Бурята в НИМХ остава: Без прогноза за времето след 9 август?

Проблемите ни остават, категорични са синоптиците
74
Бурята в НИМХ остава: Без прогноза за времето след 9 август?
Снимка: НИМХ при БАН

Синоптиците удължиха ултиматума си към държавата "пари или прогноза за времето" до 9 август.

Новините за слънце и дъжд трябваше да спрат днес, но след протести и проява на внимание от властта, те дават още месец време за решаване на проблемите им. Те са финансови – синоптиците настояват бюджетът на НИМХ да бъде изваден от бюджета на БАН, за да могат да разчитат на средствата, нужни за осъществяване на работата им.

Работещите в НИМХ искат и допълнителни 1 145 000 лв. до края на годината, за да могат да продължат дейността си.

В края на юни просветният министър Красимир Вълчев се срещна с тях и им обеща финансова помощ. Според синоптиците обаче проблемите остават.

Още по темата

"Финансовите проблеми на Националния институт по метеорология и хидрология не са решени, но ултиматумът на синоптиците за спиране на прогнозите за времето е изместен от днес за 9 август", каза днес Красимир Стоев от института пред БНР.

Той обясни, че проблемът на протестиращите синоптици е бил частично решен.

"След срещата с министъра имаше обещания от страна на ръководството на БАН, които още не са изпълнени. Частично са отпуснати около 120 000 лева, които фактически покриват нуждите на института за още месец”, каза Стоев.

Той потвърди, че датата на ултиматума "пари или без прогноза за времето" от 9 юли се променя на 9 август.

"Положението става доста сериозно и не знам как ще се реши, при условие че обещания има от всички страни, но не се изпълняват, дори обещания, поети от председателя на БАН пред министъра", каза синоптикът.

Стоев обясни, че колегите му ще търсят и преки контакти с правителството и премиера, за да се намери решение на искането на метеоролозите за по-справедливо заплащане на труда им.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
ОНЗИ, преди 7 месеца
У нас от близо век партията, която управлява държавата е само една. Сменят се единствено физиономиите. Естествено, че и сегашните са наследници на комунистическия режим. С тия монополи - не държавни, а частни, но пак - монополи, с това натикване на населението в ъгъла, с тази откровена забрана за развитие на бизнеса. Какви да са? Те освен чрез диктатура не могат да управляват по друг начин.
64
2
 
6
 
! Отговори
ОНЗИ преди 7 месеца
Абе не разбрахте ли вече че БОКИ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КОМУНЯГА независимо от неговите хватки да прикрива това !!!!! Демагогията на комунягите е в особено голяма в действията на този т.н "премиер"....
63
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да няма завист. Уволняват всички .
6 месеца минаваме с превод от съседите в синоптичната прогноза.
После още 6 месеца се тестват в способности десетина нови по 3 хил.лв И приключва драмата на синоптиците.
Ако трябва ще вземат Любка Кунчева ще ги обучи.
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Винету е пълен с пари.
Да се бръкне а не да се стиска.
61
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали са със заплата 1000 лева бедняци
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми то верно като се замислиш се лошо време напоследък се стихии как пък един път не дадоха топло слънчево 40 градуса аиде лято е средата на лятото дъждовно ли ще го пишем
59
1
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 7 месеца
Не се притеснявайте...в последният момент ще дойде на бял кон Свети Бойко и ще има пари...Този филм сме го гледали вече...
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е, за дебелите тюфлеци в униформи, тлъстеещи и протестиращи на наш гръб - милиарди бюджет след една малка стачка.
Не случайно 80% от имигриралите са Хора с висше образование, способни и можещи.
57
3
 
8
 
! Отговори
DDT преди 7 месеца
До някакво безумие

Може и така да е. И не случайно да съм използвал "околонаучни". Но това не означава, че всичко трябва да се закрива с лека ръка. Сега от всички се изисква научна работа - не само в България. И затова всички пишат "научни" публикации - пак казвам, не само в България. Това, че преобладаващата част от научната продукция не става, са виновни далеч не само хората, а основно системата и тези, които измислят подобни простотии. Тъй че продължавам да подкрепям хората от НИМХ-БАН.
56
21
 
9
 
! Отговори
I ko преди 7 месеца
И какво от това, нали си я гледам на телефона. Боли ма *** за тия ***.. Да отиват да си тъесят друга работа, като не ги устройва.
55
4
 
11
 
! Отговори
някакво безумие преди 7 месеца
цари във финансирането на ОКОЛОНАУЧНИТЕ дейности" -

Точно така е, DDT. Ти искаш да ги защитиш, но случайно си налучкал най-точната дефиниция за 95% от хората препитаващи се от заплатите в БАН - не научна,
а ОКОЛОНАУЧНА дейност, някакво подобие на наука, колкото да отчитат там по нещо, та да им тече трудов стаж и осигуровки, плюс социалната помощ, наречена заплата, а те в това време да приработват тук и там за още парички.
Кога ли ще заиграе метлата по дебелите, връзкарски, мързеливи дирници?
54
7
 
7
 
! Отговори
забелязал преди 7 месеца
Тез пък какво искат, като нищо не са свършили- все вали, ***, градушки, наводнения и какво ли не. Да вземат да си свършат работата, да оправят това тъпо време пък после да искат пари.
53
9
 
10
 
! Отговори
До Киркор преди 7 месеца
Щото са от БАН.
Там са свикнали да се изживяват като аристократи, да се вясват на работа от време на време и когато един е на работното си място, да върши неща, за които са назначени още 5-6 човека. Така се редуват. Говоря за БАН като цяло.
И защото десетилетия наред, през соца, БАН е била тих, но престижен пристан за родата на средния ешалон от номенклатурата, сега място не могат да си намерят заради ниските заплати и заради това, че за да печелят, трябва паралелно да работят и другаде.
52
7
 
10
 
! Отговори
Интересно преди 7 месеца
Ще може ли за няколко седмици медиите да се организират така, че да предоставят прогнози, взети от чуждестранни метеорологични центрове, които на всичко отгоре са автоматизирани?
Тъкмо ще видим доколко са основателни исканията на тази група от БАН-аджиите.
51
7
 
15
 
! Отговори
Киркор преди 7 месеца
Ало синоптиците!
Я чакайте малко бе!!!
А защо не искате от телевизийте повече пари? От фирми за които прогнозата им е важна? От летища, пристанища и.т.н...
Или щото е по-лесно, Бойко - дай, и Бойко - на...
50
4
 
9
 
! Отговори
Тракиец преди 7 месеца
До 123

Приятелю, ти не знаешли, че от както са ни освободили, в България талатливи, кадърни и учени са най-мразени. Манталитет.
49
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изобщо нямаме нужда от БАН.Бойко се беше засилил да закрие тази никого ненужна институция,а комунягите го спряха.За да се продължи източването на държавата.
48
7
 
11
 
! Отговори
Генади преди 7 месеца
През &%# ми е за НИМХ!
Кат ми требе да видим кво ше е времето, гледам си на телефоня. И ич не гледам на Емо Чолаков пpoстотийте!
47
13
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 7 месеца
Гласувате ли за ГЕРБ,гласувате за бъдещето си!
ГЕРБ мисли за Вас и вашите деца!
46
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Махайте ги тея, а после и целото БАН. Сбирщина мyxъл с претенции, че и пари искат! А полза от тях нулева! Вън кибици смpaдливи!