Радев говорил с Ердоган, казал му, че Турция е важен съсед за нас

Двамата обсъдили "Турски поток" в кулоарите на срещата на НАТО
41
Радев говорил с Ердоган, казал му, че Турция е важен съсед за нас
Снимка: Президентство

Президентите на България Румен Радев и на Турция Реджеп Ердоган са разговаряли днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

След разговора Румен Радев определи срещата като интересна и продуктивна пред български журналисти.

Още по темата
"Залогът за нашите добри отношения е взаимното уважение към вътрешнополитическия процес, касаещ дейността на партии и избори. Това за мен остава много ясно условие с Турция да имаме добри отношения", заяви държавният глава.

Той съобщи, че разговорът е засегнал въпроса за газопровода "Турски поток". Считам, че България е естественото продължение на тази тръба. Затова двете правителства трябва да работят в конструктивен дух, тъй като Турция е един от факторите, които вземат решения, посочи президентът, цитиран от БТА.

Той е запознал своя колега с последните проекти за промяна на Закона за вероизповеданията у нас. Още от встъпването ми в длъжност настоявам да има такъв закон, посочи държавният глава. По неговите думи Ердоган е приел това с добра нагласа. Трябва да работим така, че всички изповедания в България да бъдат удовлетворени от резултатите от този закон, отбеляза Радев.

"Откровено казах на президента Ердоган, че Турция за нас е важен съсед, партньор и съюзник. Искаме да развиваме добри отношения с Турция и точно затова настоявам между нас да не остават открити въпроси. Затова призовах по възможно най-бързия начин, ред е на Турция да покани за съвместната българо-турска работна група по имуществено-социални въпроси, която да разгледа въпроса с компенсацията на тракийските бежанци", добави той.

По повод коментари около участието му в церемонията в Анкара по встъпването в длъжност на Ердоган за пореден мандат, президентът Радев посочи, че е избран на поста си от българския народ и действа от негово име, взема решения от негово име. "Моят мандат не се дава нито от Европейската комисия, нито съм избиран от българското правителство", добави държавният глава.

За срещата на върха на НАТО той заяви, че е приключила с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза, и повишаване на отбранителната способности на всяка една държава.
 
Като най-важното от срещата държавният глава определи постигането на консенсус, че държавите-членки трябва да работят за повече отбранителни способности, но не това да се възприема като принуда отвън, а да бъде осъзната необходимост.

"Споровете в момента са за това кога да се достигнат два процента от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина", уточни Румен Радев. В рамките на срещата обаче лидерите на европейските страни са отбелязали, че трябва да се вземе предвид, че в парламентарните републики има съответните механизми, по които се определя бюджетът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера арестуваха писателя Харун Яхя. Религиозен водач в Турция който си има собствена телевизия. Говори за Исляма и пие вино в ефир. Има си и полуголи манекенки които мятат гюбеци по телевизията. Негови са думите: "Който дръзне да нападне Израел ще съборим небето над главата му". В дома му са открити десетки автоматични оръжия, пистолети и даже Кaлашников. Арестувани са и гардовете му. Това е вече десета ислямистка секта с оборот от милиони долари която е закрита а лидерите в затвора.
13
16
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Ако бяха си говорили на 4 очи щяха да обсъдят повече неща ,но вероятно са ползвали преводачи ! Нашият генерал е интелигентен човек и знае английски , но ходжата освен турски друг език не знае !
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А "демократичният" Ердоган ще признае ли геноцида над ерменският народ,както и на тракийските българи?.Дори и да го "признае" ще стане ли факт?Историческите факти не зависят от това дали некой признава нещо или не.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според турските медии са говорили около два часа на четири очи. Само с преводачите.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито една западна държава не изпрати хора ! .Любимият ти Виктор Орбан също беше. Вучич също. Медведев също.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега няма регистрирана нито една македонска Организация или Сдружение в България..Е как бре, ВМРО какво е? Не е ли македонска?
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми важен е разбира се . Един ден императорите путинчо и ердоганчи ще се делнат задунайската губернийка и румелийския вилает.Както периодично си правят .
7
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Турция по внимателно. Този е на мушката на големите играчи и скоро ще му спретант някой номер..Самият той е един от големите играчи :)
6
11
 
12
 
! Отговори
Горна Джумая преди 5 години
А кога българският съд ще регистрира партията на македонците в България ---- ОМО ИЛИНДЕНДосега няма регистрирана нито една македонска Организация или Сдружение в България.Това е пълна дискриминация от страна на България към македонците тук.
5
11
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Много ми е чудно защо Радев и Борисов отидоха в Турция на церемонията на султана ?!От ЕС май само българите отидоха ?! Нито една западна държава не изпрати хора ! Имаше от Русия Кения Нигерия Судан , Саудитска Арабия и все такива !
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хладна атмосфера. Нито Ердоган нито Шефа на турския генщаб Хулуси Акар не са въодушевени както с Бойко.goo.gl/nzzJwB
3
15
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
А "демократичният" Ердоган ще признае ли геноцида над ерменският народ,както и на тракийските българи?
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резидента е казал, каквото Шеломов му е казал, че трябва да говори. Нито дума повече, че после агента на КГБ Михайлов пак ще му се кара пред всички, че не е послушен.
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Турция по внимателно. Този е на мушката на големите играчи и скоро ще му спретант някой номер.