По избор: Доказателствен анализатор или кръвна проба за алкохол

Новите уреди ще могат да се използват в четири случая
Обновена: 8 юли 2018 13:11 | 8 юли 2018 12:48, Елка Василева
18
По избор: Доказателствен анализатор или кръвна проба за алкохол
Снимка: СБА

От 1 юли вместо кръвна проба за употреба на алкохол шофьорите могат да избират тест с доказателствен анализатор.

Този уред показва концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух и отчита съдържанието на алкохол в горните дихателни пътища, пише на сайта на Съюза на българските автомобилисти.

Използването на доказателствен анализатор бе въведено с новата наредба за алкохолните и наркотици, която влезе в сила още в началото на годината. Специално употребата на доказателствения анализатор обаче бе отложена за лятото, за да могат да се закупят необходимия брой уреди, да се сертифицират и да се обучат пътните полицаи за работа с тях.

Според наредбата новите уреди ще се използват в четири случая:

– когато водачът откаже извършване на проверка с техническо средство (уред за измерване на алкохол);

– когато не приема показанията на техническото средство;

– когато извършената проба с техническо средство е некачествена или невалидна;

– когато физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство.

Досега шофьорите след проверка за алкохол на пътя можеха да избират само медицинско изследване в болница за потвърждаване или оспорване на резултатите. Това право те ще имат и занапред – и в четирите посочени по-горе случая може да поискат като второ изследване кръвен тест, а не проверка с доказателствен анализатор. Сега просто ще имат още една възможност за избор. Ако обаче изберете кръвна проба, после нямате право да искате изследване с доказателствен анализатор. И обратното – ако изберете уреда, после не може да искате кръвна проба.

Самите уреди ще се намират в районните управления и според МВР те са също толкова прецизни и точни, колкото и кръвните изследвания. Концентрацията на алкохол ще се извършва с две поредни измервания от доказателствения анализатор и като краен резултат в протокола ще се вписва средноаритметичната им стойност.

В новата наредба има още няколко важни момента, които се отнасят до вашите права и задължения при проверката.

При съставянето на акт за употреба на алкохол над 0,5 промила, установена с алкомер, пътният полицай попълва и талон за изследване (това важи и при изследването за наркотици), а автомобилистът лично вписва в талона дали приема показанията на техническото средство (респективно теста). Ако лицето ги приема, не се връчва екземпляр от талона за изследване.

В случай, че не приема показанията на дрегера, шофьорът избира дали да се подложи на доказателствен анализатор, или на медицинско лабораторно изследване. При отказ да избере един от двата начина се приемат отчетените показания от дрегера.

Ако поиска повторно изследване, независимо дали с доказателствен анализатор или с медицинско изследване, пътният полицай отразява това в талона за изследване и го връчва на водача срещу подпис. Водачът има срок до 45 минути да се яви в РПУ-то или в болницата, когато нарушението е извършено в населеното място. В останалите случай срокът е до 120 минути.

Крайният срок все пак се определя от полицая в зависимост от отдалечеността на мястото за извършване проверката.

При отказ на лицето да попълни, подпише или да получи талона за изследване се изисква подпис на един свидетел.

При отказ на лицето да получи талона за изследване, при неявяване в определения срок на посоченото място или при отказ за изследване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози се зачитат показанията на техническото средство или теста.

Когато с техническо средство е установена концентрация на алкохол над 1,2 на хиляда, полицейски орган отвежда лицето до мястото за извършване на установяване с доказателствен анализатор или на медицинско изследване, пише "24 часа".

С доказателствен анализатор могат да работят само служители на МВР, преминали специализирано обучение. Там, където има такъв уред, задължително се води дневник, в който се вписва датата и часът на явяване, номерът и датата на издаване на талона за изследване и часът на извършване на установяването с доказателствен анализатор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Може ли шофьор благородно да избере органа на реда да му вземе семенна течност за изследване и после да я дари на банката на донорите за осеменяване?
15
1
 
9
 
! Отговори
Да си знаете преди 5 години
За последните 20год от България са заминали да живеят в чужбина хиляди хора.. В това число над 8000 лекари.. Над 1500 физика.. Над 650 химика и нито един катаджия.. Чудно защо?
14
4
 
