Спрените лекарства за кръвно и сърце - дали е борба на интереси

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов чака отговор от институциите
11 юли 2018 21:33, Красимир Ангелов
6
Спрените лекарства за кръвно и сърце - дали е борба на интереси
Снимка: Bulgaria ON AIR

В цяла Европа бяха блокирани лекарства за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Причината е примес в активното вещество валсартан, който се определя като вероятен канцероген, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Още по темата
Европейската агенция по лекарствата и здравните институции в отделните държави на Стария континент вече работят съвместно, за да проучат степента на замърсяване с опасния примес и влиянието върху човешкия организъм. У нас са блокирани 62 лекарства, които се приемат от над 160 000 пациенти. Спирането им е превантивна мярка и няма място за паника, заяви от парламентарната трибуна днес директорът на Агенцията по лекарства проф. Асена Стоименова.

Народният представител от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че от агенцията е трябвало обяснят, че е възможна алтернатива на лечението, че тя съществува и че останалите партиди лекарства на пазара не съдържат този продукт.

"Това коментирахме и в залата, че зад цялата тази информационна вълна, която беше подхвърлена в множество сайтове, в множество медии, могат да стоят и други интереси", каза в студиото на "Денят ON AIR" проф. Георги Михайлов.

Депутатът от БСП обясни, че може да се окаже, че съставката, за която се предполага, че е канцерогенна, не е в значими количества, които да увредят здравето и всичко да се окаже борба на интереси.

"Самият факт, че има стотици медикаменти, които са на различна цена и които се използват за лечението, говори, че могат по една или друга причина да се търсят чисто търговски интереси за защитаване и да се използват средства, които в никакъв случай не са в интересите на българските граждани", допълни проф. Михаклов пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен също, че е трябвало от Агенцията по лекарствата да излязат по-рано със становище и да обяснят какъв е случая. Народният представител добави също, че очаква отговор от професионалните институции, които трябва да проучат въпроса.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Asp преди 5 години
Я сега да помислим малко изваждат далтиазема от 60 мл които е много ефективен и струва 2.20 лева кутията и го заменят с неефеиктивния *** алдизем които е македонски генерик на същата цена другия заместител които е ефективен и по качествен от алдизема е реновия от 10 мл на 15.20 лева цена значи корупцията е на мнго високо ниво и някои хора не милиони а милиарди ще направят много вярна статия
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видиш ли социалист, удари му шамар! Все ще има защо! Еша им няма на червените *** да приказват глупости и да всяват паника.Проблемът не е във валсартана по принцип. Не той е канцерогенен, а примес в това вещество, произведено от конкретен китайски производител. С другите валсартани, произведени другаде, проблем няма.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей нямат наяждане нашите новобогаташи и търгаши доктори ! Джипитата вече от врътките и ковергентните игри с фарма фирмите станаха от голтаци в милионери,а болните бог да ги прости! да ви *** и реформите и демокрацията и всичко!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идва китайска делегация с инвестиционен демарш в Европа и хоп - точно лекарствата от китайски производител се оказват вредни! Великата Агенция по лекарствата изпълни поръчката. Във всяко лекарство има вредни или потенциално вредни съставки, но в интерес на бизнеса, информация се подава само когато е целесъобразно. А болните са подложени на допълнителен стрес.
2
13
 
3
 
! Отговори
Възмутително преди 5 години
Те от БКП не ни казаха и за Чернобил, ама на номенклатупата носеха безвредна храна и вода.Така ,че другарите обичат информационното затъмнение Лицемерно е
1
3
 
12
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Изцяло са мръсни конкуренционни курт-капани. Как така определиха че не знам си ква молекула била канцерогенна, бля-бля. Група учени се събрали и решили, след солиден подкуп - нещо нормално за медицинските специалисти, по принцип са много алчни и корумпирани и безотговорни, колкото по-висока са в йерархията и имат титли!