И мръсна, и много прашна… 97% от българите дишат прахоляк

Нужни са още усилия и пари за справяне с проблема
Обновена: 14 юли 2018 17:37 | 14 юли 2018 07:30, Камелия Цветанова
55
И мръсна, и много прашна… 97% от българите дишат прахоляк
Снимка: Reuters, архив

Необходими са още пари и усилия от държавните и общинските органи за подобряването на качеството на въздуха, сочи доклад на Сметната палата.

През 2014-2015 и 2016 година са отчетени повече от 35 превишения на средноденонощните норми със замърсяване с финни прахови частици в София, Пловдив, Бургас, Монтана, Видин, Ловеч.

Още по темата

Проверката показала, че през 2014 – 2015 г. процентът на население, изложено на наднормени нива на фини прахови частици в страната достига до 97 на сто от населението на страната.

Близо 80% живеят при нива на замърсяване над целевата норма.

Около 75 на сто са хората у нас, живеещи при нива на замърсяване над целевата норма за бензопирен – един от най-силните канцерогени. 

Само в един район на страната (град Гълъбово) представляват проблем системните превишения на алармения праг на серен диоксид.

Основните източници на замърсители са пътен или друг вид транспорт, битово горене, топлоелектрически централи, промишлени предприятия, горивни и негоривни процеси в индустрията.

Препоръките на Сметната палата са да се предприемат действия от екоминистерството за актуализиране на националната стратегия за опазване на околната среда в съответствие с нормативните изисквания, да се осигури адекватен ред и контрол при разработване на мерки в общинските програми за качеството на атмосферния въздух.

От Сметната палата отчитат, че причините за влошеното качество на атмосферния въздух в страната имат социално-икономически характер и са свързани с високата енергийна бедност на населението, защото основният източник на замърсяването е битовото отопление през зимния сезон, смятат одиторите.

"Провежданата социална политика за предоставяне на целеви помощи за отопление на лица с ниски доходи също не е насочена към осигуряване на щадящи природата горива и решаване на проблемите в големите градове. Мерките на национално и общинско равнище не са насочени към основните източници на замърсяване – битово отопление на твърдо гориво, стария автомобилен парк и инфраструктурата, което е предизвикателство  предприетите мерки за борба срещу основните източници на замърсяване на атмосферния въздух в големите градове да са ефективни и ефикасни", са част от заключенията от одита.

Качеството на атмосферния въздух се следи чрез национална мрежа за мониторинг на атмосферния въздух към Националната система за мониторинг на околната среда. Оценката му се извършва чрез 48 стационарни пункта, разположени на територията на страната.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Партиен член преди 5 месеца
Монтана.Видин.Ловеч?
И там ли колите особенно дизелите са виновни?
Защото в София постоянно ни облъчват с това.Искат да имам катализатор.гуми.винетки .застраховки още много изисквания и оправдания че нямам пари не вървът.А когато трябва да мият улици се оказва че няма пари и това си е оправдание.И на коне да минем пак ще се вдига прах.
42
0
 
7
 
! Отговори
xaxa преди 6 месеца
Не ми се мисли ако бяхме гъсто населена държава... Какъв ли щеше да бъде въздуха тогава ?
41
0
 
11
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 6 месеца
КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ 97 И 100 % ?!
40
0
 
7
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 6 месеца
Миналия месец бях на гости на мои роднини в Чехия. Направи ми впечатление равнинна Унгария > т.н. Пуста. Безброй изкуствено засадени горички навсякъде. Може би около 1/3 от площта е гори и горички
39
1
 
6
 
! Отговори
Пешо Патрона преди 6 месеца
Какъв сте си го направили, такъв ще го дишате. На кого се оплаквате.Ние от ГЕРБ така мислим.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Даола
Докато банкянския бек бетонира София така ще е! Талпата нанесе непоправими щети на града непоправимо!
37
1
 
