Всяко трето домакинство у нас – самотен човек

Подобни са тенденциите в целия ЕС
10 юли 2018 14:55, Елка Василева
42
Всяко трето домакинство у нас – самотен човек
Снимка: архив, Булфото

Около 33 на сто от българските домакинства или почти всяко трето домакинство у нас се състои от самотен българин, показват данни от анализ на Евростат за процента на самотните домакинства в ЕС през 2017 г.

Подобна тенденция се наблюдава в целия Европейски съюз - почти една трета от домакинствата там са били от възрастен човек без деца, отчита анализът.

Според данни от последното преброяване на НСИ у нас има тенденция към увеличаване на броя на едночленните домакинства. През 2001 г. те са били около 660 хиляди, през 2011 г. - около 900 хиляди, а днес надхвърлят 1 милион от общо близо 3 милиона домакинства у нас.

Най-голям е бил относителният дял на едночленните домакинства в област Велико Търново - 38 на сто и София-град - около 36 на сто.

Най-малко едночленни домакинства са регистрирани в област Кърджали - около 22 процента.

Половината от едночленните домакинства у нас се състоят от неработещи лица или пенсионери. Домакинствата с 1 пенсионер са позиционирани около 46 на сто в градовете и около 72 процента - в селата.

Големият брой едночленни домакинства, състоящи се от едно лице на 65 и повече години, поражда и редица сериозни проблеми в обществото ни, свързани с разкриването на служби за социално и здравно подпомагане на тази категория домакинства.

Освен това приблизително във всяко 12-то едночленно домакинство у нас лицето е с намалена работоспособност или признато трайно увреждане, сочат данните на НСИ, цитирани от БТА.

Всяко трето домакинство в ЕС е било от едно лице

Последните статистически данни за размера на домакинствата в ЕС показват, че през 2017 г. около една трета от домакинствата в държавите-членки са били от един възрастен без деца или всяко трето домакинство в ЕС е било на самотен европеец.

Най-висок е бил делът на самотните едночленни домакинства в Швеция - над 50 процента.

Домакинствата от едно лице в Дания, Германия, Литва, Финландия и Естония съставляват между 40 и 45 процента от домакинствата в съответните страни.
Най-нисък е бил делът на едночленните домакинства в Малта - под 20 процента.

Страни с нисък дял на едночленните домакинства са още Португалия, Хърватия и Словакия - по 23 на сто, Полша - 24 на сто, Кипър - 25 на сто и др.

Според данните на европейската статистика през 2017 г. в ЕС е имало над 220 милиона домакинства, като 33 процента от тях са били от едно лице, което представлява и най-често срещаният вид домакинство в ЕС.

Следващата конфигурация на вид домакинство в ЕС е двойка без деца - около 25 процента от всички домакинства в ЕС.

Третият най-често срещан вид домакинство в ЕС се състои от "двойка с деца", от които през 2017 г. в ЕС е имало 44,3 милиона или 20 процента от всички частни домакинства, отчита Евростат.
 


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Явно никой от вас незнаен какво е самота!!!!когато сядате сами на коледната или новогодишната трапеза как се чувствате??????когато се разболеете и няма кой да ви даде чаша вода как се чувствате??????хей самотници отговорете ми!!!!
36
0
 
2
 
! Отговори
annybody преди 8 месеца
Първо, понятие "двама самотници" не съществува - силогизъм.
Второ, съвсем естествено е, след като си отгледал и изучил децата си, след като си им осигурил самостоятелно жилище, да живееш отделно от тях - никой не иска да търпи две-три поколения под един покрив.
Дори когато единият остане сам, не иска да напусне дома си, камо ли пък да се натрапи на децата; предпочита да се справя сам, доколкото може, и да не иска нищо от никого. "Сам" невинаги означава "самотен".
35
1
 
12
 
! Отговори
Познавам хора, които преди 8 месеца
от по няколко години са стабилни двойки, но не живеят заедно. Всеки си има жилище. Поне няколко от тези двойки планират съвместно бъдеще и деца, но след известно време. Не са бедни, за да се съберат заедно и да делят разноски. Все още изграждат себе си - учат, специализират и т.н.
Не мога да разбера какъв е този бяс срещу хората, които не са започнали да се размножават още на 18 г., ангажирайки цялата рода да им помага? Отговорният, самостоятелен човек защо е вечно хулен и подозиран у нас?!
34
2
 
6
 
! Отговори
Кой пък ви каза, че преди 8 месеца
самотно живеещите нямат деца?
Нормално ли е по 2-3 поколения да се завират заедно в едно жилище? И да си късат нервите един на друг, защото всяко поколение има своите потребности и ценности?
Защо пълнолетният млад човек да не живее самостоятелно, докато срещне подходящ брачен партньор?
Защо овдовялата свекърва да се натресе при младото семейство, особено ако е все още здрава и не е престаряла?
Нормално е да не живееш сам:
1. Когато отглеждаш малки деца
2. Ако на старини не си вдовец или разведен
33
0
 
