Европол спипа нелегални пестициди в България

"Сребърна брадва" конфискува 350 т контрабанда за 20 дни
11 юли 2018 22:05, Екип на Dnes.bg
8
Европол спипа нелегални пестициди в България
Снимка: Reuters

Европейската полицейска агенция Европол и службата за борба с измамите ОЛАФ конфискуваха 360 тона пестициди, нелегално внесени в България и в още 26 европейски държави.

Само за 20 дни рекордните количества са били задържани при операция,  проведена на летища, големи пристанища, на сухопътните граници и в цехове за преопаковка. Препаратите, които се използват за борба с вредители по растенията, били внесени контрабанда през април и май от Китай.

Те били или обявени като транзитни пратки или реекспорт за Русия, Украйна, Молдова и Турция, съобщават двете европейски служби.

Операцията, наречена "Сребърна брадва" 3 е подбрала 181 съмнителни пратки и е алармирала властите в 27 европейски държави за тях, бе съобщено днес.

При отварянето им митническите власти установили, че те съдържат необозначено вещество, без указан производител и състав. При пробите се оказло, става дума за thiamethoxam, синтетичен инектицид от групата на неоникотиноидите. Използването на тези препарати в ЕС е ограничено, тъй като се смята, че те са причина за измирането на пчелите.

Освен, че ощетяват лицензираните производители, контрабандните пестициди са опасни за здравето, тъй като използването и дозирането им не може да се проследи и контролира според стандартите за безопасно хранене. Използването на пестициди в ЕС е обект на строга регулация.

Общата стойност на контрабандата 1 млрд. долара.

Според Центъра за наблюдение на нарушенията на интелектуалната собственост ежегодно в ЕС загубите от използване на пестициди менте възлизат на €1,5 млрд.  Експертите смятат, че 14% от световния черен пазар на пестициди се реализира. в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИТЕ СА ОТРОВА ЗА СВЕТА.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медената пита сили личи, а истинския мед се точи от лъжицата и се навива буквално на нея.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали разбирате защо меда от Китай е чисто менте. Глукоза + фруктоза. Слагаш лъжица в меда за едно денонощие и е захаросан. И вместо мед ядете захар наподобяваща на хималайски сол.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В таз *** има много експерти на килограм дрънкат та се късат.
4
1
 
5
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Брвo !!!
3
1
 
8
 
! Отговори
радев преди 5 години
па поссле кво сме яли и пили , алчност
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1"Пчелари горе долу, от толкова време се оплакват от масово измиране на пчелни семейства." ...което горе-долу съвпада и с времето когато "био"-то започна да се прилага. За разлика от химическите инсектициди, които "удрят" по определени групи насекоми, то биологичните инсектициди не са селективни -тоест убиват всякакъв вид насекоми. Ама нали сега в Европа е модерно да се произвежда "био" а евро-зомбитата си мислят че правят добро за природата като купуват тези измишльотини...
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1доказателства за думите ти: "пич вярвай ми"