"Германците" се връщат в Столипиново - време за харч на сватбени рокли

"Променили са се, по-учтиво поздравяват, държат се по-културно"
11 юли 2018 21:22, Елка Василева
27
"Германците" се връщат в Столипиново - време за харч на сватбени рокли
Снимка: Дойче веле / В. Божилова

През юли всеки трети автомобил в Столипиново е с германска регистрация. А сватбените рокли се харчат по-бързо от зеленчуците. Причината: "германците" се връщат. Те вдигат сватби и правят ремонти, пише В. Божилова в репортаж, публикуван в Дойче веле.

В началото на юли Столипиново започва да се пълни. "Германците" се връщат за ваканцията. Това е моментът, в който автопаркът по улиците на квартала, определян като най-голямото ромско гето на Балканите, се нашарва с германски номера.

Обичайното возило, закупено в Германия и успяло да докара емигрантското семейство до Пловдив, е поне на 15-20 години, не претендира нито за марка, нито за лукс, но очевидно върши работа.

На сватба в България

И Мехмед е закупил своя автомобил в Германия. БМВ за три хиляди евро. От две години насам младият мъж живее там с жена си и тригодишния им син. Те имат малък магазин за дрехи във Вилберт. Леля му има подобен магазин в Столипиново. Сега тя отсъства, така че семейството на Мехмед я замества, вместо да почива. Облеклата в магазина са дамски, преобладават лъскавите дрехи, подходящи за официални поводи - най-вече за сватби.

"С връщането на "германците" започват сватбите", казва Роза, която е останала да живее в пловдивския ромски квартал. "Гурбетчиите обикновено това правят тук, вдигат сватби. Даже и да са се взели там, тук празнуват", обяснява жената и въздиша: "Ами то повечето от младите заминаха, тук останахме само баби и деца. Помагаме си както можем, продаваме си разни неща един на друг, така поминаваме."

И действително. Пред обичайните сергии за домашни потреби и препарати за почистване я се спре някой, я не. Същевременно двете златарски ателиета на главната улица "Възход" и магазините за сватбени рокли са пълни с жени. В Столипиново през лятото сватбените рокли се харчат по-бързо от зеленчуците на пазара.

"Променили са се"

"Eх, дойдоха си", казва един възрастен мъж, седнал в кафене близо до един от магазините за сватбени рокли. Неговият брат също е в Германия, заедно със семейството си. Той е един от първите завърнали се това лято отпускари гурбетчии.

"Променили са се, по-учтиво поздравяват, държат се по-културно", коментира мъжът от кафенето и добавя: "Ама едва ли от германците са го научили това, с тях те имат по-малко взимане-даване. Повече работа имат с турците там." Възрастният мъж обяснява, че в края на ваканцията брат му пак ще се върне в Германия. "Няма какво да правят тук."

Липсата на перспектива в България кара жителите на Столипиново да търсят варианти в чужбина, най-често в Германия. Повечето от тях не късат връзките си с родния квартал. Връщат се по време на отпуските си. В блоковете наоколо личи и с просто око къде живеят. Входните им врати са укрепени като за атака, по някои дори има рулетки, спуснати до земята.

Най-често редовите гурбетчии се връщат, за да заведат децата си на море, да направят някой дребен ремонт в пловдивската си къща, да купят мебели или електрически уреди, да си платят дълговете. Очевидно архитектурните забележителности на Столипиново от по-ново време - разточителни палати с арки и колонади - не са построени с пари от работа в строителството, миене на чинии и чистене на къщи.

Кой забогатява в Германия?

"В Германия забогатяха само проститутките и сводниците от Столипиново", казва с известна горчивина Мехмед. "Ние работим нормална работа, трудно ни е, но се справяме. Там ни е по-добре, отколкото тук. Трудно отворихме магазина там, тук става по-лесно. Но все пак успяхме да го направим и сега с това се занимаваме."

Като непосредствено потвърждение на неговите думи в този момент по тясната уличка преминава мощен лъскав джип с германска регистрация. "Примамват момичетата с обещание за работа", казва Роза, която дълги години е била чистачка в началното училище в квартала. "Обикновено са някакви познати, дори и роднини го правят. Първия месец всичко е наред, а втория .. Тогава вече ги изкарват на улицата и ги правят проститутки. От беднотия е това."

И дъщерята на Пепа е в Германия. Дълго време тя се хвалела с нея, показвала на драго сърце огромния телевизор, който ѝ купила и благодарение на който полусрутената ѝ къщица и днес продължава да прилича на киносалон. Разказвала, че в Германия дъщеря ѝ работи като "крупиерка". Днес обаче Пепа е ядосана. Друго работи дъщерята, но на възрастната жена не ѝ се говори за това. Заета е с грижите за трите си внучета, които са останали да живеят при нея.

Децата от Столипиново

Децата са най-щастливите хора в Столипиново, особено тези, които се връщат от Германия. Животът в квартала протича на улицата - от сутрин до вечер. В Германия е друго - през повечето време там си стоят затворени у дома. В Столипиново малчуганите тичат по цял ден из прахта, която сякаш е тук, за да напомни на завръщащите се от гурбет семейства защо са напуснали родния град. "В Германия не мия маратонките на сина ми, поне не всеки ден, защото там е по-чисто", разказва Анка, която си е дошла за отпуската. "В Столипиново се налага да ги мия всеки път, щом се върне от улицата", добавя жената.

Повечето от малчуганите, тичащи по улиците, подхвърлят немски думи. Дори тригодишният Гюней може да казва "Nein". През последните години все повече деца напускат временно кварталното начално училище и заминават за Германия. За два, три, шест месеца. Или за няколко години.

