Борисов: В ЕС разбират, че ако не дойдат те, ще дойдат други

Премиерът пред министрите си: Реанимирахме темата "Западни Балкани"
107
Борисов: В ЕС разбират, че ако не дойдат те, ще дойдат други
Снимка: Правителствена пресслужба

Лондонската среща е ярко доказателство, че реанимирахме темата "Западни Балкани", отчете премиерът Бойко Борисов пред министрите си.

Премиерът ги запозна с резултатите от вчерашната среща на върха в Лондон по инициативата "Берлински процес", в която той взе участие.

Още по темата
"Ние не сме член на този формат, но бяхме поканени, за да се покаже, че това, което България е направила, е правилно, важно и Берлин, Лондон, Париж стоят зад тези решения", добавя Борисов, според стенограмата от заседанието на МС.

По думите му от София бяха дадени послания и за единството на Европейския съюз, и за начина, по който може да се работи във формата 16+1. Мисля, че целта, която си бяхме поставили, е изпълнена, коментира той.

Благодарение на българската и на европейската подкрепа, темата за Западните Балкани остава актуална и след края на нашето председателство, отбеляза още министър-председателят.

Той изтъкна значението на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура, културният обмен и стабилността на Балканите. Колкото по-добре се развиват, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите, допълни Борисов.

По думите му идеята да се направят единни тарифи за движението на стоките, хората и товарите може да направи региона привлекателна за инвеститорите зона. Премиерът отбеляза също, че министрите, които имат отношение към общите балкански проекти, са получили указания да работят активно по тези теми.

"Мисля, че на този етап и големите държави в Европа разбират, че ако не дойдат те, ще дойдат други геостратегически сили. Така че успяваме и с вчерашната среща. Виждате, че една седмица след нашето европредседателство се провежда Лондонската среща. Именно в отговор на тези, които казваха: ами, като свърши Българското председателство, темата ще утихне", заяви още той.

Сред засегнатите на Лондонската среща въпроси е бил и този за газовата инфраструктура.

"От една страна чрез терминала ни в Гърция за втечнен газ, интерконектора, да имаме алтернатива на доставки и в същото време през газовия хъб "Балкан" да се осъществява търговия, транзит и всичко останало, което сме го говорили. Мисля, че в тази посока имаме много голям напредък, но нека да завършим, и водеща е Европейската комисия, така както беше поставено като условие и от руската страна, така че ние като първа държава сме най-важните, защото ако ние съумеем да направим модела, по който да се транспортира и търгува газът, който идва от Юг и Север, да можем да го направим по европейски модел", обяснява Борисов.

Той изтъква, че Великобритания е изключително важен партньор и трябва да се направи така, че Brexit да не се отрази много негативно върху икономиката, финансите, търговията с Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
До БГ преди 5 години
БОРИСОВ СИ Е ТАРИКАТ И БАНИЦАТА СИ Я ИМА ОТ ОНО ВРЕМЕ.ТОВА,ЧЕ МУ СЕ СБЪДНАХА МЕЧТИТЕ ИМА ПРИНОСВСЕ ТАКА ИЗЛЪГАНИЯ НАРОД.ПОСТАРАЙТЕ СЕ ДА ПРИПОЗНАЕТЕ ИСТИНСКАТА ДЯСНА АЛТЕРНАТИВА!!!!!!
75
2
 
2
 
! Отговори
Геш преди 5 години
До АнонименМога да ти кажа нещо за Барцелона и БОЙКО БАРЦЕЛОНСКИ !!!
74
3
 
