната начело с бай Тошо/ *** на СССР/ и ето крайния резултат.Пълен провал и упадък.
65
10
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Анонимен 58 *** те са мислили че социализма ще бъде вечен и Партията няма да ги остави гладни.
64
1
 
28
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
То и Муки замисля да се изнася от държавата . Стояна вече не може да я храни.
63
2
 
64
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Тинейджърите дето пишат в темата, че инвалидите са използвачи.... защо не предложите - да ги убивате - та да спестите данъци за обновяване автопарка на правителството и Парламента? Тези стари, изхабени, смачкани от живота в България хора, някога са били млади...а вие някога ще станете като тях! Болни и шкартирани - от една държава-мащеха ..раздаваща милиарди за размножаване на етноса! Срам ме е, че има такива "горди българи" - мои съграждани!Закривайте територията! Скоро ще е чисто ромска!
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиВие дали плащате данъци на реално заработените пари? И още нещо -"Данаци" се пише с ъ- данъци. Това че се осигуряване в частен пенсионен фонд не ви прави повече човек от всички останали. Преди 200-300години , кой е оцелявал?
61
2
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До бесен българинЖивотът е Кръговрат на Даването. Самото твое Раждане е Даване, принос от Небето към Земята, затова Колото (кръговратът) е ти да дадеш на Небето. Всеки дава по някакъв начин, ако не материално, то душевно-духовно. И от едната храна и от другата има нужда.
60
1
 
57
 
! Отговори
.. преди 5 години
какви хора сте ? какъв народ сме ?мафията е срещу народа , а народа разделен на парченца по всеки въпрос .доход под 500 евро си е геноцид !!!!!
59
10
 
25
 
! Отговори
дада преди 5 години
До Анонимен, дето го е срам, че е българин.А аз се гордея, че съм българин!Гордея се, че съм от последните живи българи, защото не е далеч времето, когато България ще съществува само като географско понятие в учебниците по история!
58
1
 
40
 
! Отговори
Пенчо бре чети преди 5 години
"От 25 год.средно на година давам по10-12 хил.лв като данъци и осигуровки"И още двайсет години ще даваш, като се има предвид, че постоянно вдигат възраста за пенсиониране. И когато се пенсионираш, някои бесен от тебе ще каже.-Махай го този дъртак само се пречка и пари иска.Ако това което пишеш го говориш и пред децата ти и те няма да те погледнат. Явно не си чел приказката за детето дето прибрало дилавфа с които изхвърлили дядо му на бунището. Пазило го за майка му и баща му когато остареят.
57
51
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Да си ходи. Социална държава може да си позволи само богато общество. 211 лева взима за правене на нищо. Както и 2/3 от ромите. Нали има дъщеря. Да работи и да я гледа. Преди 100, 200, 300 години - никой на никого пари не е давал, за пенсии не са и чували, а са плащали са си хората данаци. Гледали са по много деца, че да има кой да ги гледа. Сега всеки ревнал - дайте ми пари. Не чакам от държавата нищо. Осигурявам се в частен пенсионен фонд и гледам да възпитавам децата си така че да станат хора
56
44
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До \m/Напротив не е нормално държавата /обществото/ да се грижи за които и да е било! Възрастни хора, са били млади и тяхно задължание е било да си подсигурят старините. Болните да се лекуват, ако не могат да се излекуват, родители и/или роднини да се грижат за тях, ако пък последните не могат или не желаят да се грижат за тях, да се настаняват в социални домове, където да се отглеждат за сметка на обществото. Който смята, че това не е достотъчно, е свободен да им помага лично и доброволно.
55
3
 
40
 
! Отговори
cx преди 5 години
До бесен българинДано не ти се наложи, но когато дойде и твоето време и ти ще "хленчиш" по същия начин, как мислиш, че ще издържаш ти с пенсията, която ти се очертава ?
54
4
 
43
 
! Отговори
\m/ преди 5 години
До бесен българинЖив и Здрав бъди, работи и плащай данъци, нали си много работлив и способен.Най-нормалното нещо е работещите да плащат данъци, както е най-нормалното държавата да се грижи за болните и възрастните хора с парите от тези данъци.
53
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бесен българинМного ми е интересно ако си в инвалидна количка колко бързо можеш да си намериш работа в България. Що не,се пробваш?
52
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са едни долнопробни постановки.
51
48
 
15
 
! Отговори
бесен българин преди 5 години
До гуша ми дойде цял живот да гледам и слушам мързеланковци,които само хленчат.Това се ние-голямата част от българите.Защо не я запитате тази хленчеща жена,какво е дала на другите като труд през живота си,а сега само иска.Да се маха.Не искам повече само аз да давам.От 25 год.средно на година давам по10-12 хил.лв като данъци и осигуровки.И един лев на съм получил.такива като мен вече не искат да дават.Хленчилници!Мързеливци !
50
5
 
27
 
! Отговори
Прокълната земя преди 5 години
българия държава ли е?