Китай ни помага за "Белене". Борисов: Магистралите им са платени!

Ли Къцян: Ще защитаваме свободната търговия, искаме силен ЕС
95
Китай ни помага за "Белене". Борисов: Магистралите им са платени!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че китайският премиер Ли Къцян се е ангажирал лично, че ще помогне на страната ни проектът за втора атомна централа "Белене" да бъде изведен до успешен край.

Борисов обяви това след срещата си с Ли Къцян в Министерския съвет.

Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия, каза китайският гост.

Още по темата
"С премиера Борисов говорихме за възможностите за икономическо сътрудничество – например за жп линия, която да свързва България и Егейско море. Всичко обаче трябва да бъде проведено по ясен и прозрачен начин, като приветстваме и участието на трети страни“, каза още Къцян.

Борисов заяви, че посланието от днешната среща е, че форматът "16 плюс 1" не е насочен към разделяне на Европа, а за засилване двустранния обмен между държавите. Целта е нашите страни, които са по-изостанали, да повишат Брутния вътрешен продукт, да увеличат доходите на хората, каза премиерът ни.

По думите му това е не Геополитически съюз и не се противопоставя на никого в Европа, а цели само икономическо благосъстояние на хората.

Ли Къцян посочи, че Китай е готов да инвестира в региона при спазване на закона, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. Той допълни, че Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи, ще защитава правилата на свободната търговия.

Китай подкрепя обединена и просперираща Европа със силно евро, не искаме да я разделяме, обясни той и допълни, че страната му подкрепя обединен ЕС, защото е важна сила за глобален просперитет и мир.

"Тук съм по покана на премиера Бойко Борисов. Това е първото ми посещение в България и е първата спирка на моя европейски маршрут", каза Ли Къцян. Той благодари за посрещането на китайската делегация, която пристигна вчера в София. Гордеем се с куража на алпиниста Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му, каза китайският премиер.

Борисов каза, чебил изненадан от това, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена. "Няма безплатна магистрала в Китай. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик", заяви той.

Видях изненадата в лицата на Ли Къцян и съпругата му, когато видяха най-старото обработено злато на 7 000 години. Така че съм го наел като рекламен агент на българското историческо културно наследство в Китай, за да може да доведем още китайски туристи у нас, коментира още Борисов.

Преди изявленията на двамата премиери в МС бяха подписани девет двустранни документа за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничества на България и Китай. Сред тях е финансово споразумение на Българската банка за развитие и на Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари