Радев говорил с Ердоган, казал му, че Турция е важен съсед за нас

Двамата обсъдили "Турски поток" в кулоарите на срещата на НАТО
41
Радев говорил с Ердоган, казал му, че Турция е важен съсед за нас
Снимка: Президентство

Президентите на България Румен Радев и на Турция Реджеп Ердоган са разговаряли днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

След разговора Румен Радев определи срещата като интересна и продуктивна пред български журналисти.

Още по темата
"Залогът за нашите добри отношения е взаимното уважение към вътрешнополитическия процес, касаещ дейността на партии и избори. Това за мен остава много ясно условие с Турция да имаме добри отношения", заяви държавният глава.

Той съобщи, че разговорът е засегнал въпроса за газопровода "Турски поток". Считам, че България е естественото продължение на тази тръба. Затова двете правителства трябва да работят в конструктивен дух, тъй като Турция е един от факторите, които вземат решения, посочи президентът, цитиран от БТА.

Той е запознал своя колега с последните проекти за промяна на Закона за вероизповеданията у нас. Още от встъпването ми в длъжност настоявам да има такъв закон, посочи държавният глава. По неговите думи Ердоган е приел това с добра нагласа. Трябва да работим така, че всички изповедания в България да бъдат удовлетворени от резултатите от този закон, отбеляза Радев.

"Откровено казах на президента Ердоган, че Турция за нас е важен съсед, партньор и съюзник. Искаме да развиваме добри отношения с Турция и точно затова настоявам между нас да не остават открити въпроси. Затова призовах по възможно най-бързия начин, ред е на Турция да покани за съвместната българо-турска работна група по имуществено-социални въпроси, която да разгледа въпроса с компенсацията на тракийските бежанци", добави той.

По повод коментари около участието му в церемонията в Анкара по встъпването в длъжност на Ердоган за пореден мандат, президентът Радев посочи, че е избран на поста си от българския народ и действа от негово име, взема решения от негово име. "Моят мандат не се дава нито от Европейската комисия, нито съм избиран от българското правителство", добави държавният глава.

За срещата на върха на НАТО той заяви, че е приключила с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза, и повишаване на отбранителната способности на всяка една държава.
 
Като най-важното от срещата държавният глава определи постигането на консенсус, че държавите-членки трябва да работят за повече отбранителни способности, но не това да се възприема като принуда отвън, а да бъде осъзната необходимост.

"Споровете в момента са за това кога да се достигнат два процента от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина", уточни Румен Радев. В рамките на срещата обаче лидерите на европейските страни са отбелязали, че трябва да се вземе предвид, че в парламентарните републики има съответните механизми, по които се определя бюджетът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези двама господа може и до утре да си говорят за всякакви тръби с руски газ , но решенията ги взема друг - този от Москва.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО БЕШЕ БОРИСОВ, ЩЕШЕ ДА ГО ПРЕГЪРНЕ И ТРИ ПЪТИ ДА ГО ЦЕЛУНЕ.ТАКА СЕ ПРАВИ ПОЛИТИКА.
32
2
 
7
 
! Отговори
Терминал 1 преди 5 години
Е това е президент, представете си оная г.а.д от герб да беше станала президент какъв срам щяхме да берем.
31
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ВГЛЕДАЙТЕ СЕ В ОЧИТЕ НА РАДЕВ / ГЕНЕРАЛИСИМУС НА ТРИ ИЗТРЕБИТЕЛА / !!! АКО СТЕ ОТГЛЕДАЛИ ВИЕ ДЕЦАТА СИ ,ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ !!! "ДАЙТЕ"МУ ШАНС "..." ТОЙ Е НАШАТА ОПОРА -ТОЙ Е НАЩА ВИСОТА "!!!!!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрофесорНазъм Хикмет не е комунистически автор,а реалист,който описва действителността в тогавашна Турция и трагедията в която живее бедното население.
29
4
 
12
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Анонимен--12; За геноцида на тракийските българи е виновна и Русия. Тя пусна турците до днешната граница.Комуннягите са виновни за избиването на ТАВРИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ. Те ги дадоха на Сталин.Русия е виновна за трите геноцида над Украйна. Общо жертвите са 13 милиона.
28
6
 
15
 
! Отговори
Президент надали ? преди 5 години
Летци си имаме, ама президент надали...
27
3
 
5
 
! Отговори
бай най преди 5 години
Немога да си карам трабанта нормално от турски тирове на поток, стига се излага Румене..Дано ни плащат да си опраяме пътищата от тях поне занапред!
26
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя главоч не спря да ни излага.
25
1
 
2
 
! Отговори
Кравата Пенка преди 5 години
До 6 Горна... А да ти го сложимм у пръделникаа рунтавв
24
16
 
19
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Ердоган си е казал за Радев: егати тъпия ***. Че и плешив. Не можаха ли българите по-кух президент да си изберат?
23
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик е Ердоган. Ако беше българин и Президент с правомощия щеше да бъде повече от Орбан. Такъв защитник на държавните интереси няма никъде. Просто нашите политици не струват нищо в сравнение с него. Чете стихове, прави обръщения по телевизията и започва с "Братя и Сестри". Плаче докато рецитира стихове на Назъм Хикмет. Много добър и едновременно много агресивен.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е, сменяте ли евро за турски лири, а?
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Горна ДжумаяКогато цъфнат налъмите!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не думай бе..Аз не думам. Фактите думат.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган ще оправи турция за 800 дни и не могат и да го изритат сега хахаха.
18
4
 
19
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Стига четки, Радев, топки трябват тука!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арестуваха още един който пък казваше, че мюсюлманите имат право да се женят с много жени и да ги бият. Също мюсюлманинът не трябвало да слуша музика и да пие кафе. Арестуваха го и него както и последователите му. Ердоган се разправя със сталинистки методи с всички. Даже каза: "Такива не представляват исляма а са за психиатрията. Както и последователите им".
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен "Самият той е един от големите играчи" не думай бе.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди месец арестуваха Алпаслан Куйтул - водач на друга религиозна ислямистка секта която призоваваше за Шариат в Турция и лидера й наричаше Кемал Ататюрк - алкохолик. Сектата е закрита и десетки последователи както и лидера й са в затвора.