С песента на славеите: За духа на Пенчо Славейков и живата долина

Боян Димитров е експерт по мобилни комуникации и потомък на рода Славейкови
8 юли 2018 07:45,
4

Боян Димитров е експерт по мобилни комуникации. Освен това той е и потомък на Петко и Пенчо Славейкови - Пенчо Славейков е чичо на неговия дядо по бащина линия.

Боян Димитров разказва, че още като малък ученик, в 5-6 клас, научил за родствената им връзка и никой в училището му не му вярвал.

Славейкови са от областта на Драма и след като Блъгария губи тези теритоири, те се преселват. Всъщност, семейството се е казвало Кананджиеви, но като чули едни птици – славеи, как пеят, толкова много им харесали, че решили да сменят фамилията си на Славейкови. И така останали в историята на България, разказва Боян Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR той споделя още, че като ученик, през 1988-1989 г., играели с приятели на "викане на духове" и решили да викнат духа на Пенчо Славейков. Боян попитал духа как е, какво прави и получил отговор "Пиша, пиша "Повест за живата долина". Боян бил много изненадан, понеже не бил чувал това произведение, но когато отворил енциклопедията, видял, че то наистина е на Славейков.

И за още необясними преживявания разкава Боян Димитров в предаването "Фамилно" - пак като ученик, когато влязъл за пръв път в родната къща на Васил Левски, изпитал усещането, че е живял там, познати му били мебелите, съдовете...

Още любопитни истории можете да чуете тази неделя от 10:30 ч. в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 5 години
Човекът явно е се държи не особено адекватно, по принцип водещата би трябвало да преценява или екипът и трябва да могат да отсеят кой гост е добре психически и кой не
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как западат фамилиите...