2
 
! Отговори
джендъри прекрасни преди 5 години
преди атака и при всякакви спец операции е доказано, че алкохола и амфетамините са от полза...Само един *** дето в живота си никога не е ипил 300 гр корава ракия ,може да твъди че всеки човек след сто гр.40 градусова патока хще залита пада ще е с премрежен поглед ще му се деформират възприятията и и ще му се премрежат очите....че Бубайко ви не е пил една ракия не означава ,че трябвя дя променя всечко по свой образ и подобие ,плюя на такива който не знаят колко е една ракия.
13
1
 
0
 
! Отговори
джендъри прекрасни преди 5 години
преди атака и при всякакви спец операции е доказано, че алкохола и амфетамините са от полза...Само един *** дето в живота си никога не е ипил 300 гр корава ракия ,може да твъди че всеки човек след сто гр.40 градусова патока хще залита пада ще е с премрежен поглед ще му се деформират възприятията и и ще му се премрежат очите....че Бубайко ви не е пил една ракия не означава ,че трябвя дя променя всечко по свой образ и подобие ,плюя на такива който не знаят колко е една ракия.
12
0
 
15
 
! Отговори
врата в полето преди 5 години
След около час стартира Ф1 на Силвърстоун _ вижте дали на някой пилот ще му налеят 200мл "за рефлекси" ???!! Едва ли....... А тука си спорим и надхитряме с дрегери, анализатори,кръвни проби и т.н.......Лек път на всички и стигнете живи и здрави!!!
11
2
 
23
 
! Отговори
СУПЕРСТАР опит преди 5 години
Не ме разбирайте погрешо.Аз самият съм против шофирането пиян и никога не карам пил.Аз съм против КАТаджийската система да те вкарат в "хранилката".Защото това нещо (и аз не знам какво животно е) КАТ е нищо друго освен схема за прибиране на пари.И толкова са глупави ,че даже и глобите не могат да приберат.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СУПЕРСТАР опитТова е идея. И аз го бях чувал преди. Добре, че са тези фоpуми, та да си споделяме полезна информация!
9
2
 
12
 
! Отговори
СУПЕРСТАР опит преди 5 години
Чували ли сте приказката "сякаш газ е пил"Има си начало.На времето 80 -те години баха направили едни апарати дето пиеш една ябълка(имаше такова безалкохолно тогава) и те изкарва пиян. Бяха много чувствителни.Да ама не Измислиха им цаката.Една глътка газ (светилен газ -керосин за газена лампа) Даже има и лечебни свойства.Пламват ти ушите и грип не те лови зимата.И така..... апарата е пълен блок.даже след теб кьоркютюк пиян да духне ще го изкара трезвен като младенец.Нафтата е по- добра!
8
8
 
13
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Аз на кyкитe проба не давам, щот брaтчeда е шефче в полицията и никой не може да ми каже кoпчe. Карам си на 3-4-ри уискита, даже си имам патрoнчe в колата..
7
1
 
13
 
! Отговори
До министъра преди 5 години
ИСКАМЕ ОТГОВОР, КАК ПОЛИЦАИ СЪДЕЙСТВАТ НА ПРИЧИНИЛИ КАТАСТРОФА ДА НАПУСНАТ МЕСТОПРОИЗШЕСТВИЕТО, пък тогава пак СЪЩИЯ министър да обясни как тези проби няма да бъдат манипулирани в ситуации като горепосочената?
6
1
 
26
 
! Отговори
Водачч преди 5 години
Много странно рещение - ако съм минал на доказателствен анализатор нямам право на кръвна проба? Ако КАТ манипулират пробата с дрегера и ако с другия уред също ме "докажат" - и този уред е в ръцете на полицията? Как ще мога да се защитя? Нещо не е измислено както трябва.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZATVOR ZA PIANICITE
4
6
 
2
 
! Отговори
Летя със колата преди 5 години
До Без имеТова 0,5 е.......половинка рИкия.
3
4
 
3
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
Щом може избор..........давайте кило ракия..........хлъц!
2
17
 
6
 
! Отговори
Без име преди 5 години
Никакво съдържание на алкохол в кръвта.Какво е това 0.5?
1
19
 
12
 
! Отговори
Стийв преди 5 години
Нека да се промени закона на 0.1 промила....а при алкохол над 0.5 конфискация на автомобила