Интеграция на ромите? Без образование е само мираж...

Проблемите ще се задълбочават, смята Светослав Витков
Обновена: 9 юли 2018 09:23 | 9 юли 2018 09:23, Александър Попов
166

7770 гледания   |  Още видео

Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Facebook с името "Простотията българска" и придружаващ надпис "на сапун".

След като снимката започна да се споделя, постът бе изтрит, а следите водят към Самоков.

Момичето е на възраст между 10 и 12 години, от ромско семейство, което живее в колиба в квартал "Христо Ботев". Съседите им разказват, че родителите имат пет деца. Те били изключително бедни, а препитанието им идвало от кофите за боклук.

Още по темата
Институциите са задействани, а проучването на случая показва доброволното участие на детето в безспорно стряскащия кадър. Остават обаче редица въпроси, свързани с неслучилата се интеграция и образованието на ромските деца, както и неспособността на голяма част от семействата, живеещи в крайни квартали и гета да се справят с отглеждането на четири, пет или повече деца.

"Проблемът с интеграцията на циганите е огромен. А в основата му стои липсата на образование. Когато оставиш един човек да бъде безпризорен, то не му остава друго освен да стане бандит", коментира в студиото на "България сутрин" общинският съветник от група "Пет" и председател на "Глас народен" Светослав Витков.

По думите му институциите са безсилни, защото е изключително трудно да се влезе в циганските гета.

"Ромската престъпност и проблемите ще се задълбочават, защото те не могат да бъдат решени на парче. А най-лошото е, че всеки път, когато в България се сменя правителството всичко започва отначало", допълни още Светльо Витков.

В телефонен разговор за Bulgaria ON AIR Димитър Димитров от Института "Отворено общество" пък подчерта, че ромската общност в страната ни не е хомогенна и не е правилно да се слага под общ знаменател.

"Ромите в България са много различни. Не може от един или два случая да си вадим изводи за всички роми. Статистиката на МВР показва, че над 90% от престъпленията у нас са извършени от етнически българи, а останалите 10% се поделят между хора, които не са такива. Това обаче не означава само роми, а всички останали, включително и чужденци", отбеляза той.
 


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лъжа е, че 90 процента от престъпленията се извършват от българи.Всеки може да отиде до най-близкият затвор в неделя сутрин и да види кои посетители на свиждане преобладават.
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Светльо Витков колко деца има?
93
12
 
4
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН 97 преди 8 месеца
Имам колеги****** или по-цензурно РОМИ (което означава хора, човеци - интересно ми е ние българите кави сме?), които са с основно и със средно образование. Работят на отговорни места.
92
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този Д.Димитров къде живее? ние слепи ли сме,глухи ли сме че да не виждамекакви и колко са золумите на неговите ,,10 процента"Да го пратят за 1 месец във Столипиново или подобни нему ,,квартали" и пак да се изкаже!!!
91
1
 
36
 
! Отговори
Додо преди 8 месеца
"...Димитър Димитров от Института "Отворено общество" пък подчерта,..."
==================================

Ето отговора, който получаваме от Гугъл като напишем "Отворено общество", цитирам с копи-пейст:

" Организацията Отворено Общество (България) е част от фондация Отворено Общество, основана от Джордж Сорос. "

Значи, на този родоотстъпник, предател и извратеняк Димитър Димитров заплатата му плаща Джордж Сорос. В някои държави, вкл. в държава от ЕС - Унгария, това е криминализирано!
90
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че да се учат бре кой ги спира да нарамят торбички кат нашите хора преди когат не имало училища наблизо и също са им се раждали повече от 5-6 деца,и са ги отглеждали с труд и то голям тежък труд,а не да събират бутилки и вторични от използваните материали,и само от това фамилно да се издържат,и щом кат образованието до 12 клас е безплатно,не само да преписват от знаещи и поназнайващи, да учат бре с пот и труд,а не само да се потят и трудят колкото без хич та така да представят по новините нещата
89
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 97

При нас има роми - основно общи работници. Българи или роми които си бачка си бачка! Мързела не е запазена територия за ромите, макар че те си имат разни особености с невъзможността да разберат, например че трябва да идат на работа всеки работен ден или ако не дойдат да се обадят и да си пуснат отпуск.
88
0
 
