Драма! Преди месец родителите на загиналото 6-месечно бебе били у нас

Майката и лелята също са сред жертвите, само 3-годишното братче е живо
Обновена: 10 юли 2018 07:13 | 10 юли 2018 07:00,
37
Драма! Преди месец родителите на загиналото 6-месечно бебе били у нас
Снимка: Reuters

24 загинаха и 124 са тежко ранени при влаковата катастрофа в турската провинция Текирдаг. Сред жертвите са съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Това е станало ясно след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите. Починалата жена има само турско гражданство.

Детето е на видима възраст под една година и е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин, а съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство, български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, обясняват от Министерството.

Още по темата

Те уточняват, че за турските власти детето се води турски гражданин и затова до този момент те посочват в отговор на официалните запитвания, че няма българи сред жертвите.

Генералното консулство на Република България в Одрин и Генералното консулство на Република България в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени.

МВнР изразява съболезнования на близките на загиналите пътници.

Бащата, чието бебе загина при влаковата катастрофа, е 36-годишният Мелих Кортуш от добричкото село Бенковски. 6-месечното момиченце е пътувало с 30-годишната си майка, леля си и братчето си. Всички без момченцето са загинали. Синът е в болница в Чорлу.

Бащата е напуснал родното си място през 1989 г.

"Преди месец бяха тук, за да оправят документите на малката си дъщеря, която е починала при катастрофата. Имат и 3-годишен син, който е тежко ранен в момента. Майката е турска гражданка, тя никога не е идвала в селото", каза пред bTV кметът на Бенковски Осман Осман.

"Голяма беда. Два часа по-рано от там е минал друг влак, след това е валял дъжд, прелял е този язовир и срутил релсите и пръстта, тогава става тази работа и не са го видели", разказа Ибрям Назин, чичо на българския гражданин.

Общината в град Чорлу призова хората да дарят кръв за ранените. Само за няколко часа необходимото количество е събрано.

Властите не разрешават да се заснема участъка, причинил жп инцидента, но се забелязва, че почвата е поддала, а релсите висят във въздуха. Водещата причина за причините за инцидента е свлачище, предизвикано от обилните валежи. Влакът е пътувал по линия Одрин - Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Grom преди 5 години
До АнонименКакво ви пречи да внасяте и без да сте официални граждани? Имам приятели в чужбина и реалността е, че са доста далеч от ситуацията в страната, особено що се касае до избори. А ако имаш западно гражданство, българско въобще не ти трябва. И ако сте българи, които милеят за родината си, самите вие, които живеете навън трябва да искате в интерес на България да се премахне двойното гражданство.Защото иначе сега внасяте повече пари от инвеститорите, ама в държава с азиатско влияние...
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драма, драма, колко да е драма?Айде стига с журналистическите истерии.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВОА близо 2 милиона наши съграждани в САЩ, Канада, и Западна Европа и внасят в страната повече от чуждите инвеститори. Изобщо не мислите с главите си като говорите такива дивотии. С мръсната вода и бебето искате да изхвърлите.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Поне да беше грамотен като намесваш неща,които нямат нищо общо с темата.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Кажи същото и на твоите братя от америка, испания и др...
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започне ли да тв гони смърта..Няма излизане.
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия е малко странна. В Патагония какво е станало?Ами това кълбо се пренасели дами и господа. Тези инциденти ще се увеличават. В последните месеци(особено) само ни заливат с трагични инциденти къде ли не.
16
23
 
16
 
! Отговори
ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО преди 5 години
ЗА ДА ВЗЕМА ТУРСКО ГРАЖДАНСТВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЗВАМ ОТ БЪЛГАРСКОТО НО ЗА ДА ВЗЕМА РУСКО ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖА ЗАЩОТО ТАЗИ МЯРКА БЕШЕ НАЛОЖЕНА ОГЛЕДАЛНО НА БЪЛГАРСКАТА ТАКАВА АКО ИСКА РУСНАК ДА ВЗЕМЕ БЪЛГАРСКО ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ РУСКОТО....ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ!!!!!ЩОМ ЖИВЕШ В ДРУГА СТРАНА НЕ СИ БЪЛГАРИН В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ САМО БЪЛГАРИ.ЩОМ ИМАШ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ......С ТОВА ВЪПРОСЪТ Е ИЗЧЕРПАН ТУРЧАНЧЕТО НЕ Е БЪЛГАРИН!!!!
15
4
 
19
 
! Отговори
Недодялко преди 5 години
До Толерантност нулеваПсихопат, къде гинат като мухи ве, те не само стават повече, с население над 80млн. ами и са изнесли 10 15 млн. *** из Европа, само в Германия 3-5 млн.
14
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20Кой народ е прокълнат бе льохо :). Кой народ намаля с по една Нова Загора на година, българския или Турския хаха. Мислете малко преди да пишете..
13
24
 
27
 
! Отговори
Толерантност нулева преди 5 години
Преданията разказват , заветите се сбъдбват. Турския народ е прокълнат народ ! Во веки е прокълнат ! Поколение след поколение е прокълнат и тази прокоба няма да падне ! Тази прокоба само с кръв се отмива. Единствено официалното извинение на турските власти за геноцида над българите и арменците ще спре прокобата. До тогава ще гинат като мухи. Това е божие възмездие , няма драма.
12
4
 
17
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименЕвреите окрадоха България, а Бойко ,Пеевски,апартаментчика и Цацаров са слуги за влияние!!!Всичко отива и заминава в офшорните банки!!!Агент Ричард Хънт!ЦРУ!!!
11
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма статития, голяма драма. Те пеевски и бойко окрадаха държавата и банката, докато цацаров и апартаментчика олигофeн им помагат.
10
12
 
30
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
А у нас колко деца загинаха при катастрофи.За тях не ви е жалко, но за едно 2 гражданство ревете.Лошо е да загиват деца а че в България вече никой не ражда заради"процъфтяващата"икономика на управляващите не ви е жалко.
9
1
 
15
 
! Отговори
Драма преди 5 години
Щом са били у нас, вярно е драма...
8
24
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общината в град Чорлу призова хората да дарят кръв за ранените. Само за няколко часа необходимото количество е събрано..Затова Турция е държава, а турците са народ, а не сбирщина от мpъшляци като тюффлеко под мен.
7
12
 
30
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
А колко други трагедии/драми стават в България ежедневно, но никой не пише. Аман от толерастия
6
6
 
31
 
! Отговори
Тюрк до 2 преди 5 години
Въпреки ,че ние не сме хора ти пожелавам никога да не ти се случи да загубиш близък по-този начин !
5
23
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя български гражданин е от онези, дето не знаят и дума български, но си запазиха паспортите , за да може да пътуват с тях в Европейския съюз. Неговата семейта драма не може да се превръща в национална.
4
8
 
34
 
! Отговори
шокиран преди 5 години
До 2-ей такива като теб, които не изпитват състрадание и не им пука за чуждата мъка и болка, не са хора. ***!