Скок на тока, на газта, дъждове... Ще поскъпне ли насъщният?

През есента се очаква нов скок в цените, които ще се отразят на хляба
Обновена: 10 юли 2018 10:26 | 10 юли 2018 10:10,
40


Поскъпването на цената на природния газ и на течните горива, както и непрекъснатите дъждове за част от производителите водят до поскъпване на хляба.

Според експерти от бранша обаче към този момент няма основателна причина цената на насъщния да се вдигне, тъй като увеличението на тока и природния газ е от твърде скоро и производителите все още не са платили сметките, за да разберат как новите цени влияят на приготвянето на хляба. А поскъпването му в различни региони на страната най-вероятно е опит на търговци да тестват пазара.

Още по темата

"Хлябът е много конкурентна стока, би било трудно някой да промени цената му. Увеличението на енергоизточниците пък все още е малко, коментира пред Bulgaria ON AIR изпълнитeлният диpeĸтop нa асоциация "Aĸтивни пoтpeбитeли" Бoгoмил Hиĸoлoв.

Той уточни още, че през есента обаче се очаква ново поскъпване на електроенергията и нещата могат да се променят.

"Ако има някакви притеснения за скок в цената на хляба, те са по-скоро за зимата", подчерта Богомил Николов.

В студиото на Златимир Йочев изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева пък увери, че доколкото зърното и цената на брашното участват в себестойността и ценообразуването на хляба, драстични повишения в борсовата цена на пшеницата не се очакват.

"Tази година цените в началото на жътвата стартираха с около 10% повишение, но въпреки всичко България не е фактор и не може да влияе на борсовите пазари, особено в нашия регион, в който големи производители са Украйна и Русия", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега посегнете на хляба...благодарение на дъжда...Вие нощтно време налагате законите, и как да посегнете на народа....
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано Путин ви направи газта 1 000$ !!!
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените ще растат, оправдание все ще се намери, я много дъжд ще вали, я много слънце ще пече, я някой просто ще стане с г-за нагоре. Всички сектори са монополизирани от мафиотски структури, на цените не им остава нищо друго, освен да растат.
5
2
 
22
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Всичко расте заради газта. Защо правителството на Борисов, не се договаря с Газпром след като ЕК се догори с тях за еднаква цена на газта в целия ЕС? Предчувствам протести на есен.
4
1
 
19
 
! Отговори
преди 5 години
Направо 1000лв. една филийка, че да има равенство с заможните.
3
0
 
29
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе тука в Германия защо няма такова поскъпване на хляба и другите най-важни продукти без които не можем да съществуваме ?! Превърнахте тази държава в Турция , всеки ден инфлация !
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зърнопройзводителите не ги *! Боце им раздава безатно земята на хората, чрез субсийдики преминаващи директно в рента. Ех, кой да кара жипове после?
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да стане 3 лв , за да разберат кон боб яде ли .