Европол спипа нелегални пестициди в България

"Сребърна брадва" конфискува 350 т контрабанда за 20 дни
11 юли 2018 22:05, Екип на Dnes.bg
8
Европол спипа нелегални пестициди в България
Снимка: Reuters

Европейската полицейска агенция Европол и службата за борба с измамите ОЛАФ конфискуваха 360 тона пестициди, нелегално внесени в България и в още 26 европейски държави.

Само за 20 дни рекордните количества са били задържани при операция,  проведена на летища, големи пристанища, на сухопътните граници и в цехове за преопаковка. Препаратите, които се използват за борба с вредители по растенията, били внесени контрабанда през април и май от Китай.

Те били или обявени като транзитни пратки или реекспорт за Русия, Украйна, Молдова и Турция, съобщават двете европейски служби.

Операцията, наречена "Сребърна брадва" 3 е подбрала 181 съмнителни пратки и е алармирала властите в 27 европейски държави за тях, бе съобщено днес.

При отварянето им митническите власти установили, че те съдържат необозначено вещество, без указан производител и състав. При пробите се оказло, става дума за thiamethoxam, синтетичен инектицид от групата на неоникотиноидите. Използването на тези препарати в ЕС е ограничено, тъй като се смята, че те са причина за измирането на пчелите.

Освен, че ощетяват лицензираните производители, контрабандните пестициди са опасни за здравето, тъй като използването и дозирането им не може да се проследи и контролира според стандартите за безопасно хранене. Използването на пестициди в ЕС е обект на строга регулация.

Общата стойност на контрабандата 1 млрд. долара.

Според Центъра за наблюдение на нарушенията на интелектуалната собственост ежегодно в ЕС загубите от използване на пестициди менте възлизат на €1,5 млрд.  Експертите смятат, че 14% от световния черен пазар на пестициди се реализира. в Европа.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИТЕ СА ОТРОВА ЗА СВЕТА.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Медената пита сили личи, а истинския мед се точи от лъжицата и се навива буквално на нея.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали разбирате защо меда от Китай е чисто менте. Глукоза + фруктоза. Слагаш лъжица в меда за едно денонощие и е захаросан.
И вместо мед ядете захар наподобяваща на хималайски сол.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В таз *** има много експерти на килограм дрънкат та се късат.
5
1
 
5
 
! Отговори
Кина преди 8 месеца
Брвo !!!
4
1
 
8
 
! Отговори
радев преди 8 месеца
па поссле кво сме яли и пили , алчност
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1

"Пчелари горе долу, от толкова време се оплакват от масово измиране на пчелни семейства." ...което горе-долу съвпада и с времето когато "био"-то започна да се прилага. За разлика от химическите инсектициди, които "удрят" по определени групи насекоми, то биологичните инсектициди не са селективни -тоест убиват всякакъв вид насекоми. Ама нали сега в Европа е модерно да се произвежда "био" а евро-зомбитата си мислят че правят добро за природата като купуват тези измишльотини...
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1

доказателства за думите ти: "пич вярвай ми"
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смятай че това се ползва от поне десет години сред нащи аграрни бизнесмени. Пчелари горе долу, от толкова време се оплакват от масово измиране на пчелни семейства. Горе долу, от толкова години е на власт оня тапир, прочелият само ян бибиян, до половината,но едва ли е замесен, като със суджуците.