Когато България ти обърне гръб... Търсиш убежище другаде

Жена със заболявания иска убежище в държава, където може да живее
5 юли 2018 10:39,
146


66–годишна жена и дъщеря ѝ поискаха убежище в държава, която има хуманна политика към хората с увреждания. Причината – дискриминация от страна на министерството в определянето на размера на интеграционните добавки. Как се оцелява с 50 лева на месец и присъда ли е да си инвалид в България?

Тя е на 66 и с 92% инвалидност. Списъкът със заболяванията ѝ е дълъг, а бюджетът с който оцелява на месец оскъден.

Причината – получава 200 лева, от тях около 100 дава за лекарства. И като на всеки човек с увреждане, тя получава интеграционна добавка.

Така за лекарствата на Живка държавата ѝ дава само 11 лева и 50 стотинки на месец, разказва жената пред Bulgaria ON AIR. Достъпът до медицинска помощ жената отново плаща от своя джоб. Живее на село, а до най-близкия град Радомир стига с такси.

А в София я доведе поредното заседание на социалната комисия, която трябва да реши проблемите на хора като нея.

Тук е, за да каже на управляващите, че интеграционните добавки трябва да се съобразят с потребностите на хората.

И макар, че Върховният административен съд определя сегашния размер на добавките като дискриминационни, Живка и дъщеря ѝ са притеснени, че министерството иска отново да ги наложи.

Затова молят за убежище в друга държава.

"Написали сме едно отворено писмо, че искаме да ни се даде убежище в страна, където се спазват правата на хората", казва дъщерята на Живка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
23
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
До Анонимен 48Мисли преди да пишеш защото ставаш смешен. Много ясно, че е работила, нали взима 200 лева пенсия.
48
3
 
46
 
! Отговори
Винкело преди 5 години
Трагедия!С какво животът на тези инвалиди е по-незначим от живота на Шиши,агент Буда, оня Меди Доан, разплулия се агент - пардон министЕр Военен - каракачанката?!В тази държава цари диктатура на крадците, мерзавците, доносниците и престъпниците!Те живеят охолно и доволно/вижте ги какви се ураниха/, а за другите - мизерия под всякаква форма!Е, остава само Бог да ги съди, а той съди ..не маже и замита!Мъката на тези хора няма кой да трогне!Извергите дето решават съдбата им не са хора!
47
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази жена не е ли работила като по-млада и не е ли била осигурена, т.е. не е ли плащала вноски към Здравна Каса ?
46
7
 
28
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
Аз живея в една "друга държава", работя като инженер и плащам 857 Евро на месец здравна застраховка. От 20 години не съм влизал в боница, но пуста "солидарност".Така, че не другата държава, а такива като мен в нея поемат разходите не само на бедните германци, но и на всички новодошли-безработни. А с Турция има споразумение, един от семейството е застрахован, поема се от страна на Здравните Каси грижата за цялото семейство и роднините в Турция. Справедливо ли е това ?
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 39Ох, *** умрял е някой за надника ти на общак или каквото си там с тоя елементарен речник.
44
4
 
42
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Жената има пълно право да живее като човек, но никоя европейска държава няма да отвори врати да я приеме. За съжаление, моите съболезнования. В България хората са подложени на геноцид. Нейно задължение е да осигури на хората си достоен живот! Това не се получава. Вече 1 милион българи гаснат в страшна мизерия!
43
2
 
18
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
Сталинската цензура винаги работи - неудабните се заглушават, принизяват се и накрая се преминава към физическа ликвидация.
42
30
 
14
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Много пенсионери взимат и по-малки пенсии от това, което получава тази госпожа но не са тръгнали да търсят убежище в друга държава.
41
2
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
Така е глупаците да работят, за да има за утайките и техните повелите розовите пеперудки. Моли се един ден да не писне от вас, че тогава вече ще видите какво е тежък живот.
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, един и същи душевно болен пише всеки втори коментар, няма ли кой да го блокира.
39
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Справедлита кауза - да задоволим нуждата на едни хора целодневно да се излежават вкъщи, докато изпускат газове пред телевизора и сърдито псуват обществото, че нямат осигурен роб които да задоволява всеки каприз.
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 36Предпочитам да 'наливам' за хора като жената на видеото.За теб- линк към джобс.бг
37
15
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Е щом съм глупав и необразован, да ти дам ли банковата си сметка да ми наливаш 50% от високия ти доход, докато аз симилулирам колко ми е тежък живота?
36
21
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
И 5 млн. да печелиш месечно, това не променя факта, че си гнусен манипулатор с вероятно доста ограничени мисловни способности. Пак ще повторя, не ме интересува дали розовите пеперудки искат да помагат на някакви търтеи, да правят каквото искат, но да рекетират общество е неприеливо.
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 28Реалността е, че сте необразован и съответно глупав.
34
13
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
Нямам за цел да демонстрирам правопис, но нищо ти продължавай да си мислиш, че това е нещо което може да ме уязви. Неудачника винаги търси вина в другите, то не желае да приеме реалността и си измисля паралелна розова реалност.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До азТо и от вас няма, но ето ви тук.
32
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 23Някой ден майка ви като се разболее и пенсионира ще я дават по телевизията как не може да си купи хляб и ви пожелавам да изчетете същите помии, които сте изписал.
31
37
 
4
 
! Отговори
аз преди 5 години
Между другото ако се махне по-добре:1. На нормланите хора им омръзна от мрънкачи тук, реално нещата не са толкова трагични!2. Няма полза за обществото от нея, грубо, но е така, лошото е че много работещи не са тук
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 23Ох, човекът от малцинствата седнал да сравнява останалите със себе си. Хващай буквара.