Китай ни помага за "Белене". Борисов: Магистралите им са платени!

Ли Къцян: Ще защитаваме свободната търговия, искаме силен ЕС
95
Китай ни помага за "Белене". Борисов: Магистралите им са платени!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че китайският премиер Ли Къцян се е ангажирал лично, че ще помогне на страната ни проектът за втора атомна централа "Белене" да бъде изведен до успешен край.

Борисов обяви това след срещата си с Ли Къцян в Министерския съвет.

Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия, каза китайският гост.

Още по темата
"С премиера Борисов говорихме за възможностите за икономическо сътрудничество – например за жп линия, която да свързва България и Егейско море. Всичко обаче трябва да бъде проведено по ясен и прозрачен начин, като приветстваме и участието на трети страни“, каза още Къцян.

Борисов заяви, че посланието от днешната среща е, че форматът "16 плюс 1" не е насочен към разделяне на Европа, а за засилване двустранния обмен между държавите. Целта е нашите страни, които са по-изостанали, да повишат Брутния вътрешен продукт, да увеличат доходите на хората, каза премиерът ни.

По думите му това е не Геополитически съюз и не се противопоставя на никого в Европа, а цели само икономическо благосъстояние на хората.

Ли Къцян посочи, че Китай е готов да инвестира в региона при спазване на закона, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. Той допълни, че Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи, ще защитава правилата на свободната търговия.

Китай подкрепя обединена и просперираща Европа със силно евро, не искаме да я разделяме, обясни той и допълни, че страната му подкрепя обединен ЕС, защото е важна сила за глобален просперитет и мир.

"Тук съм по покана на премиера Бойко Борисов. Това е първото ми посещение в България и е първата спирка на моя европейски маршрут", каза Ли Къцян. Той благодари за посрещането на китайската делегация, която пристигна вчера в София. Гордеем се с куража на алпиниста Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му, каза китайският премиер.

Борисов каза, чебил изненадан от това, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена. "Няма безплатна магистрала в Китай. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик", заяви той.

Видях изненадата в лицата на Ли Къцян и съпругата му, когато видяха най-старото обработено злато на 7 000 години. Така че съм го наел като рекламен агент на българското историческо културно наследство в Китай, за да може да доведем още китайски туристи у нас, коментира още Борисов.

Преди изявленията на двамата премиери в МС бяха подписани девет двустранни документа за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничества на България и Китай. Сред тях е финансово споразумение на Българската банка за развитие и на Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро. 


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
До Анонимен-83 трите папи,си забравил.
81
3
 
7
 
! Отговори
Джендърчо преди 8 месеца
Магистралите им били платени. Много ясно, те навсякъде по света са платени. НО - те имат магистрали, а ние какво имаме?? На това ТРАКИЯ магистрала ли му казвате??
80
5
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 8 месеца
До Истина 84 Това деление на Исток и на Запад само ни разкъсва ...Правилно. За това само Запад.
79
7
 
5
 
! Отговори
Да добавя преди 8 месеца
До 681 Китайците дори не знаят къде е България и не са никаква заплаха. Виж Русия е друго нещо. Теглихме им теглота , а и те бая изцицкаха от нас. Така чи ВНИМАНИЕ.!
78
9
 
12
 
! Отговори
Истина преди 8 месеца
Мъдро реагира г-н Борисов!Нека да спрем само да мрънкаме пред Европа за пари,а са видим всички останали положителни възможности за икономическото ни развитие като страна.Защото това делене на изток и на запад само ни разкъсва!
77
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Премиера на Китай на крака при Бойко.През последните шест месеца примиери и президенти на едни от най големите държави в света се отбиха в България.Пак сме на картата,благодарение на ЕС.Съединението прави силата.
76
8
 
6
 
! Отговори
Драго Стойнев преди 8 месеца
Аллоо,. БББСП ИИИСККА АЕЕЦЦА ДДС ГГГО СС СС СТРОИ А АА АММЕРИКАНСКККАТА У УУЕССТИНГХААУС
75
15
 
11
 
! Отговори
Ли Дзин Дзин преди 8 месеца
Парички не миришат. Отново заедно с комунисти ?! Очаквайте китайско-български Чееернобил
ЛЕНИН - СТАЛИН - Мао -Бойко
74
23
 
15
 
! Отговори
Браво преди 8 месеца
Бойко е номер едно. Велик!
73
6
 
34
 
! Отговори
Евря преди 8 месеца
Нали цветанов преди два дни каза че китай и русия са заплаха за българия борисов сигурно не знае и търси помощ от китай или цветанов е спал с пленелиеви е обърнал резбата
72
5
 
20
 
! Отговори
Роко преди 8 месеца
До БАЛАНС
То май нашия тъпия неразбрал ,че да караш по магистрала се заплаща.Мисли си ,че били платени кеш.
71
9
 
22
 
! Отговори
qw преди 8 месеца
На всички е известно че в България стратегически проекти се строят от фирмите на Шиши и Бокаса (Вод*строй/Трей*груп и т.н.).
Те обаче с повече от фалшив асфалт и водопровод не могат да се справят.

Азиатците са на Ти с корупция и рушвети.

В Германия, Франция, Испания или Гърция китайци да са строили дори детска площадка?
Не.
Не защото не могат.
Такива проекти не се дават на чужденци.

Не знам дали ще доживея да видя тази управляваща сг*н да бъде отведена в мръсния канал... но е неизбежно.
70
5
 
22
 
! Отговори
Би нюз преди 8 месеца
Чешка телевизия засне преди 2 дни как се карат самолети с мигранти от Германия в Безмер.
69
9
 
26
 
! Отговори
Робинзон К. преди 8 месеца
Белене щял да бъде построен , но не в България ....... а на един много специален остров посочен лично от бат Бойко .
Само сметките за строежа щели да идват на български адрес за да може народа да ги плаща редовно .
68
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Китайците правят много неща за по левче и тая ценрала ще я направят за и после чакай втори Чернобил ама алчната тиква е за премахване и то незабавно че после кой ще му оправя бакийте Оставка и то незабавна
67
6
 
14
 
! Отговори
Лъчо преди 8 месеца
...... Ли Къцян също казал че скоро щял да пристигне и първия китайски реактор на цена - 15 лева с ДДС и включени транспортни разходи.
66
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само Цвъки да не чуе ... че враговете помагат ...
65
5
 
12
 
! Отговори
Ама верно ли преди 8 месеца
Китайците са като пакистанците? И Шанхай като Исламабад? По Дойче Веле ли го чу? Или в кръчмата в Младост?
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И каква стана тя? Русофилите искаха руснаците да ни строят АЕЦ; американо филмите искаха да са САЩ; германците искаха да не се строи.
А накрая - Китай ще ни я строи!
63
3
 
25
 
! Отговори
681 преди 8 месеца
Алоууууу,нали според "мозъчния тръст" на герб цвъчко дето тея дни се покри след просташката си поредна издънка ,че Китай и Русия били най-голямата заплаха за България и европата сега лижете и мажете пред китайците ?Жалки поми.ярч.ета сте и крайно време е да ви ометат, което време не е далечe ха ха ха ха!