Концесията за летище "София" - червена лампа за BG

БСП заподозря, че е подготвена за Турция
5 юли 2018 21:37, Петя Славова
28

Търсенето на концесионер за летище "София" официално започна, а БСП заподозря, че концесията е подготвена за Турция. Концесията ще бъде за около 4 млрд. евро и за срок от 35 години.
Още по темата

"При нас свети огромна червена лампа. Ние сме нащрек заради възможността да загубим печелившото летище на София. Близо 7 млн. пътникопоток - това е печеливша дейност, която трябва да е приоритет за държавата, а е напът да се превърне в печалба за съседна държава", заяви депутатът от БСП Атанас Костадинов в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Все още няма достъп до тръжната документация", каза още той.

Депутатът от левицата обясни, че служебният кабинет е прекратил концесията с подозренията, че в техническата документация има много субективни моменти. Костадинов изрази надежда, че субективните елементи ще бъдат изчистени. Депутатът обаче бе разтревожен от липсата на достъп до техническата и икономическата документация, и нарече това "затъмнение, което ни кара да сме внимателни".

"Ние имаме секретно деловодство в парламента, в което служби като ДАНС предоставят информация. Искам да попитам дали концесията не е обявена за строителство, което ще бъде ремонт на ВИП-терминала? Чрез малка интервенция на ВИП-терминала услугата минава като бонус за концесионера", каза още той в "Денят ON AIR".

Транспортният министър Московски потвърди, че в програмата на ГЕРБ са разписани всички предстоящи концесии и цялата документация по процедурата за концесия е качена на сайта на МС и в официалния вестник на ЕС.

В отговор Костадинов заяви, че предстоящата концесия ще бъде изпитание и от БСП искат да има публичност и да бъдат защитени националният интерес и сигурност.

"Обвързването на финансовия поток от концесията с БДЖ за нас е неустойчив в икономически и финансов план. БДЖ може да се оздрави само когато стъпи на разумни и реални основи", каза още Атанас Костадинов.

"БСП, като опозиционна сила, ще бие камбаната и ще бъде факторът, който ще сигнализира за нередности, които са извън демократичните принципи", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Авио експерт преди 5 години
Долен саботаж от БСП. Ако влезте в сайта на министерството ще намерите всички документи...за жалост не е добре обяснено на хората....в документите няма нищо, което да изглежда да е в полза на турски оператор. Условията са еднакви за всички заинтересовани. Но с невежеството си БСП само потвърждават, че държавата няма нужния капацитет и опит да управлява европейско летище. Така че....чакаме новия концесионер!!!
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Концесията ще я вземе дясната ръка на *** Александър Сталийски нали се сещате че мафията ръководи всичко.
23
0
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
защо един печеливш и добре организиран бизнес трябва да се отдава на концесия? смърди на курупция и то за 3цифрени милиони в евро
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които роптаят, че българите не могат да участват - никой не ги спира да кандидатстват и те. Ако имате 280млн евро за таксата и още 600млн евро за инвестиции и се чувствате подготвени да управлявате летище, включете се смело. Давайте, направете консорциуми с роднини, приятели и съседи, процедурата е отворена за всички...
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само се чудят как да си вдигнат рейтинга. Няма концесия без документация, но явно на другарите не им се чете и предпочитат да дрънкат глупости на общо основание. Документацията излезе вчера. Искат се минимум 600млн евро инвестиции.
20
2
 
2
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Цветанов, ша знаиш, че дулжиш на Мен едно братско прти ;) инак и аз яхам метлата...Лека нощ на всички.
19
2
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Не само физкултурник съм му, ти какво ще направиш? Знам, че не издържаш и прибяхваш към ръкоблидство... не е срамно и аз съм метро-сексуален, но за разлика от теб, не считам метлата за оълноценен сексуален партньор.
18
2
 
1
 
! Отговори
До МЕН преди 5 години
Като виждам колко си компетентен ти си май физкултурника Цветанов а ?
17
5
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Ама тук тролят някви пълни безхаберници с БСП фрази... и възсядат вълната кат вОЛЕН кит(голяма риба, най-голямата) на шмъркотин...
16
3
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Като си даваш апартамента под наем парите откраднати ли са?
15
3
 
18
 
! Отговори
Pilot преди 5 години
Такса кацане на А320 е около 4000?. Само Уиз Еър прави по 25-30 кацания на ден вие си пресметнете колко пари ще загуби Държавата, а парите от концесията ще ги откраднат веднага със сигурност !А пенсионери, доктори и учители ще пият чай !Това не е държава !!!
14
6
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
БСП кат беше на власт каво направи за летището, че сега се е загрижило толкова?
13
7
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
БСП кат беше на власт каво направи за шетището, че сега се е загрижило толкова?
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То целият Министерски съвет, Народно събрание, съд и де що има държавна институция е на концесия вие за едно летище се кахърите.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос на време е Тиквата да даде ДДС-то на концесия.Виждам сериозни кандидати от сега.Пашата, Маджо, Маргините и КОЙ.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИмигрантИ чехите го правиха същото тук
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко-тиквата раздава държавата като че ли му е бащиния но ще има пак Народен съд и не знам какъв е случая *** дядо му но неговият ще е като *** Чаушеско и Чаушесковица.
8
3
 
10
 
! Отговори
Имигрант преди 5 години
Ще стане както с много купени от турците фабрики-сега затворени !Вече няма конкуренция!!!
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Печалба има, но не отива за държавата, а в разни офшорки.Преди година Президентът спря концесията за Турция. Сега пак са се наточили да я дадат. Да се даде летището на Турция си е национално предателство. Ама Борисов от нищо не се спира.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо всички други могат да печелят от нашите концесии, само ние не можем?