5
 
! Отговори
С малката пенсийка, преди 8 месеца
самотният пенсионер не може да си позволи да плати на някого два пъти в годината да му измие прозорците и плочките в банята, защото за пенсии пари няма! А пари няма, защото всички финансови средства, откъснати от залъка ни, за да напълнят соц.фондове, отиват за неработещите индуси, поради което не остава за соц.пенсии. Затова социалните пенсии се късат от фонда, предназначен за трудовите пенсии. И трудовият пенсионер разчита на соц.служби да му пращат понякога чистачка, но на тях това им тежи!
32
1
 
5
 
! Отговори
Бре бре бре преди 8 месеца
Големият брой едночленни домакинства, състоящи се от едно лице на 65 г и повече години, поражда и редица сериозни проблеми в обществото ни, свързани с разкриването на служби за социално и здравно подпомагане на тази категория домакинства

Виж ти! Хора, които 40 г. са били полезни, работили са, плащали са данъци и продължават да плащат, ТОЧНО ТЕ ТЕЖАТ НА СОЦИАЛНИТЕ НИ СЛУЖБИ, които са ангажирани с хрантутене и грижи за онези, от които файда няма, а само безконтролно размножаване! Виж ти, виж ти!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 30
Просто излесте за малко от клишето и от налаганите ви ориенталски норми на поведение. Не всеки има фикс идея да се размножава. Децата не са за всеки, семейството също и когато това се осъзнае ще има по-малко нещастни семейства и психически повредени деца в България.
30
2
 
9
 
! Отговори
еманципацията преди 8 месеца
До Стара мома
Ми хубу.
Решението си е твое, сама ще си носиш последствията.
Не те заплашвам де, може пък да си права. кой знае.
Да не мрънкаш след някоя година, че влака бил заминал. Досадно ще е.
29
2
 
2
 
! Отговори
хаха преди 8 месеца
До Digitalk
баба ти все с дебитни карти си е гледала здравето.
28
1
 
8
 
! Отговори
млад преди 8 месеца
До Анонимен27
А от какво трябва да ти е домакинството като станеш на 60?
Децата още при тебе ли искаш да живеят?
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А всяко второ домакинство е от двама самотници, колкото да се подпират и да се карат.
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вземете червеното хапче. Това че една жена не иска дете от даден мъж значи че не е срещнала подходящият алфа. И след това да намери подходящият бета снабдител от приятелските си кръгове които чакат на опашка за влагалището и който да го отгледа, когато и двамата са един и същи мъж тя се обърква на подсъзнателно ниво и иска да се разведе. Като има тестове за бащинство това съвсем обърква биологичната програма на жената и тя казва че това "не е за нея". Но при подходящите предпоставки ще бъде.
25
4
 
5
 
! Отговори
ццц преди 8 месеца
Споко! Баце Борисов и неговото правителство ще ви направят деца другари, заложили са го в програмата си.Посочили са бройка на бъдещи новородени както и бройка за близнаци.Всичко върви по план и пари има за това.Вие само им се обадете и кажете колко деца искате и дали да са близнаци или не както какъв пол да са.Веднага ще ви пратят подходящия човек който да свърши работата, а и вие после еднократна помощ ще вземете. И деца ще ви направим другари, вие само гласувайте за нас! Поздрави от Бойко.
24
6
 
19
 
! Отговори
Стара мома преди 8 месеца
до 22
Сама съм защото пробвах да живея с други хора, но се оказа, че не ми харесва изобщо. Не ми е приятно да се съобразявам с друг човек, нито да завися от някого. Не ми е приятно някой да ми се цупи, защото не си съобразявам свободното време с неговото. Не ми харесва някой да ми мрънка за бебе, каквото аз съм решила да нямам. Не е за мен просто. И не си прав - мен ми е супер лесно да си живея сама и ми е много много приятно.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво казва Евростат за китайските домакинства? Интересно ми е да разбера.
22
2
 
16
 
! Отговори
До Стара мома преди 8 месеца
Сама си,щото само джендъри останаха или смотаняци,дето не са виждали гола жена на живо.За такива не е ценност да си хванат гадже.Не ви е лесно на жените.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо учудващо,че в София има най-много самотници.Пълно е с джендъри и девственици,които се хвалят по форумите колко пари изкарвали.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако на чуека си му е добре нека пък си е едноличен....
19
7
 
6
 
! Отговори
Incel преди 8 месеца
Защо самотниците са само мъже, защото старите моми котките които отглеждат са ги изяли. Те имат биологична програма да отглеждат деца, затова завъждат котки.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 17
Идеята е не дали можеш а дали искаш. Кандидати винаги има по много.
Иначе масово тия с шкембетата и "твоите" чалга певачки са се намерили и са направили по едно , две или три като тях си още на млади години.
Когато човек няма други интереси не му остава друго освен да "върже" някого и да се размножава.