НСИ предвижда нулева миграция до 5 години

Предстои и преброяване на населението през 2021 г.
10 юли 2018 07:22, Надежда Йосифова
108
НСИ предвижда нулева миграция до 5 години
Снимка: Bulfoto, архив

Колкото българи напускат страната, за да търсят щастие в чужбина, толкова и ще се завръщат от странство у нас. И така емиграцията ще спре.

Предвиждането за нулева миграция най-късно до 5 години е на Сергей Цветарски - председател на Националния статистически институт в интервю за "24 часа".

Прогнозата на шефа на НСИ е поради стопяващата се разлика между връщащите се в България и заминаващите извън границите й. По думите му и раждаемостта у нас не е ниска. Дъното е достигнато през 1997 година и оттогава тя върви нагоре.

НСИ започва подготовка и за следващото преброяване на населението, което ще е през 2021 година. Тепърва ще се решава дали то да бъде електронно, с преброители или смесено.

Освен преброяване на населението, ще се събира и информация за жилищните характеристики на домовете, за енергийната ефективност на къщи и апартаменти.

Със сигурност ще ни питат и за предмети с по-дълъг живот като печки, перални, климатици, плазмени телевизори... Вероятно сред въпросите ще е и каква професия упражняваме. Целта е да се проследят условията, при които живее населението.

Последното преброяване у нас е било през 2011 година, като в него са участвали около 45 хиляди преброители. Близо 42% от хората са попълнили анкетите онлайн, а за предстоящото преброяване се очаква броят им да е по-висок - 68%, имайки предвид факта, че такъв е процентът на домакинствата, ползващи интернет. 


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Казаното със сигурност не е вярно, защото за раждаемостта има точни годишни данни. Пикът беше 2012-та год. и оттогава е в спад.
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
да се уволнят поради некадърност
98
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В НСИ веднага да отворят всички прозорци и да проветрят до утре. Явно са пушили нещо яко.
97
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България ще се оправи като измрат феновете на бсп
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щастливи са вярващите!
95
1
 
13
 
! Отговори
xaxa преди 9 месеца
Дори и да има нулева миграция разликата между родени и починали е много голяма. Миналата година са се родили 63 955 хиляди деца а починалите са 107,107 хиляди. Естественият ни прираст е около минус 40-45 хиляди на година. Трябва по някакъв начин да се намали смъртността което не знам дали е възможно на този етап за да запазим населението си.
94
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НСИ предвижда нулева миграция до 5 години

Вероятно според планът Ран - Ът до тогава трябва да ликвидират коренното население тука
93
14
 
8
 
! Отговори
бивш емигрант преди 9 месеца
Статията е напълно вярна. 100% сум сигурен че плюещите по долу не са помирисвали чужбина защото ги е страх и не искат да рискуват.
Катото е толкова хубаво на Запад защо не емигрирахте бе. За последните години стандарта на Запад падна много в Бг се повиши. Вече е напълно безмислено да работиш като обикновен бачкатор каквито са 90% от българите за 1200 евро. Струва си само ако работиш квалифицирсна работа. Момента за емиграция беше преди 10-20 години тогава се правеха пари сега си е почти като тук
92
2
 
10
 
! Отговори
Българка преди 9 месеца
До Владок

Турска фабрика, управител - турчин, кво да кажа, пак роби търсят...
91
4
 
26
 
! Отговори
ПРАКТИКА преди 9 месеца
ВСЯКО РОДЕНО ДЕТЕ ИЗВЪН БГ,,,,ЩЕ СЕ ВЪРНЕ СЛЕД ВРЕМЕ ДА ПРОДАДЕ БАЩИНИТЕ И МАЙЧИНИТЕ ИМОТИ...ТУК ТАМЕ НЕКОЙ СТАРЕЦ ДА СЕ ВЪРНЕ...АЛО !!!!!!!!!
90
4
 
29
 
! Отговори
Владок преди 9 месеца
Шумен-чистак нова фабрика,казва се Камбро нещо си чужд инвеститор търси служители.Предлага за машинен оператор 550лв.-бруто.Четете ли софиянци? Този град е първенец по намаляващо население.Г-н Тиква,с такива пишман инвеститори ли ще върнете хората?
89
2
 
12
 
! Отговори
50 преди 9 месеца
Ами да.Верно е.Защото това ще е единственият резултат от нулевата раждаемост и емиграцията на последните млади българи след 5 години!Ей,големи учени имаме-какви "научни"открития правят само!Тези ще да са от новите професори!
88
2
 
9
 
! Отговори
мишо--мюемедалин преди 9 месеца
Няма да се плашите тези които ще останем тук до 5-10 години ще сме интегрирани от всякъде ---па и мешерето ще въведе ред.Няма да е като сега, на всеки празник ще има банкова и данъчна амнистия за строеж на къща няма да ми искат 1000 документа още 1000 рушвета и 2млн .км . разкарване...
87
0
 
1
 
! Отговори
не преди 9 месеца
До Правопис Простете невежеството ми.
86
2
 
9
 
! Отговори
до 84 преди 9 месеца
демек когато дойде комунизма. мда само тогава успяваха да задържат хората в коптора насилствено :Д
85
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"НСИ предвижда нулева миграция до 5 години"

Някой е в отпуска и се е напушил...
84
5
 
10
 
! Отговори
Чиновник, преди 9 месеца
точно такива като теб стожери на българщината и работохолизма ще останат тук и при Второ пришествие. Евалла, мой човек, машалла!
/То и заради такива се изнесе населението де, но това ще е в друга тема. Пък то и такива, като теб, къде и ли да идат.../.
83
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Миграцията ще намалее едва когато опашат цялата държава с три реда ограда и въоръжени патрули стрелят на месо. Спрат полети, влакове и автомобили, мрежи в морето и т.н. в този дух. Дотогава и последните българи ще сме се изнесли.
82
26
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 9 месеца
Повечето, които драскате коментари в тоя сайт сте от ниската прослойка на обществото и понеже го осъзнавате, затова сте много злобни и черногледи. В реалния живот нещата стоят другояче, но вие нямате толкова акъл, за да си дадете сметка, кое как е.
81
0
 
8
 
! Отговори
Правопис преди 9 месеца
До не
ОсЪкатява-не.Осакатява.Сакат.