През последната учебна година 56 деца са напуснали училище "Кирил Нектариев" поради тази причина. През същия период обратно в училището са се върнали 33 деца. В него учат общо 450 деца.

Не може да се отрече, че емиграцията в двете посоки превърна немалко ромчета в полиглоти. Освен немски много от децата, заминали в Германия, са понаучили и английски. Така например в края на юни италиански актьори работиха с деца от Столипиново в театрална работилница. И общуваха едни с други на английски.
 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 месеца
До Анонимен13А беше време, когато и българи не пускаха повече от 3 месеца в Германия.Да са им честити сега новите попълнения, свръж интелегентни, образовани, работливи, от близо и далеч.Българите поне отиваха там да работят, а не да......
20
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 месеца
И за проститутките и сводниците не сте прави. Тези, с джиповете, са или доктори, или инженери, или друга уважавана профисия в Германия, а тук са винаги недооценени.Милиарди се изляха за "ромско включване", и това е резултата.и още по-зле ще става-след 20-30 години, началник на внучето ви ще е полуграмотен ц-игани-н, но от правилната партия, или от правилния клан, а вие си гласувайте сега за Герб, който ги поддържа всячески и ги развъжда все едно са застрашен вид...
19
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 месеца
Половината от тия, които са там, получават тук помощи за безработни, инвалидна пенсия или някакво друго плащане.Не е проблем веднъж на няколко месеца да дойдеш и да се подпишеш на борсата, например.Държавата нехае.А за сватбите-защо тук ли? Елементарно е.Представете си 3 денонощия яка музика, ц-иган-ия , кючеци, гюбеци, затваряне на улица, шатра по средата и цял квартал да не спи, а немската полиция да си затваря очите, и на 112 да не реагират, като чуят адреса...
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо е необходимо да се знае във всеки ромски квартал на България просяците и гепачите кога са се върнали от белите държави?
17
1
 
7
 
! Отговори
Св преди 8 месеца
Oчаква се също повишен оборот на Лафки-те в квартала и допълнително повишение на ФПЧ от усърдното търкане на билетчета ...
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Германия поне ще ги пращат на училище, за разлика от тука. Така че нека да си стоят там.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Домашни любимци на баба меркел.
14
0
 
7
 
! Отговори
Идеално преди 8 месеца
Подкрепа от мен.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"В Германия забогатяха само проститутките и сводниците от Столипиново", казва с известна горчивина Мехмед.

Добре ама нали е "ромска" махала А те "турци"-ОБЪРКАХ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
12
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ХА-ХА-ХА !

Знаеш ли кога ще се върне ромче, родено и израснало в Германия? Колкото се връщат в Турция турците, родени в Германия. Връщат се, за да си вземат булки и да ги отведат със себе си обратно в Германия.
Дай Боже да се отървем по този цивилизован начин. На Германия - честити нови попълнения! Все пак, нашите роми са за предпочитане пред сомалийци, афганци и други тем подобни.
11
1
 
30
 
! Отговори
АНАЛ - ЛИЗАТОР преди 8 месеца
ДОКОГА ПЪТУВАЩИТЕ В ЧУЖБИНА И СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЛЪСКАВИ ЛИМУЗИНИ И ДЖИПОВЕ,

ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОЛУЧАВАТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И ДЕТСКИ ОТ ГЪРБА НА ВСЕ ОЩЕ ОСТАНАЛИТЕ ДА РАБОТЯТ В БГ БЕДНИ БЪЛГАРИ ?

ДОКОГА ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП ?

ДОКОГА БЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ?
10
5
 
13
 
! Отговори
Герберастки кандидат преди 8 месеца
Благодаря на БСП, че ни вкараха в ЕС. По този начин тази uzмеt се махна от България. Лошо ше е ако тези ...... гласуват, защото ще докарат ромските инкубатори от ГРОБ отново на власт. Ако не бяха отворени вратите за ЕС, тези .....щяха да са мнозинство!
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормално за Пловдив! Все пак е градът, който е известен с най-голямата ромска махала на Балканите! Европейска столица на културата, хахахах!
8
6
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 месеца
Защо си мислите, че това е явление само в Столипиново ?
Вие ходили ли сте в провинцията ? Имам предвид по-малките гладове и селата.
Навсякъде е пълно с роми със автомобили с европейска регистрация. На тумби са !
Пред КАТ във всеки средноголям град се регистрират автомобили предимно от роми.
В строителните хипермаркети пазаруват основно ромски фамилии.
Ремонтират !
Строят !
Защото един ден ще се върнат ...
А, българите не ...
7
0
 
12
 
! Отговори
Anus shepti преди 8 месеца
ДА СИ ВЗЕМАТ КЛАРИНЕТИТЕ И ТОНКОЛОНИТЕ ОТ ГЕРМАНИЯ ЧЕ ГЮРУЛТИЯ ПРЕДСТОИ В ПЛОВДИВСКО
6
0
 
7
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 8 месеца
ВЕК КОГА ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН И АЗ ДА СЕ ЗАВЪРНА ТАМ ДЕТО СЪМ РОДЕН.
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Полиглоти!?само български не знаят!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те са си полиглоти поначало, български, турски, скандинавски. Сега са научили и немски и английски...
3
3
 
31
 
! Отговори
Гост преди 8 месеца
До Анонимен
Детето става гражданин на държавата на чиято територия се е родило. Да раждат там и да са им честити новите Немски попълнения.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми даже родени Германия децаъта с български родител стават директно българи.