Интеграция на ромите? Без образование е само мираж...

Проблемите ще се задълбочават, смята Светослав Витков
Обновена: 9 юли 2018 09:23 | 9 юли 2018 09:23, Александър Попов
166

6845 гледания   |  Още видео

Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Facebook с името "Простотията българска" и придружаващ надпис "на сапун".

След като снимката започна да се споделя, постът бе изтрит, а следите водят към Самоков.

Момичето е на възраст между 10 и 12 години, от ромско семейство, което живее в колиба в квартал "Христо Ботев". Съседите им разказват, че родителите имат пет деца. Те били изключително бедни, а препитанието им идвало от кофите за боклук.

Още по темата
Институциите са задействани, а проучването на случая показва доброволното участие на детето в безспорно стряскащия кадър. Остават обаче редица въпроси, свързани с неслучилата се интеграция и образованието на ромските деца, както и неспособността на голяма част от семействата, живеещи в крайни квартали и гета да се справят с отглеждането на четири, пет или повече деца.

"Проблемът с интеграцията на циганите е огромен. А в основата му стои липсата на образование. Когато оставиш един човек да бъде безпризорен, то не му остава друго освен да стане бандит", коментира в студиото на "България сутрин" общинският съветник от група "Пет" и председател на "Глас народен" Светослав Витков.

По думите му институциите са безсилни, защото е изключително трудно да се влезе в циганските гета.

"Ромската престъпност и проблемите ще се задълбочават, защото те не могат да бъдат решени на парче. А най-лошото е, че всеки път, когато в България се сменя правителството всичко започва отначало", допълни още Светльо Витков.

В телефонен разговор за Bulgaria ON AIR Димитър Димитров от Института "Отворено общество" пък подчерта, че ромската общност в страната ни не е хомогенна и не е правилно да се слага под общ знаменател.

"Ромите в България са много различни. Не може от един или два случая да си вадим изводи за всички роми. Статистиката на МВР показва, че над 90% от престъпленията у нас са извършени от етнически българи, а останалите 10% се поделят между хора, които не са такива. Това обаче не означава само роми, а всички останали, включително и чужденци", отбеляза той.
 


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжа е, че 90 процента от престъпленията се извършват от българи.Всеки може да отиде до най-близкият затвор в неделя сутрин и да види кои посетители на свиждане преобладават.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Светльо Витков колко деца има?
95
12
 
4
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН 97 преди 2 месеца
Имам колеги****** или по-цензурно РОМИ (което означава хора, човеци - интересно ми е ние българите кави сме?), които са с основно и със средно образование. Работят на отговорни места.
94
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този Д.Димитров къде живее? ние слепи ли сме,глухи ли сме че да не виждамекакви и колко са золумите на неговите ,,10 процента"Да го пратят за 1 месец във Столипиново или подобни нему ,,квартали" и пак да се изкаже!!!
93
1
 
36
 
! Отговори
Додо преди 2 месеца
"...Димитър Димитров от Института "Отворено общество" пък подчерта,..."
==================================

Ето отговора, който получаваме от Гугъл като напишем "Отворено общество", цитирам с копи-пейст:

" Организацията Отворено Общество (България) е част от фондация Отворено Общество, основана от Джордж Сорос. "

Значи, на този родоотстъпник, предател и извратеняк Димитър Димитров заплатата му плаща Джордж Сорос. В някои държави, вкл. в държава от ЕС - Унгария, това е криминализирано!
92
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те са си друг етнос и друг език. Все едно интеграция на турци в Германия. И там не стана.
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че да се учат бре кой ги спира да нарамят торбички кат нашите хора преди когат не имало училища наблизо и също са им се раждали повече от 5-6 деца,и са ги отглеждали с труд и то голям тежък труд,а не да събират бутилки и вторични от използваните материали,и само от това фамилно да се издържат,и щом кат образованието до 12 клас е безплатно,не само да преписват от знаещи и поназнайващи, да учат бре с пот и труд,а не само да се потят и трудят колкото без хич та така да представят по новините нещата
90
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 97

При нас има роми - основно общи работници. Българи или роми които си бачка си бачка! Мързела не е запазена територия за ромите, макар че те си имат разни особености с невъзможността да разберат, например че трябва да идат на работа всеки работен ден или ако не дойдат да се обадят и да си пуснат отпуск.
89
0
 
