Китай ни помага за "Белене". Борисов: Магистралите им са платени!

Ли Къцян: Ще защитаваме свободната търговия, искаме силен ЕС
95
Китай ни помага за "Белене". Борисов: Магистралите им са платени!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че китайският премиер Ли Къцян се е ангажирал лично, че ще помогне на страната ни проектът за втора атомна централа "Белене" да бъде изведен до успешен край.

Борисов обяви това след срещата си с Ли Къцян в Министерския съвет.

Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия, каза китайският гост.

Още по темата
"С премиера Борисов говорихме за възможностите за икономическо сътрудничество – например за жп линия, която да свързва България и Егейско море. Всичко обаче трябва да бъде проведено по ясен и прозрачен начин, като приветстваме и участието на трети страни“, каза още Къцян.

Борисов заяви, че посланието от днешната среща е, че форматът "16 плюс 1" не е насочен към разделяне на Европа, а за засилване двустранния обмен между държавите. Целта е нашите страни, които са по-изостанали, да повишат Брутния вътрешен продукт, да увеличат доходите на хората, каза премиерът ни.

По думите му това е не Геополитически съюз и не се противопоставя на никого в Европа, а цели само икономическо благосъстояние на хората.

Ли Къцян посочи, че Китай е готов да инвестира в региона при спазване на закона, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. Той допълни, че Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи, ще защитава правилата на свободната търговия.

Китай подкрепя обединена и просперираща Европа със силно евро, не искаме да я разделяме, обясни той и допълни, че страната му подкрепя обединен ЕС, защото е важна сила за глобален просперитет и мир.

"Тук съм по покана на премиера Бойко Борисов. Това е първото ми посещение в България и е първата спирка на моя европейски маршрут", каза Ли Къцян. Той благодари за посрещането на китайската делегация, която пристигна вчера в София. Гордеем се с куража на алпиниста Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му, каза китайският премиер.

Борисов каза, чебил изненадан от това, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена. "Няма безплатна магистрала в Китай. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик", заяви той.

Видях изненадата в лицата на Ли Къцян и съпругата му, когато видяха най-старото обработено злато на 7 000 години. Така че съм го наел като рекламен агент на българското историческо културно наследство в Китай, за да може да доведем още китайски туристи у нас, коментира още Борисов.

Преди изявленията на двамата премиери в МС бяха подписани девет двустранни документа за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничества на България и Китай. Сред тях е финансово споразумение на Българската банка за развитие и на Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-83 трите папи,си забравил.
79
3
 
8
 
! Отговори
Джендърчо преди 5 години
Магистралите им били платени. Много ясно, те навсякъде по света са платени. НО - те имат магистрали, а ние какво имаме?? На това ТРАКИЯ магистрала ли му казвате??
78
5
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Истина 84 Това деление на Исток и на Запад само ни разкъсва ...Правилно. За това само Запад.
77
7
 
6
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До 681 Китайците дори не знаят къде е България и не са никаква заплаха. Виж Русия е друго нещо. Теглихме им теглота , а и те бая изцицкаха от нас. Така чи ВНИМАНИЕ.!
76
9
 
13
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Мъдро реагира г-н Борисов!Нека да спрем само да мрънкаме пред Европа за пари,а са видим всички останали положителни възможности за икономическото ни развитие като страна.Защото това делене на изток и на запад само ни разкъсва!
75
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Премиера на Китай на крака при Бойко.През последните шест месеца примиери и президенти на едни от най големите държави в света се отбиха в България.Пак сме на картата,благодарение на ЕС.Съединението прави силата.
74
8
 
7
 
! Отговори
Драго Стойнев преди 5 години
Аллоо,. БББСП ИИИСККА АЕЕЦЦА ДДС ГГГО СС СС СТРОИ А АА АММЕРИКАНСКККАТА У УУЕССТИНГХААУС
73
15
 
12
 
! Отговори
Ли Дзин Дзин преди 5 години
Парички не миришат. Отново заедно с комунисти ?! Очаквайте китайско-български ЧееернобилЛЕНИН - СТАЛИН - Мао -Бойко
72
5
 
21
 
! Отговори
Роко преди 5 години
До БАЛАНСТо май нашия тъпия неразбрал ,че да караш по магистрала се заплаща.Мисли си ,че били платени кеш.
71
9
 
23
 
! Отговори
qw преди 5 години
На всички е известно че в България стратегически проекти се строят от фирмите на Шиши и Бокаса (Вод*строй/Трей*груп и т.н.).Те обаче с повече от фалшив асфалт и водопровод не могат да се справят.Азиатците са на Ти с корупция и рушвети.В Германия, Франция, Испания или Гърция китайци да са строили дори детска площадка?Не.Не защото не могат. Такива проекти не се дават на чужденци. Не знам дали ще доживея да видя тази управляваща сг*н да бъде отведена в мръсния канал... но е неизбежно.
70
5
 
23
 
! Отговори
Би нюз преди 5 години
Чешка телевизия засне преди 2 дни как се карат самолети с мигранти от Германия в Безмер.
69
9
 
27
 
! Отговори
Робинзон К. преди 5 години
Белене щял да бъде построен , но не в България ....... а на един много специален остров посочен лично от бат Бойко . Само сметките за строежа щели да идват на български адрес за да може народа да ги плаща редовно .
68
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците правят много неща за по левче и тая ценрала ще я направят за и после чакай втори Чернобил ама алчната тиква е за премахване и то незабавно че после кой ще му оправя бакийте Оставка и то незабавна
67
6
 
15
 
! Отговори
Лъчо преди 5 години
...... Ли Къцян също казал че скоро щял да пристигне и първия китайски реактор на цена - 15 лева с ДДС и включени транспортни разходи.
66
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Цвъки да не чуе ... че враговете помагат ...
65
5
 
13
 
! Отговори
Ама верно ли преди 5 години
Китайците са като пакистанците? И Шанхай като Исламабад? По Дойче Веле ли го чу? Или в кръчмата в Младост?
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И каква стана тя? Русофилите искаха руснаците да ни строят АЕЦ; американо филмите искаха да са САЩ; германците искаха да не се строи.А накрая - Китай ще ни я строи!
63
3
 
26
 
! Отговори
681 преди 5 години
Алоууууу,нали според "мозъчния тръст" на герб цвъчко дето тея дни се покри след просташката си поредна издънка ,че Китай и Русия били най-голямата заплаха за България и европата сега лижете и мажете пред китайците ?Жалки поми.ярч.ета сте и крайно време е да ви ометат, което време не е далечe ха ха ха ха!
62
6
 
22
 
! Отговори
Хах преди 5 години
*** са изкара по-голям и от Китай. Алиооо, турбо-гъзара, това, че караш мерцедес с220 комби 2002-ра не те прави нищо повече от *** с прекалено самочувствие :) :) :)
61
6
 
22
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Те в Западна Европа също мислеха, че африканите идат да им работят, но не стана изобщо така. Затова не ми давай Западна Европа за критерий по каквото и да е, моля