Кратка почивка и белгиецът, пострадал в Рила – на крак!

Момчетата в планината били с къс ръкав при температури от 3-4 градуса
10 юли 2018 12:35,
15
Кратка почивка и белгиецът, пострадал в Рила – на крак!
Снимка: Facebook, Планинска спасителна служба - Дупница

Белгиецът, който пострада под Додов връх в Рила, е в добро състояние. Травмата му е лека и след кратка почивка отново ще може да ходи.

"Атмосферните условия в планината, когато намерихме момчето, бяха доста тежки – имаше мъгла, валеше дъжд и температурите бяха ниски”, коментира Кирил Чолаков, началник на Спасителната служба в Дупница пред Нова тв.

Още по темата

"Момчетата бяха с туристически обувки, но на мен ми се стори, че облеклото им не беше подходящо за изкачването на висока планина. Бяха по къси панталони, с къси ръкави, нямаха дебели дрехи, които да ги затоплят при температури от 3-4 градуса”, разказа един от спасителите, участвали в операцията по намирането на момчето в планината.

Както Dnes.bg съобщи в неделя Планинската спасителна служба се притече на помощ на белгийски туристи, оказали се в бедствена ситуация в Рила. Един от двамата получил контузия под Додов връх.

Последва тежка 15-часова спасителна операция, при която двамата младежи бяха свалени посред нощ от планината.

Момчетата били оставени от група скаути, които по-късно са се срещнали с пострадалия в София, където той е бил прегледан от лекари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
До N7. Първо трябва да има къде да кацне хеликоптера (явно не познаваш маршрута). Второ, застраховката трябва да покрива цената за хеликоптера - плащаш и получаваш. Трето, ситуацията не е била животозастрашаваща. В случая имаме комбинация от глупост и безотговорност от страна на водача на групата, а за това също не се полага хеликоптер - по-скоро 10 тояги на голо.
12
1
 
8
 
! Отговори
всезнайко преди 5 години
Ако си ходил натам, а се съмнявам да си бил по-далеч от хладилника и кварталното кафе, щеше да знаеш за какво иде реч. Има наклони по над 70 градуса и то не за по 15-20 метра, а по 180-200 метра. Спасителите никога не са се оплакали, а няма и да го чуеш. Защото са мъже с главно М. Доброволци, които отлично знаят че не трябва да очакват нищо и не го правят. Сами си плащат екипировката, сами рискуват живота си, за да спасяват пострадали. Безплатно. Застраховките ако ги има отиват в БЧК.
11
2
 
6
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Браво на за добре проведената акция,но 2600 метра е все пак , не 8600.
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма истерия, голямо нещо! Чак да съжалиш, че си се обърнал към спасителите. Да се почувстваш виновен, че си ги потърсил.
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Снежна буря ли е имало, виелица, с пориви на вятъра не знам си колко км/ч, или ураган, тайфун, лавина... Някои прекалено много драматизират, от мухата правят слон. Атмосферни условия, при които другите са се придвижили нормално, въпреки кг си, с къси панталонки... а други представят нещата сякаш са провели спасителна операция на Еверест.
8
4
 
14
 
! Отговори
За номер 2 преди 5 години
За атмосферни условия да си чувал? Май не си бил много на високо в планината...
7
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, тия, дето са нацъкали минуси на пост 2, да обяснят с какво не са съгласни!Че в 21. век нямаме никаква техника за откриване на хора и пращаме пеша по 10-15 човека да издирват някого?И какво ви засягат килограмите на момчето? Като е едро няма да ходи на походи ли?
6
6
 
11
 
! Отговори
Турист преди 5 години
А що се отнася до нашите спасителни служби, на един познат при подобен случай около Мусала, под Алеко му бяха казали, че ако няма в себе си 700 лв., няма смисъл да тръгват.Не вярвям да ме е излъгал. Пострадалия е нямал застраховка.
5
2
 
39
 
! Отговори
Турист преди 5 години
Да споделя, че в събота спускахме от вр. Дамга към х. Скакавица през 7-те Рилски езера. Начи що народ видях по къси гащенца и тениски, без раница, без връхна дреха, без дори дъждабран. Час след като ги срещахме на езерата бяхме в хижата. Точно 10 мин след пристигането такъв дъжд се изля, че не ми се мисли какво е ставало горе по склоновете на езерата. Съвет: Дали е зима или лято, в планината винаги се ходи подготвен с екипировка като за късна есен. Все пак си над 2000+ метра надм.в.
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо неговите хора са го изоставили? Те нямат ли правилник на скаутите? Това е безумие!
3
4
 
5
 
! Отговори
маларт преди 5 години
дебеланко, ама пак добре е, че не е като Лукаку, че щеше да е още по-сложно. има си застраховка и всичко си е наред. другият път ще е с хавайка и бермуди
2
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В белите страни пускат хеликоптер и за час- два е открит и закаран в болница. У нас 15 часови тежки операции.
1
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите спасителни служби са супер. Браво!