Простотия, че и снимано: Заровено живо дете с камъни, бутилки...

Следите водят към Самоков, детето е от ромско семейство
Обновена: 6 юли 2018 09:25 | 6 юли 2018 09:05, Александър Попов
155

Една снимка на заровено живо дете породи редица въпроси. Докъде се простират крайностите и недопустимите човешки дейности, които дори не могат да бъдат причислени към графата "дискриминации"? Тъй като всичко "крещи" за тотална липса на хуманност.

Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Facebook с името "Простотията българска" и придружаващ надпис "на сапун". След като снимката започна да се споделя първоизточникът изтрива поста, но следите водят към Самоков.

Bulgaria ON AIR
научи, че става въпрос за дете от бедно ромско семейство, което живее в колиба. Момичето е на възраст между 10 и 12 години.

Снимката е направена от съседски деца роми - подигравателно и насилствено. Колко тежки социални проблеми се крият зад привидно невинната детска игра, стигнала до жестокост?

"Тази издевателска снимка ми се струва, че е в резултат от едни по-широко разпространени в Самоков напрежения. Там противопоставянето между българи и роми е добило много крайни размери. Преди около 7-8 години дори имахме дело за убийство на расова основа в града", коментира в студиото на "България сутрин" правозащитникът и главен редактор на "Marginalia" Юлиана Методиева.

По думите ѝ проблемът е, че институциите в Самоков дълбоко неглижират случващото се в гетото в кв. "Христо Ботев". Противопоставянията между българи и роми и между роми и роми пък били вследствие на "едно последователно дискриминационно отношение".

"Няма как да знаем какво е подтикнало този, който е направил снимката към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват чрез такъв тип психодраматизации на реалността неща, които са видели в живота си", отбеляза психологът Пламен Димитров.

В студито на Златимир Йочев експертът коментира още, че много често един от проблемите в тези малцинствени общности е т.нар. "идентификация с агресията", която те преживяват в своя живот, когато наблюдават какво се случва в обществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари