Прекалкулация: Увеличават компенсациите заради чумата!

Над 300 лв. ще е средната цена за животно, каза Порожанов
17 юли 2018 09:52,
25
Прекалкулация: Увеличават компенсациите заради чумата!
Снимка: архив "Булфото"

Властта реши да увеличи обезщетенията, които дава на стопаните за евтанизираните им заради чумата животни в Странджанско.

"Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите", обясни земеделският министър Румен Порожанов.

Той припомни, че вчера стартира изплащането на компенсациите за първите евтанизирани стада.

"Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение", каза министърът пред Нова тв.

Още по темата

Той разясни, че методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, както и тези, свързани с пазарната му стойност. Порожанов обеща, че ще бъде ангажирана фирма, която да поеме разходите по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни.

"Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв.", каза още министърът.

На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. Има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.".

Порожанов призна, че има липса на комуникация със собствениците на убитите животни.

"Явно трябваше индивидуално да работим с тях и затова го отчитаме като слабост. Не, че не е имало комуникация. Просто трябваше да се обясни на всеки защо се прави и какви ще бъдат обезщетенията", каза той.

Министърът призна, че целият процес по евтаназия не е приятен на никого и управляващите са съпричастни към болката на стопаните.

"Не гледаме с безразличие на това. В момента обаче има болест, която е от най-смъртоносните, и е потвърдена", категоричен беше Порожанов.

По думите му карантината носи своите рискове. След като животните са били контакти, рискът чумата да се разпространи е по-голям.

В същото време хората в Шарково предупредиха, че могат да подадат колективен иск към Страсбург.

Вече 4 000 са избитите заради чумата овце и кози в Югоизточна България, а потърпевшите стопани се готвят да дойдат на протест в София утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Да оставим парите настрана! Когато в Средните векове, чумата е тръшкала хората, така ли са постъпвали с болните?! Не, отделяли са болните от здравите и който оцелее, остава! Това е най-хуманния начин да се отнесеш към живо същество!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е в държавата на чалгата, проЗДия материал, селянията, Бойковците и Динковците.
23
4
 
2
 
! Отговори
do 21 преди 5 години
Аве пич, парите вече са им преведини, за каква година тепърва ми говориш? Навсякъде има свръхпроизводство на селскостопанска продукция и животни. Ако е някой развъртян за 2 седмици ще е забравил.Освен това ти се каза, че всеки разумен селски стопанин си прави застраховки, които го обезщетяват. Риск на професията.
22
1
 
5
 
! Отговори
дед преди 5 години
каква е разликата между това да отглеждаш картофи, да ги удари градушка и да замине всичко на кино и това да ти се разболее домашното животно от което се препитаваш и да трябва да се унищожи? и в двата случая си губиш препитанието за известен период...не е ли това рискът на този вид бизнес? то затова си има и застраховки ама това е висока топка да си преди събитията
21
4
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Защото това не става от днес за утре, умнико. Тепърва ще се правят списъци и ще се превеждат пари, ще се търсят здрави животни, а когато има високо търсене и цените скачат. Ще минат месеци, докато хората си възстановят напълно стадата и започнат пак да продават, както преди. А загубените пазари? Една година я пиши бегала. А с какво ще живеят, докато си възстановят всичко, разходите им си вървят. То да не е да щракнеш с пръсти и хоп, стадото се възстановило.
20
2
 
3
 
! Отговори
до Цени на животни преди 5 години
Убягва ти логиката нещо.Къде е казано, че след като му умъртвят животните, няма да може да си купи за между 70 и 200 лв други и да продължи да продава мляко на мандрата?
19
3
 
