Срещу евтаназията: Животновъди са готови за "Априлско въстание"

Правилата са ясни, животните трябва да се евтанизират, заяви д-р Илиев
Обновена: 14 юли 2018 14:27 | 14 юли 2018 11:45, Александър Попов
148
Срещу евтаназията: Животновъди са готови за "Априлско въстание"
Кадър: Facebook

Три села – Шарково, Странджа и Болярово са под полицейска блокада, за да се осигури възможност на ветеринари да избият всички животни в огнищата, дори и здравите.

Земеделският министър Румен Порожанов обеща обезщетение между 150 и 225 лв. на животно.

Той да ми купи животно за тези 150 лв., призова Костадин Пулев от село Шарково.

Хората се заканват да не позволят на ветеринарите за унищожат животните им. Питат и защо няма превенция срещу опасните заболявания при животните.

Още по темата
"Не си даваме животните. Никой не е дошъл от София да ни чуе. Те са подведени. Каним министъра да дойде при нас и да вземат втори проби. Животните ни не са болни", коментираха хора от селото пред Нова тв, където продължава евтаназирането на животни заради чума.

Според местните пробите за чума са отрицателни. Те дадоха пример със свой съгражданин, който имал 150 животни, които отгледал с биберон.

"Полицаите са повече от нас, не можем да ги спрем", каза Костадин Пулев, един от малкото стопани, останал с живи животни. Цялото село обаче го подкрепя.

Някои от съселяните му пък са готови да повторят Априлското въстание. Жителите на селото седят пред кошарите си в опит да спрат евтаназията на животните си. Пътни блокади обаче няма да има, защото ветеринарните власти са в кошарите, допълниха потърпевшите.

Според местни хора са избити вече над 1000 животни, като според думите им - те били здрави.

"Чума в селото няма. Докторите казват, че месото и млякото на животните могат да се консумират", допълни друг от местните.

"Вчера ми убиха 800 животни, дадоха ми документ, който нямаше нито печат, нито написано от ветеринар, че са болни", обясни възрастна жена.

Според местните причината за случващото е да се обезлюди района.

"С парите, които Порожанов каза, че ще бъдат изплатени, не можем да си купим едно агне, камо ли да си подновим стадото", категорични са те.

Протестът на жителите на Голямо Шарково продължава със запалена вълна, останала, защото последния месец никой не изкупува нито нея, нито млякото.

"Това са правилата при подобни заболявания. Въпросът дали има наистина чума е несъстоятелен. Взели сме над 6000 проби, които са изпратени в референтна лаборатория. Трябва да защитим на 1 милион преживни в България. В понеделник ще дойдат експерти от Европа да проверят дали мерките са достатъчно ефективни дори и по границата", обясни ситуацията д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

Той допълни, че риск за хората няма, но загубите ще са икономически.

"Не мога да отстъпя дори на база на тази емоция, като чух и видях, защото това са мнения на хора, които не познават заболяването и технологията на изследване", каза Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
45
 
! Отговори
Аз преди 5 години
А ти г-н Илиев, който сигурно не си виждал на живо овца или коза познаваш много добре заболяването, но не знаеш какво означава това за хората, който отглеждат тези животни. Чудя се как още има такива хора.
1
6
 
56
 
! Отговори
ЕВРОИДИОТИ преди 5 години
България незабавно да напусне ЕС