32
 
! Отговори
Четящ преди 8 месеца
"че над 90% от престъпленията у нас са извършени от етнически българи" !!! Това изключително нагла лъжа! И статистиката на МВР няма как да посочи подобни данни! И тук въпросът е, къде спи прокуратурата, която не се самосезира за изявленията на Димитър Димитров от Института "Отворено общество", които са не са просто лъжа, а заблуждаване на обществото използвайки медия!!!
87
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сред р.омите има и висшисти, и среднисти, и с основно образование.
Я кажете, всички вие, колко колеги ро.ми има във фирмата ви?
Чорбаджиите да кажат колко ро.ми са назначили на работа, макар и чистачки или общи работници!
Турци не искате във фирмите си, р.оми не искате във фирмите си, нито като колеги, нито като подчинени, на държавна работа не ги допускате, а храчите срещу тях, че не се интегрирали! Гоните ги в Индия и Анадола, после те не се интегрирали.
НЕ СТЕ ГОТОВИ ДА ГИ ПРИЕМЕТЕ!
86
10
 
5
 
! Отговори
akud преди 8 месеца
s pozdrawi ot кремъл, ромската общност беше създадена от кремъл да замести Българите от 10 ноември който предпочетоха ЕВРОПА, упралението на бсп и дпс + правата който са само за ромите са показателни и всеки да си прави изводите. има диаспора която няма изгода да са образовани ромите....
85
23
 
4
 
! Отговори
не назначават р.оми! преди 8 месеца
До 57
В провокация ли ме упрекваш?
Върви в която и да е фирма и виж колко р.оми работят там! Даже за чистачки и метачки не ги вземат. Образование ли е нужно за такава работа?
Колко р.оми са в администрацията?
НИКОЙ НЕ ВЗЕМА РО.МИТЕ НА РАБОТА.
Защо да учат?
84
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Светльо е доста тъпо парче...какъв изказ, каква мисъл тече само....
Евала на бунаците, които му осигуриха 1-2%...там колкото взима по избори.
и да ви напомня, че Витков е от последното котило на ДС...правете си сметка
83
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От бай Тошово време тия са оставени да се самооправят както могат и милицията има заповед да не ги закача за нищо,щото са 3 милиона вече и ако се вдигнат ще пометат и народ и върхушка и всичко!Неграмотни са и за това никой не ги взема на работа...и така!Държавата е фалирала..пари няма и няма как малкото работещи роби да издържат постоянно увеличаващото се тяхно размножаване!Просто проблема с тях от година на година ще се разраства неконтролируемо!
82
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато българите се интегрират в Европа тогава и интеграцията на ромите ще е успешна.
81
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Статистиката на МВР показва, че над 90% от престъпленията у нас са извършени от етнически българи, а останалите 10% се поделят между хора, които не са такива.
.
Толкоз за ромската престъпност.
80
0
 
9
 
! Отговори
Сетихте се преди 8 месеца
Момчето от Хиподил да каже сега как се интегрират 1.5млн роми, ако иска още партийни субсидии, м ?
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
абе ти продължаваш да банваш политнекоректните, а тук некви, дето може да се подведат по НПК , ч1е и пишешщи на латиница , пускаш!! Алоу, примата, ти като искаш не учи, стой си прозд, айде! Никой не те насилва нито ттебем, нито ***, не трийте ***@!
78
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ И КЪМ ДНЕС БГ И ТРОЛОВЕТЕ, КОИТО ВЪПРЕКИ ИЗП. ТЕХНОЛОГИЯ МОГАТ ЛЕСНО ДДА БЪДАТ ИЗДИРЕНИ, А ЗАЩО САМО Е ИЗТРИТ ПОСТА? тРЯБВА СЪДЕНБО ДЕЛО И БЛОКАЖ НА СТРАНИЦАТА! ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ ТУКА НЕКОИ КУРАЖЛИИ ЩЕ ПИШАТ ЗА *** И ПР... И НЕ СЪМ ДЖЕНДЪР, А НОРМАЛЕН ЕВРОПЕЕЦ, НЕЩО, КОЕТО РАШКИТЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СХВАНЕТЕ ВЕЧЕ 200 Г!
77
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
KRISTIANO RONALDO NYAMA OBRAZOVANIE,NO E MNOGO BOGAT.

MAFIATA NE E UCILA,NO KOMANDVA VSICKO.

UCILISHTETO PRAVI DEZATA GLUPAVI.
76
5
 
7
 
! Отговори
"Простотията бъ преди 8 месеца
срещу тази група пуснах доклад във Фейсбук да я забранят още преди 2 седмици,защото е руска хибридна, но още не са я баннали! Трябва да се съберат определен брой доклади за това, така че действайте! мен лично само заглавието на групата ме дразни, за вас не знам! По чл. за нараняване на нац, достойнстео мисля от НК си има точка и създателят тр. да бъде подведен!