5
 
! Отговори
Цени на животни преди 5 години
Една овца може да струва 200 лв., но правите ли сметка за останалите загуби от нея? Не е само да се купи нова, нали губят от това, че сума ти време не продават мляко. А агнетата, които щяха да се родят? Същото е и при козите, а козето мляко е скъпо. Ами ако стопанинът има договор с мандра за продажба на определено количество мляко и не може да го изпълни нали ще загуби купувач? Мандрата вече няма да Загубите са големи и 500 евро на овца си е една добра цена за пълна компенсация на всички загуби.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Целта на избиването на животните е елементарна- да бъдат усвоени по герберски , 80% кражба тези 500 евро, с които ЕС компенсира България за всяко унищоженно животно .Много си наивен!Целта е съвсем различна!Никакво усвояване на пари няма.Тук целта е да бъдат заменени козите в Странджа с бежанци!Искат да ликвидират българите.Всичко започва с козите, ще видиш!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е президента Радев да раскрие заговора за замяна на козите в Странджа с бежанци!Самолетите с бежанци вече кацат в Странджа!А Бойко Борисов понеже не може да убива козите толкова бързо ги товари с самолетите, които се връщат в Германиа за още бежанци.Става страшно!Господин президент спасете ни, повикайте Динко и Перата!
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** история ще да знаете срещу стопанството в страната от всички страни отвсякъде погледнато с тази африк. чума дето са измислили с огнища,симптоми и разпространение кат нещо подобно са пожарите на еквалипсови гори най-малко,че някой си рекъл,че няма да ги изкупува от този район понеже ги има и в други дружески райони в по-добри цени заедно с застраховките с годините на отглеждане,обслужване и др. разходи естествено по сформиране на изкупните цени за ели кои на еди кои и след туй купища огнища.
15
4
 
6
 
! Отговори
герберски трол си ти преди 5 години
До Анонимен 6Твърдението ти е открита манипулация. Умишлено настройваш обществеността срещу собствениците на животни, като твърдиш, че това са "НАШИ" пари. НЕ! НЕ СА НАШИ ПАРИ!!От ЕС са отпуснати по 1000лв на животно. На стопанина ще дадат 200лв. Къде отива разликата? Имало било други разходи! Колко са другите разходи? Минимална заплата за 10-15 касапина и по някой лев за тия, които копаят общите гробове.Хиляди избити животни- стотици хиляди от ЕС, може и милион. Кой ги прибира?
14
8
 
6
 
! Отговори
до zombay преди 5 години
Парите са преведени още вчера ве, тсарвул. Ама не са от твоите данъци, щото ти си на социални, нали.
13
2
 
12
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи не знам за сега, понеже дядо ми вече не гледа животни, но предишния път когато избиваха така животните дадоха по 45лв на коза и 50лв за овца. А тогава се говореше, че евро съюза давал по 450евро на убито животно компенсация! Сега виждам следното: Казваме, че ше дадем 300лв а даваме само 15-20 Евро съюза дава по 500-600евро ние прибираме разликата и я даваме на дяцата, че да изкарат по еднолято на карибите с некоя манекенка и яхта! Еми ТОЧНО ТОВА ЩЕ СТАНЕ! СТАВАЛО Е НЕ ВЕДНЪЖ!
12
4
 
10
 
! Отговори
zombay преди 5 години
До АнонименБабата ще ги види тези пари през крив макарон бе *** нещастен! 25 години се наслушахме на обещания..
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кратка справка показва, че една коза струва между 70 и 200 на дребно.Дали няма да видите баба Дора широко усмихната да благославя белите костюми ;)
10
1
 
5
 
! Отговори
аз казах ли ви преди 5 години
че българите пак ще се измъкнат сухи от водата,както е било винаги,държавата не е случила на народ,но народът е ударил джакпота с управляващи,де да имаха всички хора по света такива политици,галещи народа си с перце и гледащи го като писано яйце,пак ще повторя каквото писах онзи ден-българин да си на тоя свят(стига да можеш да крадеш,разбира се),затова смятат,че господ е българин,щото живеят като богове
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мина номера с Пенка като евентуално заразена и направо изпраскаха сериозна болест със забранена думичка, която и досега не е доказано, че върлува.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животновъдство тип 13 век...Единия има 800 животни и 300 000 евро от ЕС програма .... ама живее "у кирпичъ". Повечето от теяя, не са прочели и единред , за отглеждането на животни.
7
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на избиването на животните е елементарна- да бъдат усвоени по герберски , 80% кражба тези 500 евро, с които ЕС компенсира България за всяко унищоженно животно .
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека ги обезщетят, но с мярка, все пак това са нашите пари.