В старозагорски дом: Правнучка пази сабя на Хаджи Димитър

Днес отбелязваме 150 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
14 юли 2018 13:35, Александър Попов
17
В старозагорски дом: Правнучка пази сабя на Хаджи Димитър
Снимка: БТА

На 14 юли отбелязваме 150 години от гибелта на националните герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Годишнината ще бъде отбелязана на връх Бузлуджа.

Честването ще се проведе под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Традиционно ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите, ще бъдат произнесени слова и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на воеводата.

"В моето семейство е описана историята на България", казва д-р Нина Костова пред БТА. Тя е известен старозагорски лекар, която е потомък на пет поколения лекари, и правнучка на Хаджи Димитър.

Д-р Костова дели времето си като лекар между клиниката на дъщеря си в Нормандия на брега на Атлантическия океан, и в САЩ, където е семейството на другата й дъщеря. Последното поколение лекар във фамилията се дипломира в Кан в началото на месец юли, тази година.

Родолюбието и патриотизма са наша наследствена черта, гордея се че съм потомък на фамилия, която е за пример, изтъква лекарката, преди да разкаже как изглеждат част от потомците на славния воевода, записал завинаги името си в българската история.

Майката на воеводата Маринка и съпруга й Димитър имат 10 деца, едно от тях е моят прадядо, брат на Хаджи Димитър, разказва лекарката. В нашето семейство се говори, че воеводата е бил човек на дълга, образован, не се жени, защото идеалът му е свободата на България. Сигурно, ако беше оцелял и той щеше да стане лекар. Майка му си отива от този свят след инфаркт, след като отива на лобното му място на връх Бузлуджа.

Трима от синовете й преди Освободителната война са заточени в Диарбекир, майка им продава семейното злато, сама тръгва да ги освобождава, върви пеш или на магаре, но се връща у дома с тримата. Когато я питат какво иска като награда след Освобождението, тя казва: " Искам да помогнете на сираците на братята му да се изучат, нищо друго".

Както мъжа си, така и тя, възпитава у децата си скромност, пестеливост, трудолюбие, благотворителност и любов към България, разказва семейният спомен. Когато Маринка започва да се жали за нещо, мъжът намира начин да я сгълчи и да и вдъхне увереност. Затова е и силна, много силна жена, когато остава вдовица.

Моят дядо Петър се жени за своя доведена сестра Величка, сираче, което е отгледано от семейството на Маринка и Димитър, продължава потомката. По онова време много български фамилии приемат за свои деца, които губят родителите си в размириците по нашите земи. Нашите фамилии са многолюдни по онова време и често се срещат семейства с по десетина деца в къщата. За спомен от сватбата и до днес в дома им се пазят сребърни лъжици с инициалите на сливенския род на Хаджи Димитър.

След Освобождението молбата на майката на хаджи Димитър към управляващите да помогнат на сирачетата на братята му става причина българското правителство да издържа дъщеря му Събка да учи медицина във Франция. Тук се запознава със съпруга си д-р Марко Костов, завършил в Русия, който по това време е на специализация в Нанси. Двамата поставят началото на традицията в семейството винаги да има лекари. Когато се завръщат в Стара Загора основават първата частна клиника в родния си град, а по-късно и Солун и София.

Д-р Костов е назначен и за главен лекар на старозагорската държавна болница. В библиотеката на фамилния му дом в Стара Загора се пазят научни публикации на български и френски език, които свидетелстват, че се е занимавал и с изследователска дейност.

Техният син д-р Асен Костов също завършва медицина във Франция, но в Париж. След Девети септември френската диплома се превръща в сериозен проблем за него. Лекарят не се интересува от политика, но заради френската диплома, без съд и присъда е въдворен в Белене. Семейният спомен пази думите му: " Една диплома на доктор струва повече от една зестра".

Д-р Асен Костов има видима прилика с Хаджи Димитър, смятат в семейството. Има сини очи, като неговите, също си приличат и на ръст, както и във формата на лицето.

Неговата дъщеря, която разказва историята на рода, също е лекар, а другата му дъщеря - фармацевт. Получават разрешение да следват благодарение на благодарни пациенти на баща си, които заемат високи постове в ОК на БКП в Стара Загора.

Семейството пази една от сабите на Хаджи Димитър

Сред красивите старинни мебели на фамилията има две саби и една въстаническа униформа. Не са ги предали в музей, защото са им много скъпи. За едната сабя се смята, че е принадлежала на Хаджи Димитър, а другата - на воеводата Кръстьо Асенов-Мечката от Сливен, брат на Събка Асенова.

Вдъхновен от героизма на чичо си Хаджи Димитър, още преди да замине за Македония за участие в Илинденско - Преображенското въстание, е пленен за нейното освобождение.

Английската писателка Мерсия Макдермот в книгата си "За свободата и съвършенството" го описва много ярко и правдиво, твърдят потомците му.

Потомъкът е сред спасителите на мис Стоун, отвлечената американска мисионерка, превърнала се в световна новина по онова време. Малцина знаят тази история. Но в дома на потомците на Хаджи Димитър се пазят сабята и униформата му.

За юбилея на връх Бузлуджа, ще се изкачат заедно всички роднини на славния сливенски воевода, които пристигнаха от САЩ, Франция и потомците му от нашата страна


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
0
 
! Отговори
do 15 преди 3 месеца
ко да седя в БГ-то че Хаджитo е умрял за свободата? Па и Исус е умрял за тебе па тe не виждам да ходиш на църква.
15
5
 
6
 
! Отговори
Истинските българи преди 3 месеца
Прадядо й умрял за свободата на България, а родът му избягал като плъхове да обогатяват чуждите държави...
14
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Мерсия Макдермот е написала и много хубава книга за Васил Левски.
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко добре, но не мога да разбера какво общо има с всичко това добре угоеният каракачанов?
Ще ходи на Бузлуджа -да си прави ПР за сметка на Хаджи Димитър.
Дребни сметки!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не са на хаджи димитър и на кр.асенов тези оръжия истинските не са запазени
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слава богу,че са запазили тези вещи,защото не се посвениха да окрадат и къщата-музей на Хаджи Димитър в Сливен.Не знам дали хванаха крадците,съмнявам се.По принцип в Сливен и специално в квартала на Хаджи Димитър не са смеели да влизат турци,защото не се е знаело ако замръкнат там,дали ще ги намерят на сутринта,много войводи са се родили там,затова му казват 'града на стоте войводи".
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е случайно, че БСП е създадена на Бузлуджа, когато се събират да почетат Хаджи Димитра!
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е случайно, че БСП е създадена на Бузлуджа, когато се събират да почетат Хаджи Димитра!
8
17
 
5
 
! Отговори
Йорданчо преди 3 месеца
Тези са били разбойници и рекетьори като днешните мутри.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаджи Димитър - велик българин, влязал в Историята на България, възпяван приживе от народа и неговите поети, писатели, художници.

Скучна тема за безродната русофилия изпаднала в консуматорска летаргия !
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Влахкините се обръщали подир тях, а те зарязали лично благополучие дошли тук и с ясно съзнание загинали за България! Най са обръщали когато минавал Димитър Заралията! Останали да се развъждат Киряк Стефчовци е Иванчо Пенчовци да ни управляват от Освобождението до Западните Балкани!
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако сабята я беше видял Божо , сега щеше да е в неговата маза.
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаджи Димитър и Караджата са били истински войводи, здрави момчета и четата им се е сражавала юнашки срещу сбирщина от редовна войска, местни гъджали и всякакъв башибозук! Според данни от властта, нанесли са на потерите загуби над 10 пъти превишаващи собствения им брой! Не като балерините поетеси Ботев, Стамболов и други пишман комити!
3
4
 
2
 
! Отговори
гОСПОД преди 3 месеца
До Анонимен
Да нали,Чичо ти Бойко да си направи копие което да изложи в музея Евентуално,и после да си вземе оригинала и да си го пусне на търг на колекционери...Не Е Живково време вече човеко,всичко се приватизира
2
13
 
3
 
! Отговори
Ханс преди 3 месеца
Споко, като гледам ефесите, нямат нищо общо с Хаджи Димитър.
Странно е някак си да си родоотстъпник, предател и да се хвалиш с пра - пра чичо си !!!
1
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СРАМ И РЕЗИЛ, ЧЕ НЕ СА ПРЕДАДЕНИ НА ДЪРЖАВАТА!