Манолова гарант: Реформа при правата за хората с увреждания!

Три законопроекта - внесени заедно в НС
7 юли 2018 13:08, Петя Славова
7
Манолова гарант: Реформа при правата за хората с увреждания!
Снимка: архив, Булфото

Омбудсманът се ангажира да гарантира цялостна реформа в защита на правата на хората с увреждания. Затова ще подкрепи три законопроекта за хората с увреждания, съобщи в Перник заместник-омбудсманът Диана Ковачева, цитирана от БТА.

Още по темата

Оказало се, че написаният от институцията на омбудсмана законопроект за личната помощ е свързан с още два, които в момента се изработват в Министерството на труда и социалната политика - Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги. Решението е взето след поредица срещи на омбудсмана с организации на хората с увреждания.

Идеята е трите законопроекта да бъдат внесени заедно в Народното събрание - на 1 октомври и да бъдат гледани като пакет. Така реформата, свързана с правата на хората с увреждания, ще бъде цялостна, а не на парче, заяви Ковачева. По думите й Законът за личната помощ решава само един, макар и много ключов въпрос, свързан с възможността на хората с увреждания да излязат навън, да имат достъп до живота.

Продължаваме да смятаме, че законопроектът за личната помощ е ключът към упражняването на всички права, посочи Ковачева. Тя уточни, че основната идея на реформата е привеждане на нашето законодателство в съответствие с Конвенцията за хората с увреждания, ратифицирана от България през 2012г. В основата на цялостната реформа е индивидуалният подход. Сега се дават пари "на калпак", без да се отчитат специфичните нужди, подчерта Ковачева.

Диана Ковачева присъства на откриването на 12-тия Републикански фестивал на хората с увреждания, който се провежда в пернишкия квартал "Църква".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарствата били вредни защото МОЖЕ би били канцерогенни. Ами дайте да спрем всички храни които влизат от ЕС няма нито една която да не е канцерогенна.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въобще не е случайно че от ЕС ни наредиха точно в този ден да спрем 62 китайски лекарства. В моменат се води търговска война ЕС-Китай и отделно Китай- САЩ. Меркел вижда, че ще станем независими, ако китайците инвестират в региона и иска да спре ситуацията. Въпрос - защо й се подчиняваме?
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай ни обеща сделка за милиради - и в същия ден Цветанов спря 62 китайски лекарства, защото Меркел му нареди. те - лекарствата - МОЖЕ БИ са били вредни. при това са в България от 2012 г, т.е. нищо нямаше да ни стане ако още една седмица се използваха, но Цветанов е послушко. Това ако бе ОРбан веднага щеше да се опъне на Меркел.
4
0
 
3
 
! Отговори
Усмихнат преди 5 години
Оказало се, че написаният от институцията на омбудсмана законопроект за личната помощ е свързан с още два, които в момента се изработват в Министерството на труда и социалната политика - Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги.--------------------------------------------------------Това беше ясно още когато се заговори за НЕЙнИЯТ проект. Защо трябва да се спасява имиджа да пчеличката Мая????
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всичката пушилка, дето вдигна откак е омбудсман едно нещо не постигна.Айде стига вече пиар.Само фоткане и пози. Като Борисов. Що не се вземат накрая.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак без конкретика. Какви промени се предвиждат по новите 3 проекта? Май няма да са в полза на инвалидите, щом се държат в тайна. Кой знае каква секира са подготвили!
1
5
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
С Ачо Натовеца са велик тандем-учете се,червенотиквеничета!