Каси, метални огради, дограма – правят ги в затворите

В над 10 цеха зад решетките затворници полагат труд
12 юли 2018 08:38, Елка Василева
11
Каси, метални огради,  дограма – правят ги в затворите
Снимка: архив, Булфото

В затворите у нас функционират 12 цеха, в които се правят мебели, обувки и керамични предмети. В София и Бобов дол работи печатарски цех, а пандизчийките от Сливен се трудят в шивашка фабрика.

Любопитни дейности, с които са ангажирани затворниците, са производството на метални оградни мрежи, както и на каси, врати и други изделия от черни метали в затворите, които се правят в София, Бургас и Пловдив, пише „Монитор“.

В столичния затвор пък дори работи цех за производство на алуминиева и ПВЦ дограма. Освен това затворниците често се включват при спасителни акции при бедствия и аварии или в случаите, когато трябва да се чистят паметници. За труд се брои и организирането на курсове и обучения, провеждани от лишени от свобода зад решетките.

Пандизчиите у нас са известни и като най-евтините производители на мебели. В Белене осъдените произвеждат градински табуретки и маси от ракита и върба. Масивното дърво пък се обработва в почти всички големи затвори у нас, а пандизчиите от Пловдив са известни като първите, започнали да произвеждат детски кошарки още по времето на соца.

Затворници от Белене ще произвеждат собствено сирене, което ще има тяхна запазена марка. Освен това те ще отглеждат сами животните си. Ще ги пасат, ще ги доят и ще сирят сиренето в специални калъпи. Продукцията ще се продава, а парите от продажбата й ще отиват в държавния бюджет. Това ще стане до края на годината, когато ще бъде изградено млекопреработващо предприятие на остров Персин, в което лишени от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене в европейски условия и по световни стандарти.

Изграждането на мандрата става възможно, след като Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ подписа договор с Държавен фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.2. Срокът на договора е 3 години, а общата стойност на проекта е над 3,3 млн. лева. В сумата влиза и безвъзмездна финансова помощ в размер на 50 процента от разходите, което включва подготовката на бизнес план и разработка на съпътстващите проекти по всички части на мандрата, разходи за строителство, оборудване и обзавеждане, пускане в експлоатация и др. Това ще бъде втората мандра на територията на място за лишаване от свобода. Вече седма година в затворническото общежитие в Смолян към затвора в Пловдив затворници произвеждат краве, овче и козе кисело мляко и сирене, предстои и въвеждане на технологична линия за кашкавал. Продукцията им е със запазена търговска марка на пазара.

1400 взели професионална тапия зад решетките

Над 1400 души са взели професионални тапии в затворите у нас, показва докладът на Министерството на правосъдието. През учебната 2016/2017 г. за ученици в местата за лишаване от свобода са записани 1431 осъдени лица и задържани под стража. Специалностите, по които се обучават лишените от свобода в училищата към затворите, са: стругарство, основни и довършителни работи в строителството, сухо строителство, производство на мебели, вътрешни ВиК мрежи, шлосерство, шивач, оператор в производството на облекло.

„През 2017 г. в местата за лишаване от свобода постъпват все повече лица с много ниска професионална квалификация, а голяма част от тях изобщо нямат такава. Акцент в социално-възпитателната работа с учениците продължава да е мотивацията на лицата за включване в образователния процес, както и за повишаване посещаемостта на учебните часове, за намаляване на безпричинните отсъствия, за създаване на кръжочни модули с професионална ориентация и за организация на самоподготовката“, отчитат от правосъдното ведомство.

Мотивирането на учениците за включването им в организираните извънкласни форми на работа също е от съществено значение. С помощта на учителите се подготвят викторини, рецитали, беседи и празнични програми, които лишените от свобода ученици представят пред останалите. Към училищата са създадени драматични състави, музикални формации, певчески групи и много други. Училищната мрежа в местата за лишаване от свобода за учебната 2015/2016 г. се състои от дванадесет училища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЪЛЕН ЦИРК!!!В ЗАТВОРА СЕ ВЛИЗА ЗА ДА БЪДЕШ НАКАЗАН А ТЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ВСЕ ЕДНО СА ОТИШЛИ НА РАБОТА ЦЕЛЕНАСОЧЕНО!!
9
1
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Логиката просто е покъртителна:Да даваш да се изработва нещо което трябва да е конструирано така, че да държи самите си производители извън дома ти. Казано с други думи, да сложиш селския пияница да пази бурето с ракията. И сега какво, като излязат извън затвора? Гледат къде има монтирани техни врати и прозорци и знаят точно как да ги разбиват без много шум. Просто гениално, толкова ли не можахте камъни да ги пратите да чукат или да копаят? Каква поредна блестяща мисъл на държавните ***!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че са затворниците че да ни движат икономиката, че иначе ние свободните нищо не произвеждаме. Само си клатим краката на държавна служба или се занимаваме с хазарт, наеми, далавери.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това да произвеждат каси ми изглежда много разумно -те ги правят ,те си ги отварят.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми да си направо да си поемат и охраната и да не допускат други да влизат
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това сирене ще се купува като топъл хляб друго си е да ядеш от сиренето на масови изнасилвачи и да даваш на детето млекце доено от педофили
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и вън не е по различно с тази разлика че от вън ако не бачкаш ще умреш от глад а въре ако не бачкаш ще лежиш повече ама на топло
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква идилия! Реклама на тези места ли правят? В Сливен ще раждат от Пловдив кошарки.. Белене сиренце!! Ех..депутати безплатно е и там ,нали все келепира търсите. Чакат ви
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, сами си правят оградите и вратите :)
1
1
 
16
 
! Отговори
Айде бе преди 5 години
Ами професионалисти са...разбиват навън,вътре правят!! Може да се усъвършенстват!