Спешна помощ за Спешното: Как се спасяват хора без линейки?

От 80 линейки в София само 3 са нови, останалите - амортизирани
5 юли 2018 10:17,
18


Търгът за закупуване на 400 линейки и медицинско оборудване за нуждата на Спешните центрове в страната отново попадна в задънена улица.

След като участник в обществената поръчка оспори решението и подаде жалба в съда, не може да бъде открит, за да бъде разгледан случаят.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че фирма "Вайнман Технолоджи" умишлено възпрепятства произнасянето на съда. Същата фирма стана известна с факта, че е основана съвсем наскоро и е с капитал от 100 лева.

Как се справя Спешната помощ с амортизирани линейки? Репортер на Bulgaria ON AIR прекара едно дежурство с нашите медици.

За краткото време, в което работи в Спешната помощ в София д-р Анна-Мария Николаева вече е спасила десетки животи. За хората, които посещава, остава скрито какво коства на екипа, за да стигне навреме.

Оказва се, че от всички 80 линейки само 3 са нови. Всички останали наричат "ветерани", били са тук преди няколко десетки години, а най-вероятно ще бъдат тук и занапред.

От Спешната помощ поясняват, че по стандарт не е рентабилно една линейка да излиза на адреси след петата година. Действителността обаче е различна - излязла от строя кола се кара на ремонт, след което отново се връща на пътя.

Ремонтите пък ставали все по-дълги и по-големи, признават шофьорите. Практиката показва, че една по една наличните коли вече се нуждаят не само от нови части, но и от пълна подмяна на двигателя, тъй като са надвишили 400 хил. километра.

Въпреки техниката, с която разполага в кол центърът на Спешната помощ цари пълно разбирателство. Всеки един диспечър знае и следи докъде е стигнала дадена линейка, когато тръгне за адрес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Въх преди 5 години
Ама верно ли, са на по 400 иляди километра пробег. Отде ги намериха таквиз? Щото останалите са на 600 000 ?!@% *?%$
14
0
 
0
 
! Отговори
престъпници преди 5 години
Защо не се купуват Фолксваген или Мерцедес а се взимат каруци?Народе,заради мизерните заплати няма лекари,утре ще дойдат ромите парамедици и става страшно.Защо търпим това?Закриват се болници пред очите ни а ние си мълчим!!!
13
0
 
2
 
! Отговори
пък като дойдат преди 5 години
Като дойдат искат пари.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шкембе Воевода ще връща ли родната казарма?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се исползват рикши.Във Факултето е пълно с индианци за тая работа.Ето как и те ще изкарат някой лев за хляба и цигарите.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък Веждичката от пушене на пури ,уйски и страх да не си изгуби милионите в КТБ Бойко го изпрати в Германия да се излекува от рак. Нана Гладуиш (водеща в пародията "съдебен" спор ) ще се лекува в Израел .А в България как е ? Злоупотреби ,измами, законни убийства на пациенти ! БКП е живо О.ЛЕ !
9
1
 
9
 
! Отговори
Drake преди 5 години
Пълно разбирателство.....Извинявам се, но за България ли е статията.....точно в Бърза помощ всички ще са ужасно изнервени и работната обстановка, ще е близо до ядрена война. На кой ги пишете тия измишльотини.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще викате таксита
7
1
 
11
 
! Отговори
Cucurbita преди 5 години
Важното е, че рестартирахме Беляне!И че ще върнем наборната военна служба, другарки и дрогари!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сме живи и здрави! Велика Държава бЪЪЛГАРИЯ. Закриляй ни от нея ГОСПОДИ! Амин
5
4
 
13
 
! Отговори
До dдфсф преди 5 години
Обжалва се по 2 причини:1. Закона позволява. Решението е да се промени закона така че да може да се обжалва само след определени стъпки. Но от ГЕРБ нямат капацитет да го решат. Могат да решават само за акцизи...2. Поръчката е нагласена. Решението пак е лесно - просто не нагласят поръчките. Ама от ГЕРБ не искат защото вожда няма да има за пурички и луканка...
4
1
 
29
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Г-н Алексиев си купи Бугати за 2.5 000 000 $ и го паркира до Мерцедеса и Ламборгинито.Правителството и Народните представители се возят в беемве седмици, и ауди А6 ... какви линейки, кви 5лв.Живеем в африканска държава - вождовете тънат в лукс и декаденство, а племето - ко ще да мре!
3
10
 
4
 
! Отговори
Мутра преди 5 години
Фалшива новина, яд ги е на просперитета.
2
1
 
24
 
! Отговори
1 преди 5 години
нали има правителствена болница и персонални шофьори за когото трябва, плебса да мре , това от години се пее, стига вече , заради кражбите е и нереформираната система, нали олигарсите имат милиарди
1
1
 
24
 
! Отговори
dдфсф преди 5 години
Ей такива фирмички като тая трябва да намират кой стои зад тях и да им намушкват жалбичките в задните отверстия, и след това да ги карат да чакат остаряла линейка да дойде да ги вземе. Имам чувството, че на практика няма обществена поръчка, която да не е обжалвана от някой и да не се бави заради това. Това трябва да спре!