Стряскаща прогноза: Българите под 5 млн. до 2080 г.

Как да преборим демографската криза?
11 юли 2018 21:16, Красимир Ангелов
40

2264 гледания   |  Още видео

В дни, в които населението по света расте, а хората постоянно се местят от страна в страна, положението в България приема стряскащ облик. Населението в страната се топи със страшни темпове, като прогнозите сочат, че през следващата година българите ще паднат под 7 милиона. 

Причините за стряскащата статистика не са нови - раждат се по-малко хора, отколкото умират. Свой дял в статистиката имат и миграционните процеси.

Ниската раждаемост от своя страна се дължи на това, че все повече млади жени избират кариерата пред семейството, а от своя страна двойките у нас отказват да имат повече от едно дете заради финансова несигурност.

Как можем да решим проблемите с демографската криза - в предаването "Директно" по Bulgaria On Air коментира Стоянка Черкезова от Българската академия на науките.

Прогноза на Националния статистически институт сочи, че до 2080 г. българите ще паднат под 5 млн. Ще се сбъдне ли стряскащата прогноза?

"Може да се очаква известна достоверност при прогнози до 2040 г. След това нещата придобиват толкова вероятностен характер, че няма смисъл изобщо да се коментират или да се притесняваме. Ако тези тенденции се запазят, до 2040 г. със сигурност ще паднем под 7 милиона души. Няма как при тези условия на ниска раждаемост и висока смъртност това да не бъде така.", коментира в предаването Стоянка Черкезова.

Как можем да преодолеем демогравската криза и да преборим високата смъртност? Вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On AIR


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
отново_внушения_не_х преди 8 месеца
Много им се иска на боклуците... Истината е малко по-различна. В чужбина има милиони качествени българи. Много от тях следят ситуацията в Бг. и изкупуват окрадените ниви на дядовците и бабите им. Един ден ще се приберат и предявят претенции пред подлогите на разни назлобено-комлексирани ***. Освен това се забелязва едно връщане на млади и роботливи хора от градовете към селата. Селото винаги е хранило и спасявало в тежки времена. Да произвеждаш съм храната си те прави достоен и независим. Честния труд облагородява
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 32
Простотията, алчнотията и глупостта са на огромна почит у нас. Също така има една огромна част от българите които са всичко друго но не и родолюбци - родоглупци! Други пък "интелигенти" знаят единствено да ни мятат пясък в очите че ще се запазим, че сме богоизбрани и още куп смехурии. Докато не се събуди народа шанс нямаме.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То и сега сме под 5 милиона - около 2 милиона българи и иколо 3 милиона други етноси. До 10 години българите няма да сме най-многобройния етнос в България, ако вече не е станало. Статистика брои и хората, избягали завинаги от България и затова ни изкарва 7 милиона, а реално сме под 5 милиона.
Фактитите са си факти - демокрацията и пазарната икономика унищожиха българите.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дали сме 6 или 9 милиона какво значение има? 9 милиона *** по ли е добре от 5 милиона качествени хора?
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като прочетем новата "творба" на "писателя" Иван Спирдонов от Велико Търново! Той ще е спасителя "в пъжта" на българите.
Ще ви мята пясък в очите макър и с тотално свалени гащи пък и без!
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На кой му пука, само вЕрващите не разбраха, че вървим към "закриване".
28
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 8 месеца
Демографска се ише с Ф! Най-неграмотни са журналистите!
27
1
 
1
 
! Отговори
Божа работа хм преди 8 месеца
живи и здрави до и след 2080 г вие пък сега ще живеем кой на колко му е силата и извън силата за годините живот на земята и за нациите важи
26
1
 
3
 
! Отговори
радев преди 8 месеца
сега са толкова, тогава ще са три
25
2
 
2
 
! Отговори
оцелели еми преди 8 месеца
има време до 2080 г. след 60 години ще оцелеем
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За демогеогравската криза,питайте,проф.Христов.Он за ви кажува
23
0
 
4
 
! Отговори
Влад83 преди 8 месеца
Точно, преди седмица тук имаше статия, че официално населението на България е паднало под 7млн.!Сега, пък ми говорят, това щяло да стане, след 20г., смешници...
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази статистика не вълнува никой в България.
И не е от оснонвно значение след като неработи банковата система
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
7 млн сме били горе долу и преди 150 години при освобождението. Което ще рече, че от тогава не сме мръднали и крачка напред. Чудно как в условия на робство за 500 години от 200-300 000 сме станали 7 млн?
20
0
 
3
 
! Отговори
тъй де преди 8 месеца
Да внесат малко руснаци... ако им понася жегата...
19
0
 
11
 
! Отговори
Нали в плана Ран-Ът преди 8 месеца
се предвижда българите да останат около 4 милиона. Това се отнася за етническите българи, които ще останат в България.
Не знам какво точно планират американците и дали това не е всъщност план на синовете Давидови, за да има къде да се наместят - при добър климат, възможности за развитие и поносими съседи.
Затова екзотичните да не се радват, те просто не влизат в тази сметка. Не знам какво е предвидено за тях, но евреин няма да те хрантути даром.
Идат ли сред турци, там няма да са с привилегии.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Природата се самопочиства. Природните закони не позволяват вакуум. След рециклирането на отпадъка мястото му се заема от по пригодни за целта.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига претопляхте манджите
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки си мята демографски прогнози,както си иска!
Истината е единствено в образованието!
15
1
 
8
 
! Отговори
как преди 8 месеца
Кажете на самотните пенсионери да върнат децата си от чужбина заедно с внучетата. те така