Спомени от соца: Гриша Филипов – убит или свален от власт!

"Червената принцеса" Людмила Филипова разказва във "Фамилно"
14 юли 2018 07:40, Надежда Йосифова
80

30116 гледания   |  Още видео

Тази събота, 14 юли, в семейното предаване "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR гостува писателката Людмила Филипова - внучка на министър-председателя от 1981 до 1986 г. Гриша Филипов.

Тя разказва пред водещата Деляна Маринова как дядо й, който бил със солидно икономичесто образование, виждал, че социалистическия модел у нас не е успешен и се опитвал да го промени.

И това го поставило в ситуацията или да бъде убит, или да го остранят от власт. И го остраняват.

"Беше много унизително за него, че след 1988-та го хвърлиха в затвора и за една година там, той се разболя от рак и почина", казва още Людимила.

Едва 14-годишна тя била подлагана на публично унижение, когато учителите й пред целия клас се подигравали с дядо й, а по улиците също й се подмятали обидни думи, въпреки че била още дете.

Баща й и майка й останали без работа и 14-годишна Людмила започнала да работи, за да помага на семейството.

"Омразата продължи и след това – когато издадох първата си книга, наричаха ме "червената принцеса", допълва Людмила Филипова.

Наскоро излезе ново издание на първата й книга "Анатомия на илюзиите", в която тя използа части от дневника на своя дядо.

Във "Фамилно" Людмила споделя още как нейната баба – Василка Филипова, като директор на Държавния архив, успяла да спаси книгите на Яна Язова след смъртта й и как Николай Хайтов се опитал да открадне и да представи като свой романа на Язова за Левски.

"Фамилно" започва в 10:30 ч. в събота. 


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
3M преди 8 месеца
Абе тая защо не казва че Гриша, всъщност е Георги!? Защо не ни напомни че той говореш основно на руски, нищо че е роден българин! Защо не ни припомни че след 89 отново проговори на Български език и си възстаннови родното име?!
72
1
 
1
 
! Отговори
аде по таке де преди 8 месеца
народе, врътнете си клипчето и го спрете на минута и 46 сек.

Окото на розавата ще ви погледне над памперса за гуемата изпражнявачка.

гнус. разкрачена, окилотена и розавъ.
71
1
 
1
 
! Отговори
Върнете РП на веба, преди 8 месеца
писна ми да моля.
върнете ни Росен Плевнев на тия страници , че къ ми се е насбрало да мое да попсувам и да ми олеееекне и рахатно да повее ветрец, ракийка да збориме, салатка да отхрупаме....
70
6
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
До Анонимен
Хехе, и ти си същият, щото ставаш адвокат на прочут и всеизвестен крадец. Н. Хайтов е пладнешки обирджия на чужди ръкописи, обаче не успя да издаде под свое име романа на Язова за Левски. Ядец, мина му котка път.
Ся, иди да му поднесеш букетче на гроба, белки и ти се озовеш при него в ада. Бегом!
69
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо намесвате Хайтов? Хайтов колкото е направил за културата, вие какво сте направили? Само ядете и ерете!
68
3
 
16
 
! Отговори
annybody преди 8 месеца
Не бива да забравяме, че въпреки "тежкото" си детство и "гладуването" в Правешкия колеж, тя израсна до видна писателка на чалга-папир, за малко да удари Венета Райкова в земята по "Самиздат".
67
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Следващото предаване Джуджи сигурно ще покани и шивачката и алкохолика -внуците на бай Тошо. И те да се пишат репресирани от "демокрацията" която съратниците на дядо им я построиха и присвоиха.
66
4
 
32
 
! Отговори
bolbov преди 8 месеца
Имаше комунисти в България има ги и сега, но Гриша Филипов не беше комунист.По тази причина той е забелязъл недостатъци в системата, но не желаел да ги отстрани, а просто си живуркал с многобройното си семейство ползвайки облаги като голям капиталист на запад.При това положение системата се само унищожава и се трактор мира в *** ли в капитализъм.Тези, които вярваха в комунизма и искаха да го спасят бяха избити или хвърлени в затвор.Иван Тодоров Горуня, Цвятко Анев, Иван Велчев истински другари.
65
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма данни за герберастка! Все пак е от А отбора на Партията, а тиквите са обслужващ персонал - теляци, телохранители, доносници!
64
15
 
47
 
! Отговори
Ох... Не издържам... преди 8 месеца
Ни моъ съ спръ да ривъ!!! Драма след драма.. Горичката... На14 години работела вече и за това успела.... Уоуууу... Свършиха ми носните кърпички... Ногу ми и мъчно за неяяяяяяя...
63
12
 
34
 
! Отговори
Кольо преди 8 месеца
По времето на дядо и народът казваше: "Три години суша, а после Гриша." Той беше един *** /никой не е съвършен, за да бъде цял и ... /, говорещ объркано с някакъв странен руски акцент. Трябваше да го обесят. А Людмила се ориентира много добре. Мъжът и е собственик на Технополис и тя се развява с два сценария по целия свят. Основно в Турция.
62
2
 
11
 
! Отговори
аз успях,таман две преди 8 месеца
До Анонимен 53

И сега ми е едно леко и щастливо,направо евроатлантическо!
61
12
 
32
 
! Отговори
Чети, Я па ти ... преди 8 месеца
Прочети книгата на Веселин Бранев "Преследваният човек". Спомените му за периода на социализма са показателни. Там е отбелязано и мнението на чужда институция от края на 50-те години на 20-и век. Били са наясно, че тогавашният българин ненавижда и социализма, и комунистите, но е буквално смазан от репресиите на службите.
Не е вярно това, че народът ни е овчедушен. Това е клише, което нарочно ни втълпяват под руски диктат и през последния етап на Българското Възраждане, и в най-ново време.
60
11
 
35
 
! Отговори
До Я па ти ... преди 8 месеца
След Втор.св. война, България е държавата, в която опозицията взима най-много гласове, макар че гласуването е нагло манипулирано от червените. Нали знаеш, че някои открито са се хвалили, че са ходили да гласуват по 5, 6, 8 пъти?
Но за тези неща не се пише,нито за горянското движение, което байно, на места продължава до 1973 г., хем без външна подкрепа! "Народните партизани" с мощната подкрепа на СССР, че и на съюзниците, дали щяха да издържат толкова - да обират мандри и да лежат по землянките?
59
16
 
40
 
! Отговори
До НамеретеБандитите преди 8 месеца
"... просперираща България до 1989 г" - да, ама Горбачов спря кранчето. Без подаряваните стотици милиони годишно, без опрощаваните заеми, без петрола, който ни даваха суров, за да го преработим и после да го предадем, какъв просперитет можеше да има? повечето заводи работеха на държавни дотации, работеха на загуба.
Съсипването на България е станало след 1944 г. Дотогава страната се е развивала по естествен път и ако този процес небе спрян по изкуствен начин, днес щяхме да сме добре!
58
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Комунистите ограбиха

Станишев НЕ Е евроатлантик, нито Курнелия!
За Болен Лидеров изобщо да не говорим, нито за ДС агента Иван Каракачан!
Да ги наречеш тези "евроатлантици" е огромна политическа перверзия!
57
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Работи комунистическа внучка ,що за хора сме това да ни е новина
56
10
 
48
 
! Отговори
Червените милионери преди 8 месеца
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; Курнелия Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуков–милионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
55
7
 
32
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 8 месеца
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
54
4
 
40
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 8 месеца
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавно–планова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!