Китай ни помага за "Белене". Борисов: Магистралите им са платени!

Ли Къцян: Ще защитаваме свободната търговия, искаме силен ЕС
95
Китай ни помага за "Белене". Борисов: Магистралите им са платени!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че китайският премиер Ли Къцян се е ангажирал лично, че ще помогне на страната ни проектът за втора атомна централа "Белене" да бъде изведен до успешен край.

Борисов обяви това след срещата си с Ли Къцян в Министерския съвет.

Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия, каза китайският гост.

Още по темата
"С премиера Борисов говорихме за възможностите за икономическо сътрудничество – например за жп линия, която да свързва България и Егейско море. Всичко обаче трябва да бъде проведено по ясен и прозрачен начин, като приветстваме и участието на трети страни“, каза още Къцян.

Борисов заяви, че посланието от днешната среща е, че форматът "16 плюс 1" не е насочен към разделяне на Европа, а за засилване двустранния обмен между държавите. Целта е нашите страни, които са по-изостанали, да повишат Брутния вътрешен продукт, да увеличат доходите на хората, каза премиерът ни.

По думите му това е не Геополитически съюз и не се противопоставя на никого в Европа, а цели само икономическо благосъстояние на хората.

Ли Къцян посочи, че Китай е готов да инвестира в региона при спазване на закона, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. Той допълни, че Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи, ще защитава правилата на свободната търговия.

Китай подкрепя обединена и просперираща Европа със силно евро, не искаме да я разделяме, обясни той и допълни, че страната му подкрепя обединен ЕС, защото е важна сила за глобален просперитет и мир.

"Тук съм по покана на премиера Бойко Борисов. Това е първото ми посещение в България и е първата спирка на моя европейски маршрут", каза Ли Къцян. Той благодари за посрещането на китайската делегация, която пристигна вчера в София. Гордеем се с куража на алпиниста Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му, каза китайският премиер.

Борисов каза, чебил изненадан от това, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена. "Няма безплатна магистрала в Китай. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик", заяви той.

Видях изненадата в лицата на Ли Къцян и съпругата му, когато видяха най-старото обработено злато на 7 000 години. Така че съм го наел като рекламен агент на българското историческо културно наследство в Китай, за да може да доведем още китайски туристи у нас, коментира още Борисов.

Преди изявленията на двамата премиери в МС бяха подписани девет двустранни документа за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничества на България и Китай. Сред тях е финансово споразумение на Българската банка за развитие и на Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
12
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
Ся като оправихме Западните Балкани, ше оправим и Китай и какво повече искате...А да, и там имаме още да измажем една сграда за Шенгеня и то друго не остана май....
39
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко май го е страх от Тръмп защото оня обича да унижава събеседник си преди да го накара да му се почини. А като го знам тоя къф пъзлъо е.. ше ревне ше писне ... нали го гледам как писка като женка на летището за бездимните цигарите (а то да беше само за това). Така пискат само жените когато не са прави или просто са в цикъл .Накрая само по една снимка и толкоз ще са му преговорите. Той без това за това живее човека , да си реди снимки кой го е галил по главата!
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кофти новина за атлантическите мажоретки. А те така се надяваха България да се върне в каменната ера на енергетиката...
37
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че са китайците да ни помогнат че ако продължаваме да чакаме американска помощ ще си останем с чаканета. От Говедарите само военни бази , мърсотия , американска пик ня - кока ко ла, разорение американски оръжия пари на вятъра мизерия.
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За разлика от миналото, сега китайските семейства се стимулират да имат много деца. Ще им трлябват хора - нали заселват САЩ, Източна Африка, Южна Америка, а сега и Европа.Дойдат ли тук жълтите човечета, край . Няма връщане.Жълтите човечета са като зелените човечета, където стъпят - анексират.
35
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли до комунистите опря бре.
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът Тръмп е много мъдър политик.Смаза фасона на ЕС, ще спре парите за НАТО. Който иска НАТО - да плаща.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само китайските МАГИСТРАЛИ ДА НЕ СА КАТО КИТАЙСКИТЕ СТОКИ LOL
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вицето дa провери дрогаря Ли дали няма дa ни помогне с пари от продажба на цигари прилича нa цигарено ченге тоя, не щем пари от цигари.
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че китайците ще възложат на Росатом да строи централата, няма как.А в този случай няма как гербураците да откраднат някой и друг милиард - ще ги бият през лапите.
30
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що така, а защо нашия голям брат САЩ нe ни подаде братска ръка.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братски Китай ще освободи българските русофили от европейско робство и ще им даде АЕЦ Белене да забогатеят най-сетне !Вечна дружба !
28
1
 
12
 
! Отговори
10 преди 5 години
Ето,това е деловитост!Идвам с милиард и половина за тово,това ,това...Свйрзват Егейско море с Дунав,т.е. с Европа и Русия,опасвам черноморския бряг с магистрала укоето прави летовници и туризъм,Тунел пос Шипка-най-после бърза връзка между двете Българии,правя АЕЦ Белене-сравнително евтин ток....Какво искате повече?И повече ще има,за разлика от западноевропейското и американското дърдорене!Това е прагматичния подход,който ще е от полза за всеки български гражданин!
27
2
 
22
 
! Отговори
За платени - преди 5 години
Платени са, ама за корупция разстрелват, а не вкарват в парламента. Или пак ще вземем това, дето е във вреда на хората, а за другото ще се правим на разсеяни по герберастки.
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цвък каза, че Китай е заплаха изгонете или итиаеца или Цвък писна ни вече туй заиграване със нашите страхове.
25
3
 
17
 
! Отговори
БАЛАНС преди 5 години
И КАТАРЦИТЕ ЩЯХА ДА СТРОЯТ МАГИСТРАЛА СВИЛЕНГРАД - РУСЕ, НАЛИ?
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухобоико г.рберасти крадливи време е народа да ви измете
23
2
 
19
 
! Отговори
БАЛАНС преди 5 години
АЛО,БОРИСОВ, ТЕ И НАШИТЕ МАГИСТРАЛИ СА ПЛАТЕНИ, АМА ТИ ОТКЪДЕ ДА ЗНАЕШ.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай по добре да ни помогне като изкара корумпираните алчни политици на стадиона.
21
4
 
14
 
! Отговори
Стига преди 5 години
С тази Русия бе *** смотани хафтени, вие като се изпразните на лицето на жена си пак ли за Русия и говорите гнусари жалки