Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн

Борисов: Предлагал съм дори да садим китайски сортове
Обновена: 7 юли 2018 17:07 | 7 юли 2018 16:40, Веселина Йорданова
252
Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн
Снимка: БТА

От години българският министър-председател Бойко Борисов ме моли да изкупуваме български тютюн. Сега политически обещавам, за да се подобри икономиката на тези региони на България, Китай да изкупува до 10 млн. тона тютюневи листа годишно.

Още по темата
Това обяви китайският премиер Ли Къцян на пресконференцията след края на форума 16+1.

"Ние ще преработваме тези листа и искам да успокоя китайските производители, че това количество няма да се отрази отрицателно на Китай, но така ще отговоря на потребността на нашия добър приятел", заяви още Ли Къцян, цитиран от "24 часа".

Сделката е за изкупуване на до 10 хил. тона сух тютюн или 10 млн. тона неизсушени листа, обясниха представители на българското правителство.

Ако бъде осъществена в пълния си обем, това означава Китай да изкупува напълно годишното производство на ориенталски тютюни в България. Според различни агростатистики страната произвежда 15-18 хил. тона сух ориенталски тютюн годишно и около 25 хил. тона от всички тютюни.

Предлагал съм включително, ако трябва да бъдат садени китайски сортове, за да запазим поминъка на тютюнопроизводителните райони, обясни пък българският премиер Бойко Борисов. "През годините пробвахме да заменим тютюна с какво ли не – карамфили и всякакви други неща, но сега те ще могат да продължат да гледат тютюн. Благодаря на Ли Къцян за тази наистина политическа сделка", заяви още Борисов.

ЕБВР и Световната банка да се включат във финансирането на проектите от инициативата 16+1, покани международните институции Ли Къцян.

Инициативата е отворена за разширяване с нови държави и не е насочена срещу ЕС, напротив ние искаме силна и единна Европа, подчерта китайският министър-председател. От София той заминава за Берлин на разговори с канцлерката на Германия Ангела Меркел.

Китай дава ясна гаранция, че можем да ползваме възможностите му като равностоен партньор. В тези времена, когато светът се тресе от търговски войни, санкции и ембарго, ние имаме прекрасна възможност за сътруднчество, обясни пък Бойко Борисов.

Българският премиер предаде домакинството на следващата годишна среща на страните от Централна и Източна Европа на хърватския Андрей Пленкович. "През 16-ти век роденият на един от хърватските острови Марко Поло откри Китай за европейците и се радвам, че сега Хърватия ще е домакин", каза Пленкович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай ще изкупува 10 милиона тона, а световното производство е 5 милиона и българското 17 хиляди. Ще стане като Борисовото твърдение за петролния и газов черноморски гигант България.
242
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пловдивска област е зеленчукопроизводителен район. За изкупуване на зеленчуци нищо ли не казаха? Имаме добри местни сортове, като пловдивска тиква например.
241
0
 
17
 
! Отговори
радев преди 5 години
До Анонименнали продадохме фабриките
240
0
 
19
 
! Отговори
радев преди 5 години
а Дган какво каза по въпроса
239
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би да са 10 млн листа, ша докараме китайци да броят щото на нас все не ни се получава математиката.
238
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години един наш външен министър щеше да продава кибрит на китайците и щяхме да забогатеем набързо. Но не стана. Сега пък с тютюна. И не е ли по изгодно ние с нашият си тютюн да им правим цигарите и тогава да им ги продаваме. Иначе сме се превърнали вече на суровинен придатък към други.
237
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, щом ще купува тютюн, а не цигари, значи става... Тоя съвсем ниразсипа...
236
1
 
25
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Да имаш само един клиент означава да имаш шеф, а когато имаш шеф трябва да го слушаш.
235
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
<div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюнГолям праз!? Това ли е "голямото" постижение?!?Борисов: Предлагал съм дори да садим китайски сортовеВърхът на тъпотата! Нашите сортове ги купуват най-известните марки, за да си подобрят качеството на цигарите, а нашия умник ще ги замества с китайски сортове...
234
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казал е , че е опасен, защото не е намазал от сделката.
233
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветанов каза , че Китай е опасен за България.Да се разберат с ББ кой лъже и кой може.
232
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бахго, не е ясно кой е *** - тиквата или журналята. Как 10 милиона тона (колкото не се произвеждат на планетата) влажен тютюн, стават след ферментация на 10 хиляди тона сух тютюн. Значи по време на ферментацията и манипулацията изчезват 9,990,000 тона вода. Ми България ще потъне бе!
231
4
 
31
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
България от промишлено-аграрна страна ,устремно се превърна в изостанала аграрна.Тоталната деинустриализация на държавата се нарича ,евро-атлантическа интеграция.Така успешно се интегрирахме ,че вече изчезваме.Това разбира се не е заслуга само на ГЕРБ,а на всички управляващи правителства през последните години.Като едното нищо, визитата на китайския примиер може да се смята, като предварителен оглед на бъдеща родина.Все някой трябва да насели тази земя ,след изчезването ни
230
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво, гледайте тютюн, чушки. Промишленост няма, какво да правя!
229
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В доклада на националната сигурност нали пишеше Русия враг, преди малко време Китай тоже враг. От Русия искаме газ, туристи, и пр. и пр. като врагове, сега от Китай пак искаме да ни купува тютюнеца който ЕС ни ограничи като декари и пак да дойдат туристи. Как така днес едно, утре друго? Пък и какви врагове мое да са ни Русия и Китай, на некого да, но на нас не.
228
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оле олееее връщам сеееее... Стига с тая чужбина и тая *** Англия и джендарите и ислямистите. Разпадат се яко тука и не им ща тука парите искам в България да нижа татуууун.
227
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече ми се пoвpъщa като го видя тоя пожарникар. Като този нeщacтниk и пpocтaк едва ли има втори. Никъде по света няма толкова пpocт и необразован човек на толкова висок пост. ГЕРБ трябва да си отидат час по скоро, за да има шанс държавата да оцелее.
226
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно в Китай мерките са различни 10000 тона или 10 млн листа се казва в статията. А имайте предвид кой прави изявлението. Все пак човекът е прочел една книга и то приключенска.
225
0
 
28
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
"""Сега политически обещавам, за да се подобри икономиката на тези региони на България, Китай да изкупува до 10 млн. тона тютюневи листа годишно"""Та ние за 300 години не можем да произведем такова количество тютюн.Журналистите правят ли разлика между тон и кг.То бива малоумие ,ама чак пък толкова.За 2016 год. са проиведени: Ориенталски тютюни-6056 тона,,сорт Бърлей-800тона, сорт Вирджиния-4936тона.Предполагам ,че дименсията е /кг/,а не тон.Всичко това е по-малко от 12000 тона/годишно
224
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно ни ограбиха Руснаците, през 80 години сме произвеждали до 100 хиляди тона тютюн сега между 15 и 18 хиляди. Марките ни цигари до днес се котират в Русия, но ние понеже сме евроатлантици не продаваме там.В договора с ЕС ограничихме производството на тютюн въпреки че най хубавият ориенталски тютюн се ражда у нас и бяхме първи по производството му на глава населени,а най хубавото Малборо се правеше тук Ама те руснаците са ни все виновни.