Традиционно, домашно, по рецепта на баба... Измамните трикове при храните

Еврокомисията писа на правителството да затегне контрола
16 юли 2018 21:20, Екип на Dnes.bg
47
Традиционно, домашно, по рецепта на баба... Измамните трикове при храните
Снимка: pixabay.com

Качеството, съдържанието на плодове и на пълнозърнести брашна, са най-честите измами с етикетите на храните. Това показа проучване на европейската потребителска организация.

Според организацията най-честият тип измами са подвеждащи надписи, че предлаганият продукт е “традиционен”, “натурален”, “фермерски” или “по домашна/бабина рецепта”, което често няма нищо общо със съдържанието му, изпълнено с консерванти и стабилизатори, но създава у купувача усещане за качество.

Европейските защитници на потребителите смятат, че подобни надписи целят да внушат на купувача, че стоката не е част от индустриалното производство на храни и затова е по-качествена, като в същото време описанието на гърба показва, че те съдържат добавки. Дава се пример с “натурално пуешко филе” от Норвегия, което съдържа 53% пуешко месо, а останалото е пилешко и добавки.

Влагането на плодове в храните също е обичаен повод за подвеждане на купувачите. Най-често за целта се използват снимки на плодове, които не се намират в съставките на храната или пък съдържанието им съществено се разминава с твърдението на етикета. Най-честото нарушение е изобразяването на опаковката на екзотични или скъпи плодове и замяната в съдържанието им с по-евтини. Например мюсли с червени плодове на скъпа марка се оказва направено със сушени ябълки и ароматизатор на ягоди.

Пълнозърнестите брашна, за които се смята, че са по-полезни заради по-високото съдържание на фибри, също са чест начин за измами с етикетите, тъй като в предлаганите продукти те липсват или са в по-малки количества. Според европейската организация, човек трябва да изяде между 7 и 25,5 пълнозърнести бисквити, за да си осигури 5те грама фибри, които се съдържат в една ябълка. Производителите използват липсата на минимално съдържание на пълнозърнести съставки в европейското право, за да примамват клиенти с неверни твърдения върху етикета, твърдят от организацията. От там смятат, че в основния етикет на продукта или на предната страна на опаковката трябва да се отбелязва съдържанието на основните съставки, включително, когато става дума за плодове и други продукти, които се свързват със здравословния начин на живот.

По повод на доклада Европейската комисия изпрати днес писма до правителствата на страните членки, включително българското, в което ги призовава да засилят контрола върху съдържанието на етикетите. Елементите, които трябва да се включват в етикетите се задават от Брюксел, но прилагането им е задължение на националните правителства, напомня Еврокомисията.

Комисарят за здравето Витеняс Андрукайтис, който е подписал писмото, заявява, че честните етикети са част от закрилата на потребителите и властите трябва да бъдат заинтересовани от здравето на своите граждани. Той им посочва параграфите от европейското законодателство, които могат да използват, за да накажат нарушителите.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сигурен съм, че баба е правила песто със зехтин от зеленчуци и 3 годишен италиански пармезан :)

Неква гурме баба !
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
41 - Такава с телешко месо. През 30те в ресторантите са се готвели много френски специалитети с български привкус, но след това не може току така, да има кухни, който готвят за нечестно забогатели хора. Трябва да е пролетариатско. Баница, сир'ни, шк'мбе и компоти. За телешко не ми се говори.
38
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 месеца
До Шарлатанче : "Е то не остана продукт който да не е направен от баба или дядо"

...Има ! Деца не сме захванали да правим, ама....
37
0
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 месеца
няма начин да не бъдем излъгани...
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Имахме някаква кухня, но беше прекалено "буржоазна""

Какво означава "буржоазна" кухня?
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мислите ли че Боко Суджука и другите мафиоти ядат боклуците от Кауфланд или Лидл?
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бабите в България знаят 10 рецепти на кръст, не ми ги хвалете. Имахме някаква кухня, но беше прекалено "буржоазна", а и недостига на продукти с години, не спомогна за опазване ето й.
33
1
 
16
 
! Отговори
Овено преди 6 месеца
Най-радостни са ми - Пълнозърнест хляб.
И после четеш 80 % пшеничено брашно тип 500 и 20% ръжено.
Е какъв пълнозънест хляб е това ??????????
32
0
 
16
 
! Отговори
Fck преди 6 месеца
В България вече да се чудиш какво да ядеш. Спрял съм всички салами ,суджуци луканки ,млека,кашкавали и кво? Ям ориз и картофе и салата домати и краставици па те пълни с нитрати! И кво пак съм целия в отрови. Риба тон консерва взимам тя поне бива регион на улов Атлантика хубаво там няма уж кой да ги трови. Ама от индийския... Та така по темата яденето в БГ е под сяква критика бабите и дедовците по селата са на по 100 години ама цял ден копа и сее и плеви за да яде после хубава храна. А ние..
31
0
 
0
 
! Отговори
мрак и тишина преди 6 месеца
До звук и светлина

нееее ... първо е от възпитанието , след това си виж ЕГН-то и накрая заседналия начин на живот ...
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На първо място сме по корупция но и по фалшивите храни също държим първенството та после защо ни управляват лъжци ами 90% са лъжци в България на пазара продават млечни продукти и когато хората разбират че стоката е добра се редят на опашка след две седмици обаче изведнъж стоката става фалш с примеси те така работят частниците
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
имам подкожни болезнени пъпки по гърба и раменете
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
,,....Традиционно, домашно, по рецепта на баба........от ,,млякото'' на дядо''.
27
2
 
17
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТ.А преди 6 месеца
На Бо,к.о къде ли му е нивата с картофите ?... дали са вързали ?
26
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Боко Тиквата каза да ядете Фафли с палмово масло и да не се оплаквате!
25
2
 
24
 
! Отговори
GHT преди 6 месеца
До Анонимен

И кога точно да го произвеждаме като трябва да ходим на работа, за да изкарваме пари, с които да си покрием разходите?!
24
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как на витошка басеин не направиха има место из раиона и един стои дваисе години а тия и него не са прочистили ква пара е ама акъли
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колегата отиде на басеин приятно къпане колега
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Повечето от нас ядат,оти немаме друг избор.Наблегам на леба основно.
21
3
 
38
 
! Отговори
Шарлатанче преди 6 месеца
Е то не остана продукт който да не е направен от баба или дядо.