10
 
! Отговори
Геш преди 5 години
Този ненормалник явно го е правил някой от Западните балкани
73
1
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Баце, какви газови хъбове бълнуваш още???? Северен поток 2 не искат да има американците, а ти хъбове....АЕЦ-а ни ще зареждат с американско гориво, а ти-строеж на нова аец ....Ние сме хората, които да плащат, само, а не да задават дневния ред.Както казваше Идола ти, Бай Тошо, когото се стремиш да достигнеш, но не си и негова бледа сянка даже: "Решава този, който има пари!". А ти, искаш най-бедната държава в ЕС да решава и задава дневен ред???? Наивник, популист, или живееш в паралелна вселена???
72
2
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До ИЗБОРИ ДО ДУПКА В БГПриятелю, когото и да избере народът, Герб имат механизмите да се преизберат сами за 110-ти път, ако се налага.Баце и Цецо са си научили уроците.А стадото пак ще блее учудено и ще псува по фолумите.Борисов, макар и елементарен в интелеста си, е послушен, слуша началниците, и е удобен.И го търпят. Ако беше като Орбан, отдавна да са извадили компроматите и да са го махнали, но е послушно пуделче. Джафка от време на време, я към Русия, Китай или турция, но е съгласувано с
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бате разбра най- после с какви се е събрал....
70
6
 
14
 
! Отговори
Ал Тиквоне преди 5 години
А Борисофф кой и кога го упълномощи да се изказва от името на целия Балкански полуостров ? А останалите балкански държави знаят ли за съществуването на нашия велик международник Боко и неговите глобални интергалактически планове за Западните балкани ? Питам редакторите на тая чутовна новина . Щото сред колегите ми чехи , поляци, сърби, румънци, унгарци , хървати и т.н , България я свързват и знаят само с 2 думи : МАФИЯ , КОМУНИСТИ и МАФИЯ !!!
69
5
 
18
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Ех бб приказките ти са като на лъжлив Съби- едни големи завъртяни и опашати,та чак километрати.Ти България добре я оправи,докара я като след Първата световна та тръгна и другите да оправяш,ама май никой от западните балкани не си дава държавата под наем?
68
2
 
11
 
! Отговори
Ха да видим преди 5 години
Ама в западните балкани могат да пцуват ЯКООООО!
67
2
 
12
 
! Отговори
поет преди 5 години
Парле ву франсе,дебело п.асе?
66
6
 
11
 
! Отговори
ИЗБОРИ ДО ДУПКА В БГ преди 5 години
НОВИ ИЗБОРИ ЗА СИЛНА ИКОНОМИКА И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ .ХА ДА ВИДИМКОГО ЩЕ ИЗБЕРЕТЕ,ПАК ЛИ ГЕРБ,БСП,ДПС,ОБЕДИНЕНИПАТРИОТИ-РУСОФИЛИ.АКО НЕ ВИ СТИГАТ 30г.ТЯХНОТОШИБАНЕ, ПУСНЕТЕ БЮЛЕТИНА ЗА ОЩЕ 4 ГОДИШНОШИБАНЕ,АМА ТОЗИ ПЪТ ЗА ЯКО ШИБАНЕ ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ВИДИТЕ СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА.
65
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджук ,кажи и за острова в Гърция .За колко милиона си го купи.
64
3
 
45
 
! Отговори
Гетото на ЕС преди 5 години
България затвърди положението си на най-периферна държава в ЕС
63
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че бате разкова *** на БСП, сега да пуска прасетата да си ходят в любимата им Расия.
62
4
 
26
 
! Отговори
радев преди 5 години
важно е вие да си ходите
61
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то в БСП няма комунисти, там са си най обикновени крадци и престъпници.
60
3
 
14
 
! Отговори
Име преди 5 години
боре, цензурата ти турска е много адски неграмотна, че да напише цшепе по всичките ти медии на роденият от майка тотовица, :-)))
59
1
 
23
 
! Отговори
Име преди 5 години
боре, цоцялизъма ви джендърски със зайко-кукурайко, меркел, клинтън, сорос и серж не е безкраен!
58
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ни взеха за да можем ние да ходим при тях да им слугуваме, никой няма намерение да идва, Вече толкова години никой не дойде, та сега ли ще дойдат. Идват само вносни стоки от тях.
57
3
 
41
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 5 години
Спомняте ли си Бойко каза че нашия черноморски шелф е фрашкан с газ и нефт и скоро ще станем като Кувейт...!!!