Спомени от соца: Гриша Филипов – убит или свален от власт!

"Червената принцеса" Людмила Филипова разказва във "Фамилно"
14 юли 2018 07:40,
80

Тази събота, 14 юли, в семейното предаване "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR гостува писателката Людмила Филипова - внучка на министър-председателя от 1981 до 1986 г. Гриша Филипов.

Тя разказва пред водещата Деляна Маринова как дядо й, който бил със солидно икономичесто образование, виждал, че социалистическия модел у нас не е успешен и се опитвал да го промени.

И това го поставило в ситуацията или да бъде убит, или да го остранят от власт. И го остраняват.

"Беше много унизително за него, че след 1988-та го хвърлиха в затвора и за една година там, той се разболя от рак и почина", казва още Людимила.

Едва 14-годишна тя била подлагана на публично унижение, когато учителите й пред целия клас се подигравали с дядо й, а по улиците също й се подмятали обидни думи, въпреки че била още дете.

Баща й и майка й останали без работа и 14-годишна Людмила започнала да работи, за да помага на семейството.

"Омразата продължи и след това – когато издадох първата си книга, наричаха ме "червената принцеса", допълва Людмила Филипова.

Наскоро излезе ново издание на първата й книга "Анатомия на илюзиите", в която тя използа части от дневника на своя дядо.

Във "Фамилно" Людмила споделя още как нейната баба – Василка Филипова, като директор на Държавния архив, успяла да спаси книгите на Яна Язова след смъртта й и как Николай Хайтов се опитал да открадне и да представи като свой романа на Язова за Левски.

"Фамилно" започва в 10:30 ч. в събота. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
3M преди 5 години
Абе тая защо не казва че Гриша, всъщност е Георги!? Защо не ни напомни че той говореш основно на руски, нищо че е роден българин! Защо не ни припомни че след 89 отново проговори на Български език и си възстаннови родното име?!
71
1
 
1
 
! Отговори
аде по таке де преди 5 години
народе, врътнете си клипчето и го спрете на минута и 46 сек. Окото на розавата ще ви погледне над памперса за гуемата изпражнявачка.гнус. разкрачена, окилотена и розавъ.
70
1
 
1
 
! Отговори
Върнете РП на веба, преди 5 години
писна ми да моля. върнете ни Росен Плевнев на тия страници , че къ ми се е насбрало да мое да попсувам и да ми олеееекне и рахатно да повее ветрец, ракийка да збориме, салатка да отхрупаме....
69
6
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До АнонименХехе, и ти си същият, щото ставаш адвокат на прочут и всеизвестен крадец. Н. Хайтов е пладнешки обирджия на чужди ръкописи, обаче не успя да издаде под свое име романа на Язова за Левски. Ядец, мина му котка път. Ся, *** да му поднесеш букетче на гроба, белки и ти се озовеш при него в ада. Бегом!
68
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо намесвате Хайтов? Хайтов колкото е направил за културата, вие какво сте направили? Само ядете и ерете!
67
3
 
17
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Не бива да забравяме, че въпреки "тежкото" си детство и "гладуването" в Правешкия колеж, тя израсна до видна писателка на чалга-папир, за малко да удари Венета Райкова в земята по "Самиздат".
66
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващото предаване Джуджи сигурно ще покани и шивачката и алкохолика -внуците на бай Тошо. И те да се пишат репресирани от "демокрацията" която съратниците на дядо им я построиха и присвоиха.
65
4
 
32
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Имаше комунисти в България има ги и сега, но Гриша Филипов не беше комунист.По тази причина той е забелязъл недостатъци в системата, но не желаел да ги отстрани, а просто си живуркал с многобройното си семейство ползвайки облаги като голям капиталист на запад.При това положение системата се само унищожава и се трактор мира в *** ли в капитализъм.Тези, които вярваха в комунизма и искаха да го спасят бяха избити или хвърлени в затвор.Иван Тодоров Горуня, Цвятко Анев, Иван Велчев истински другари.
64
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма данни за герберастка! Все пак е от А отбора на Партията, а тиквите са обслужващ персонал - теляци, телохранители, доносници!
63
15
 
47
 
! Отговори
Ох... Не издържам... преди 5 години
Ни моъ съ спръ да ривъ!!! Драма след драма.. Горичката... На14 години работела вече и за това успела.... Уоуууу... Свършиха ми носните кърпички... Ногу ми и мъчно за неяяяяяяя...
62
12
 
35
 
! Отговори
Кольо преди 5 години
По времето на дядо и народът казваше: "Три години суша, а после Гриша." Той беше един *** /никой не е съвършен, за да бъде цял и ... /, говорещ объркано с някакъв странен руски акцент. Трябваше да го обесят. А Людмила се ориентира много добре. Мъжът и е собственик на Технополис и тя се развява с два сценария по целия свят. Основно в Турция.
61
2
 
12
 
! Отговори
аз успях,таман две преди 5 години
До Анонимен 53И сега ми е едно леко и щастливо,направо евроатлантическо!
60
12
 
32
 
! Отговори
Чети, Я па ти ... преди 5 години
Прочети книгата на Веселин Бранев "Преследваният човек". Спомените му за периода на социализма са показателни. Там е отбелязано и мнението на чужда институция от края на 50-те години на 20-и век. Били са наясно, че тогавашният българин ненавижда и социализма, и комунистите, но е буквално смазан от репресиите на службите.Не е вярно това, че народът ни е овчедушен. Това е клише, което нарочно ни втълпяват под руски диктат и през последния етап на Българското Възраждане, и в най-ново време.
59
11
 
35
 
! Отговори
До Я па ти ... преди 5 години
След Втор.св. война, България е държавата, в която опозицията взима най-много гласове, макар че гласуването е нагло манипулирано от червените. Нали знаеш, че някои открито са се хвалили, че са ходили да гласуват по 5, 6, 8 пъти?Но за тези неща не се пише,нито за горянското движение, което байно, на места продължава до 1973 г., хем без външна подкрепа! "Народните партизани" с мощната подкрепа на СССР, че и на съюзниците, дали щяха да издържат толкова - да обират мандри и да лежат по землянките?
58
16
 
42
 
! Отговори
До НамеретеБандитите преди 5 години
"... просперираща България до 1989 г" - да, ама Горбачов спря кранчето. Без подаряваните стотици милиони годишно, без опрощаваните заеми, без петрола, който ни даваха суров, за да го преработим и после да го предадем, какъв просперитет можеше да има? повечето заводи работеха на държавни дотации, работеха на загуба.Съсипването на България е станало след 1944 г. Дотогава страната се е развивала по естествен път и ако този процес небе спрян по изкуствен начин, днес щяхме да сме добре!
57
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Комунистите ограбихаСтанишев НЕ Е евроатлантик, нито ***!За Болен Лидеров изобщо да не говорим, нито за ДС агента Иван Каракачан!Да ги наречеш тези "евроатлантици" е огромна политическа перверзия!
56
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работи комунистическа внучка ,що за хора сме това да ни е новина
55
10
 
48
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
54
7
 
32
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
53
4
 
40
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!