Корупция ли? 42% българи си затварят очите за нея

Само 20% от българите биха съобщили на полицията
13 юли 2018 20:39, Екип на Investor.bg
36
Корупция ли? 42% българи си затварят очите за нея
Снимка: Dnes.bg

Близо 42 на сто от българските граждани не биха подали сигнал за корупция. Това сочи проучване на тема "Обществени нагласи относно противодействието на корупцията през 2018 г.", представено от Асоциация "Прозрачност без граници" и фондация "Фридрих Еберт", пише Investor.bg.

Гражданите биха подали сигнал, ако станат свидетели на корупция или имат информация за такава, до медиите – 24,5%, полицията – 20%, Комисията за противодействието на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) - 13,5 на сто, контролен орган – 10,2 на сто и прокуратура - 10,1 на сто.

Най-голям процент от участниците в изследването – 71,2%, смятат, че противодействието на корупцията трябва да работи в насока разследване на корупцията на най-високо политическо ниво. Според 63,7 на сто трябва да се разследва корупцията в местната власт, а 58,5 на сто искат да се разследва корупцията сред служителите в централната администрация.

Проучването сочи още, че 19,7 на сто от гражданите смятат, че трябва да се провеждат информационни кампании сред населението, за да се противодейства на корупцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Гражданите не просто си затварят очите, а дават подкупи на катаджии, на други и т.н. Корупцията се бори, когато ти не даваш подкуп. В университетите какво е? Мързеливите студенти подкупват преподавателите, за които се знае, че са готови да приемат подкуп, защото не са всички професори такива, и взимат изпитите. Ние участваме в корупцията, колкото и да говорим против политици, чиновници, полицаи, които са инициатори на корупцията. Не сме невинни.
28
0
 
1
 
! Отговори
крадат милиарди преди 5 години
нАд 13 000 000 000 лева крадат в момента от народа нагли престъпници на власт в София.Ползват различни отработени схеми вкл през обекти по оперативни програми.ПАри за деца ,за социално слаби ,за младежи без доходи за над 5 600 000 без доходи з а оцеляване не ДАВАТ>
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** на кой да я репортуваме тази корупция! Милицията - корумпирана 80%, Депутатите - 100%, общините - 80%, здравеопазването - 80%! Остават ни само медийте но те не могат да смогнат за всички.
26
0
 
2
 
! Отговори
е пааа преди 5 години
професор Иво ХРИСТОВ НЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ ,БЕ
25
0
 
1
 
! Отговори
Afkome преди 5 години
Kakva korupcia, ve ...pusnali oste ot golia uran na onasi nagla teroristka koncesionerkata....a utre ste i namestiat i koncesiata.... hahahaha...
24
0
 
16
 
! Отговори
Див селянин преди 5 години
Каква корупция, нали бочко и приятели назначиха тази паразитна структура. Всичко се свжда до главния прокурор, който направи така, че прокуратурата да се отчита само на Господ Бог и бянкянският илитерат.
23
0
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
И мен *** изтриха!:-) :-) :-) ;-) Но не съм доволен от твоят отговор!Живелли ...Все пак...
22
0
 
1
 
! Отговори
Циник до Вуте преди 5 години
На достатъчно !:-)По стила...по изказа и съдържанието - можеш да съдиш за юзърите.Това е достатъчно
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде има корупция, но на всякъде органите за борба с корупцията си вършат работа.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mafiata i korupciata v rbg imat grajdanski zastrahovki v rbg.... uuuuu na bg zastrahovatelite i na bg bankite! Uuuu, mafia bnb!
19
0
 
17
 
! Отговори
BB преди 5 години
Другари журналисти корупция в територията България отдавна няма всичко е канализирано кой какво ще прави и на кого да плати под масата а всички в купом плащат до главата на змията.Корупция за обикновения човек или фирма няма който не вярва да проба с пари да вземе държавна поръчка на пример
18
0
 
7
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Герб...мерб...всичките са едни и същи!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до циникаКак пък не се сбърка между изброените да споменеш ни един от ГЕРБ??Ай, ай...Врваме ти
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В КЕВР няма корупция там са по честни от полицията и само в парламента и МС са по честни от тях.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе никой не разследва от къде Гицка Чернякова има пари за ЕРП и кой стои зад нея.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
42%, не се учудвам. И процента е реален, ако не и по-висок. Като се сетя как се скъсва тука народа да оправдава кметицата с подкупа.и още тея 42% показват, че от 10-тимата тука писали, поне 4 са взели или дали подкуп някъде, за нещо.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупцията е огромна, а 20% наивници все още вярват в шайката наречена полиция поне разбрахме колко е рейтинга на полицията.
12
0
 
18
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Не искам да ръся клишета...ама рибата се вмирисва от главата! Съдиха ли Дoган за заменките на тлъсти парцели? За знайните му и незнайни далавери? Съдиха ли уволнената за корупция министърка Нинова, селянката от Крушево, която за 1 нощ стана крупна милионерка? Или Милен Велчев, царя, Ники Василев...и т.н....и т.н....и т.н.У нас - корупцията е ДЪРЖАВНА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ!
11
1
 
1
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
"много е просто за резултатите и двете страни имат интерес. Ако се промени закона, ако хванат даващия или приемащия подкуп и двамата в затвора, както и пълни данъчни ревизии. Ако някой поиска/предлага подкуп, а другия не уведоми властите става съучастник."Че то и сега е така, ама прави си вятър и продължавай да умуваш! Не е важен размера на ваказанието, а неизменното му изпълнение!
10
0
 
9
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
Колко найвна списня!? 100% от българите биха подали сигнал, ако знаеха, че нещо ще се случи, а не накрая те да се окажат от грешната страна на решетката!!! Ама когато нищо не работи, корупцията е начин на управление мутроландия :/