32
 
! Отговори
Четящ преди 2 месеца
"че над 90% от престъпленията у нас са извършени от етнически българи" !!! Това изключително нагла лъжа! И статистиката на МВР няма как да посочи подобни данни! И тук въпросът е, къде спи прокуратурата, която не се самосезира за изявленията на Димитър Димитров от Института "Отворено общество", които са не са просто лъжа, а заблуждаване на обществото използвайки медия!!!
88
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сред р.омите има и висшисти, и среднисти, и с основно образование.
Я кажете, всички вие, колко колеги ро.ми има във фирмата ви?
Чорбаджиите да кажат колко ро.ми са назначили на работа, макар и чистачки или общи работници!
Турци не искате във фирмите си, р.оми не искате във фирмите си, нито като колеги, нито като подчинени, на държавна работа не ги допускате, а храчите срещу тях, че не се интегрирали! Гоните ги в Индия и Анадола, после те не се интегрирали.
НЕ СТЕ ГОТОВИ ДА ГИ ПРИЕМЕТЕ!
87
10
 
5
 
! Отговори
akud преди 2 месеца
s pozdrawi ot кремъл, ромската общност беше създадена от кремъл да замести Българите от 10 ноември който предпочетоха ЕВРОПА, упралението на бсп и дпс + правата който са само за ромите са показателни и всеки да си прави изводите. има диаспора която няма изгода да са образовани ромите....
86
23
 
4
 
! Отговори
не назначават р.оми! преди 2 месеца
До 57
В провокация ли ме упрекваш?
Върви в която и да е фирма и виж колко р.оми работят там! Даже за чистачки и метачки не ги вземат. Образование ли е нужно за такава работа?
Колко р.оми са в администрацията?
НИКОЙ НЕ ВЗЕМА РО.МИТЕ НА РАБОТА.
Защо да учат?
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Светльо е доста тъпо парче...какъв изказ, каква мисъл тече само....
Евала на бунаците, които му осигуриха 1-2%...там колкото взима по избори.
и да ви напомня, че Витков е от последното котило на ДС...правете си сметка
84
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От бай Тошово време тия са оставени да се самооправят както могат и милицията има заповед да не ги закача за нищо,щото са 3 милиона вече и ако се вдигнат ще пометат и народ и върхушка и всичко!Неграмотни са и за това никой не ги взема на работа...и така!Държавата е фалирала..пари няма и няма как малкото работещи роби да издържат постоянно увеличаващото се тяхно размножаване!Просто проблема с тях от година на година ще се разраства неконтролируемо!
83
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато българите се интегрират в Европа тогава и интеграцията на ромите ще е успешна.
82
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Статистиката на МВР показва, че над 90% от престъпленията у нас са извършени от етнически българи, а останалите 10% се поделят между хора, които не са такива.
.
Толкоз за ромската престъпност.
81
0
 
9
 
! Отговори
Сетихте се преди 2 месеца
Момчето от Хиподил да каже сега как се интегрират 1.5млн роми, ако иска още партийни субсидии, м ?
80
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много е лесно статистиката да е розова, имайки предвид, че никой не ги разследва за редица престъпления, включително и систематичните и масови:

пребиваване в нелегални постройки, построени върху чужда земя, неотговарящи на регулациите за безопасност

кражба на ток

кражба на вода

неплащане на никакви данъци

пътуване без билети

секс с малолетни

Интересно и че предишния коментар с тази информация беше изтрит, докато коментара, наричащ ги "павиани" и намекващ, че трябва да се горят остава...
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
абе ти продължаваш да банваш политнекоректните, а тук некви, дето може да се подведат по НПК , ч1е и пишешщи на латиница , пускаш!! Алоу, примата, ти като искаш не учи, стой си прозд, айде! Никой не те насилва нито ттебем, нито ***, не трийте ***@!
78
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ И КЪМ ДНЕС БГ И ТРОЛОВЕТЕ, КОИТО ВЪПРЕКИ ИЗП. ТЕХНОЛОГИЯ МОГАТ ЛЕСНО ДДА БЪДАТ ИЗДИРЕНИ, А ЗАЩО САМО Е ИЗТРИТ ПОСТА? тРЯБВА СЪДЕНБО ДЕЛО И БЛОКАЖ НА СТРАНИЦАТА! ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ ТУКА НЕКОИ КУРАЖЛИИ ЩЕ ПИШАТ ЗА *** И ПР... И НЕ СЪМ ДЖЕНДЪР, А НОРМАЛЕН ЕВРОПЕЕЦ, НЕЩО, КОЕТО РАШКИТЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СХВАНЕТЕ ВЕЧЕ 200 Г!