11
 
! Отговори
Даола преди 6 месеца
В район ИЗГРЕВ - квартал 1 / терен на бившата фабрика Фурнир/ от 2014 година строителните акули АРТЕКС и ФИЛТО създадоха едно бетонно гето от грозилища с красиви имена - ДИАМАНТ 1 и ТИНТЯВА ГАРДЪНС. Сега АРТЕКС започна и ДИАМАНТ 2. Около строежа, който гърми 6 дни в седмицата от сутрин до вечер и страшно запрашено.Никакви протестни писма до държавните институции не помагат. Ако това става в Германия, например,тук денонощно ще има контролни органи, забрани и тлъсти глоби.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хубаво беше да се дадат и данни кой колко замърсява.
Замърсяването в София едва ли се различава от замърсяването в другите градове в България. Замърсяване с фини прахови частици в София:
лятно време
замърсяване от неизмитите улици - средно 72% от максимално допустимите норми (МДН)
замърсяване от ауспусите на автомобилите - средно 3% от МДН
През зимата се добавя
замърсяване от горенето на въглища, дърва, гуми - до 5-6 пъти над МДН
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Живеем на бул."Македония" (някога се казваше "Димитър Благоев") Блокът ни е почти до Руски паметник.
По време на социализма булевардът се миеше две пъти в седмицата. Имаше едни големи макари, на които се навиваха маркучи. Вземаха вода от пожарните кранове. Миеха нощем. Освен това раздаваха на всеки апартамент сандъчета с цветя, задължаваха ни да ги слагаве на прозорците
Беше много чисто и нямаше фини прахови частици, въпреки че всички горяха дърва и въглища (тогава още нямаше Топлофикация)
34
2
 
21
 
! Отговори
До 29 преди 6 месеца
Пълни глупости!
Ти младежо явно не си бил роден по времето, когато по нареждане на "ужасния" бай Тошо, в София всеки ден миеха улиците, а във всеки квартал беше задъължително да има голяма градина с цветя.
В резултат от това някога (много отдавна) в кв Красна Поляна миришеше навсякъде на рози, а не на бунището наречено "Виетнамски общежития" пълно с хора с предимства.

А сега?
Градинки няма, застроиха ги "бизнесмени", а кола, която мие улиците не съм виждал от поне 10 - 20 години в София.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Айде стига дивотии вече,всякакви о-ли=го-фре-ни на държавни длъжности с възможност да се изявяват като последна инстанция начело и с новия шеф на НСИ ни заляхте тия дни с всякакви помии,стига вече!!ИСТЕРИЯТА Е ЗАБОЛЯВАНЕ!!
32
2
 
11
 
! Отговори
София обезлюдява преди 6 месеца
при тестовете в София се оказа ,че има обезлюдяване и на столицата ,това въпреки огромния брой хранени хора/служители/издържани с ограбвани милиарди от народа годишно. НАпомняме ,че Цяла Северна България е обезлюдена с исключение на три градчета. Срината е раждаемоста няма бременни българки ,
31
2
 
3
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 6 месеца
След няколко дни проливни прочистващи дъждове проведохме тестове на България вкл в София.Електромагнитен смог и високо вредно облъчване от милиони автомобили с включени фарове през деня /вкл против мъгла/ още на 12.07.2018 година направиха огромни тежко увредени обеми над София и магистралите.
Увредените обеми от облъчване от фарове и електро магнитни уреди вкl дигитално терористични се пълнят с химически отровни газове.Видимо смог над София се вижда при влизане от магистрала "Хемус"
30
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Не ни занимавайте с дребни неща ние трябва да се гордеем че направихме най успешното евро председателство,решихме проблема за ЕС със западните балкани с вкарването на Македония със могъщата им армия в НАТО го направихме непобедимо.А вие ми ревете ,че въздуха бил мръсен,заплати и пенсии малки тези неща не са важни.
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От къде идва този прах - от жителите на София.
Но тях това не ги интересува, те са против всички мерки за намаляване на праха.
Тогава ще дишате прах, няма друг начин.
С мрънкане няма да се подобри въздуха.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Снимката е правена в някой китайски град. Това не е София.
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До28 Не си запознат. Този период от разпадането на земеделието и промишлеността, започна още седемдесетте години.Масово се крадеше от Държавата.
Кражбите от ТКЗС -та та се увеличиха същото и в заводите. В Кремиковци се водеха на работа , но дори и неходеха.
КАСАТА - от запада. победи КЛАСАТА на соца.
26
8
 
19
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 месеца
Ако не следвахме съветите-заповеди на новите ни европриятели и не си бяхме унищожили всичко,като се почне от промишленост в цялото И разнообразие,селско стопанство с неговите разновидности като зеленчукопроизводство ,овощарство и животновъдство,ако преговарящите бяха отстоявали интересите на България при присъединяването към ЕС, а не да угодничат на външни сили ,ситуацията щеше да е друга.Няма човек,който, ако има работа ,ще хукне да напуска обзаведена родна къща ,за да се скита мизерен и беден,
25
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ние на село си дишаме чист свеж въздух югозапада България да му мислят селяните населени в Шопско равно поле къде даваха мило и драго да живеят в София града ай честито ви граждани
24
4
 
11
 
! Отговори
Нено Димов преди 6 месеца
Само 97%? Спокойно, след мерките които взех следващата година 100% от българите ще дишат мръсен въздух. Скоро старите дизела на Европа, ще наводнят пътищата ни!

Спонсорирани публикации