Спомени от соца: Гриша Филипов – убит или свален от власт!

"Червената принцеса" Людмила Филипова разказва във "Фамилно"
14 юли 2018 07:40,
80

Тази събота, 14 юли, в семейното предаване "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR гостува писателката Людмила Филипова - внучка на министър-председателя от 1981 до 1986 г. Гриша Филипов.

Тя разказва пред водещата Деляна Маринова как дядо й, който бил със солидно икономичесто образование, виждал, че социалистическия модел у нас не е успешен и се опитвал да го промени.

И това го поставило в ситуацията или да бъде убит, или да го остранят от власт. И го остраняват.

"Беше много унизително за него, че след 1988-та го хвърлиха в затвора и за една година там, той се разболя от рак и почина", казва още Людимила.

Едва 14-годишна тя била подлагана на публично унижение, когато учителите й пред целия клас се подигравали с дядо й, а по улиците също й се подмятали обидни думи, въпреки че била още дете.

Баща й и майка й останали без работа и 14-годишна Людмила започнала да работи, за да помага на семейството.

"Омразата продължи и след това – когато издадох първата си книга, наричаха ме "червената принцеса", допълва Людмила Филипова.

Наскоро излезе ново издание на първата й книга "Анатомия на илюзиите", в която тя използа части от дневника на своя дядо.

Във "Фамилно" Людмила споделя още как нейната баба – Василка Филипова, като директор на Държавния архив, успяла да спаси книгите на Яна Язова след смъртта й и как Николай Хайтов се опитал да открадне и да представи като свой романа на Язова за Левски.

"Фамилно" започва в 10:30 ч. в събота. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
24
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До annybodyТеза мили спомени не за за тези, които ПОМНЯТ, а за тези, които НЕ ИСКАТ ИЛИ НЕ ИЗГОДНО да помнят. И за младежите, които са млади за да си представят дори празните рафтове, опашките,крепостничеството, наречено гражданство и т.н.
11
0
 
37
 
! Отговори
През същата година, преди 5 години
кандидатствайки за същата специалност се класира първи по успех един младеж, завършил Англ.гимназия с медал.После името му го нямаше в списъка на 12-те приети миропомазани мамини дечица. Извиниха му се, че го пропуснали поради грешка в канцеларията, но списъкът с приетите вече бил пратен в Москва, та да си изберял която иска специалност във ВИИ"К.Маркс". Избра външна търговия, но му казаха, че местата били вече попълнени. Записаха го друга, непрестижна специалност. Бащите на двамата посредствени
10
34
 
17
 
! Отговори
Леле преди 5 години
Какво е видял тоя, че не върви в икономиката ни, не знам. Икономиката ни беше единствено нещо, което работеше и бяхме на 25-то място в Света, а сега сме на 100..... и някое си зад много африкански държави.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабата на това момиче беше възпитана, приветлива жена. Държеше се мило и учтиво.Но един Господ знае на колко и какви хора какви видове услуги е направила. Всички знаехме за една безскрупулна хитруша, която беше успяла да влезе под кожата й. Така успя да уреди следване в Москва - специалност Междунар.иконом.отношения - и за сина си, и за племенника си, двама много посредствени младежи. През същата година, за същата специалност кандидатства и момче, завършило с медал Англ.гимназия и се класира
8
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не Василка, а Величка Филипова е името на съпругата на Гриша Филипов.Сигурно е било тежко за това момиче да търпи подигравки.Не му е идвало наум какво са изтърпявали стотици хиляди български момичета и момчета,които не са били деца на активни борци и внуци на големци.Тази Людмила няма представа какво значи цял живот да отстъпваш по принуда, да отстъпваш пред посредствени, нагли, ояли се ***.За Гриша Филипов не мога да кажа нищо. Нито го познавам лично, нито знам подробности за делата му
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да чакаме Газдов ако има внуци да дойдат в някоя "независима медия" да плачат "Колко добър беше дядо"...
6
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата държава беше тяхна, сега били бедни... Той и селянина от Правец нямаше пари за чорапи уж.Всъщност се очакваше да се пусне такъв филм, колко били угнетени от комунизЪма самите ръководители на БКП. А тези които умираха в концлагери? За тях филми кога? Тези продължават да промиват мозъци. Не ми е жал за дядо и, ако ще всички комунисти да загинат в един ден няма да ми е жал. Те това заслужават. Само едно нещо да каже, дядо и ПОКАЯЛ ЛИ СЕ Е? Това е важното. Защото Този Горе това ще гледа.
5
3
 
28
 
! Отговори
Митев преди 5 години
През 1951 г. завършва икономика в Москва, след което работи в Комитета за наука, изкуство и култура. Преподавател е по"Политикономия"!! Страхотна икономическа подготовка! Както от РабФаг-а и задочното юридическо образование на Цецка Цачева.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наследниците на АБПФК-та заявяват претенции
3
2
 
53
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Горките комунисти-"дисиденти", активни борци против собствената си ясла - говори така, сякаш сме обхванати от масова амнезия или измрели до крак и никой не помни кой и какъв беше дядо й и цялата му кохорта.Не че може да се очаква кой знае какво от редактора на предаване с водеща като Джуджи.
2
10
 
32
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Обаче вчера Юнкер как се беше накръкал ,а ? Мотика !!!
1
0
 
16
 
! Отговори
Star преди 5 години
Тази не беше ли омъжена за някой известен ?